L'artista massanenca Ona Saumell. (Foto: )
Speaker's Corner

Speakers'Corner: Desmuntant el tabú de la sensualitat imposada

Saumell exposa els resultats del seu estudi

Escaldes-. "Tot va començar amb una història d'amor una mica particular" explicava la pintora Ona Saumell. "Una història on, en lloc de declarar el meu amor a algú, em vaig proposar enamorar-me de mi mateixa" aclaria. Aquest particular propòsit va ser el punt de partida amb el qual Saumell, vuit mesos enrere, va començar a treballar en una nova col·lecció pictòrica. Abans, però, l'artista tenia clar que, per a inspirar-se, havia de passar per una fase prèvia de documentació que, precisament, va voler centrar en una temàtica concreta: la sensualitat.

Ara, després d'haver exposat el resultat de la seva obra 'Sensuality' en diversos espais museístics com a l'Espai Torre Mossèn Tor de Girona, a Campdevànol o a la Massana i haver venut ja gran part de les obres de la col·lecció, Saumell durà a terme aquest dilluns a les 19.30 hores una conferència en el marc del nou espai de debat Speakers'Corner organitzat per Roc Blanc on exposarà al públic totes aquelles conclusions sobre la sensualitat a les quals va arribar durant el procés de documentació artístic. "Crec que vaig fer un descobriment important. Vaig veure clarament que era un estudi que volia compartir" assegurava l'artista.

Així, Saumell relata que durant la recerca la va sorprendre molt la falta d'informació i que aquest concepte, sovint, a la xarxa, es confon amb sexualitat. "Realment la sensualitat ha estat un tema tabú" afirmava. "Des de les escoles s'intenta tocar el tema de la sexualitat, però la sensualitat sempre queda apartada" recriminava. Pel que fa a les connotacions del concepte a la societat, Saumell assegura que sempre s'ha tractat la sensualitat des d'una perspectiva negativa i que s'hauria d'abolir el tabú del fet que la història l'ha imposat a la dona des de temps immemorials. "Trobo que el tema continua focalitzat en idees del passat i no amb els nous valors que ens estan introduint" lamentava mentre deixava clar que, a parer seu, la sensualitat s'hauria de "potenciar i no pas reduir".

Saumell sempre ha dedicat la seva obra a la figura de la dona. "M'agrada exposar què penso des d'un punt de vista diferent del que mostren les xarxes socials o els mitjans de comunicació i contribuir a la lluita feminista" relatava. 'Sensuality', en aquest cas, no n'ha estat cap excepció. "Partint d'un terme tabú he fet un estudi per etimologia per descobrir com la cultura l'ha manipulat" concretava. "Quan una dona se sent sensual sembla que busqui una reacció al gènere masculí. I no és així" deixava clar l'artista que durà a terme la conferència en anglès amb la voluntat d'arribar a un públic més ampli. "La idea és trencar ideologies. Jo no vinc a imposar cap veritat, simplement vull exposar les meves idees" deixava clar tot insistint en el fet que el col·loqui està adreçat a tot tipus de públic que es plantegi curiositat per aquesta temàtica.