Jordi Ubach pronunciant la seva conferència a la l'Art Hotel. (Foto: M. R.)
Jordi Ubach pronunciant la seva conferència a la l'Art Hotel. (Foto: M. R.)
Jordi Ubach pronunciant la seva conferència a la l'Art Hotel. (Foto: M. R.)
Jordi Ubach pronunciant la seva conferència a la l'Art Hotel. (Foto: M. R.)
Empresa

El 'phishing' representa un 20% dels ciberatacs a Andorra

Ubach assegura que el país no és focus de cap amenaça mundial

Andorra la Vella.- Un 20% dels ciberatacs que rep el país són intents de 'phishing', és a dir, un frau de suplantació de personalitat que es fa amb un correu electrònic o missatgeria instantània amb el qual es demanen dades sobre les targetes de crèdit. Així ho ha anunciat aquest matí el responsable de l'Agència Nacional de Ciberseguretat, Jordi Ubach, en el marc de la Jornada Empresa 2022 que ha organitzat Andorra Telecom a l'Art Hotel d'Andorra la Vella. "1 de cada 5 atacs són per 'phishing'. D'aquests, entre un 25 i un 30% de persones acostuma a facilitar les seves credencials" ha afegit Ubach. Per altra banda, el responsable de l'agència ha assegurat que "Andorra en l'àmbit d'atacs és un país tranquil, no som focus de campanyes massives a escala global".

Ubach ha anunciat aquestes dades en unes declaracions posteriors a la ponència que ha ofert, titulada 'Agència Nacional de Ciberseguretat (ANC-AD), present i futur' i a on ha exposat els principals reptes de l'agència que, en aquests moments, se centren en el desplegament de la Llei 22/2022 del 9 de juny de mesures per a la seguretat de les xarxes i dels sistemes d'informació a part d'apostar per la formació i la sensibilització. En aquest sentit, el responsable de l'agència ha matisat que la majoria de les empreses essencials del país -aquelles que presten un servei únic al Principat i no es poden suplir- "estan fent les coses bé" quant al compliment de la normativa. De cara a aquest mes de novembre, Ubach ha avançat que l'empresa se centrarà a expandir la seva xarxa de col·laboradors internacionals "amb la finalitat de disposar informació de primera mà".

Quant a l'onada de sis ciberatacs que va patir Andorra Telecom el passat mes d'abril, Ubach ha assegurat que "no se n'han tornat a replicar a aquella escala" i que, en tot cas, l'agència ha "posat les mesures pertinents perquè els atacs no es traslladin a les empreses o als clients finals". Amb relació a aquest tema, Ubach ha confirmat que es va tramitar la denúncia a la policia pels fets ocorreguts, però que l'agència ja no participa activament en aquest procés.

La conferència d'Ubach ha anat seguida per la intervenció de David Julian, consultor principal a One eSecurity, qui ha exposat les seves experiències viscudes des de la primera línia de defensa pel que fa a la detecció d'amenaces. Respecte a aquest tema, Julian ha comentat que actualment el 90% dels incidents tenen un rerefons monetari. "Actualment, veiem actors molt ràpids que, amb un marge de tres dies o, com a molt, una setmana, et comprometen l'empresa, et xifren els fitxers i et demanen un rescat" ha assegurat. Per això, Julian ha insistit que és important que les empreses disposin "d'una bona xarxa de seguretat, de gent conscienciada, i d'un mínim d'eines" per fer front a les ciberamenaces.