Dimarts 03 de desembre de 2024
|
11:25 H
Luis de la Fuente (esquerra) i Josep Maria Rius (dreta) oferiran la conferència 'Dormir bé. La millor medicina'
Luis de la Fuente (esquerra) i Josep Maria Rius (dreta) oferiran la conferència 'Dormir bé. La millor medicina' (Foto: ANA)
Speaker's Corner

'Dormir no és una pèrdua de temps, és la millor inversió que pots fer a la teva vida'

La Societat Espanyola de Neurologia alerta que actualment el 50% de la població té problemes per agafar el son i que el 34% pateix trastorns de son, un fenomen cada vegada més habitual entre la gent jove.

Andorra la Vella.- La Societat Espanyola de Neurologia alerta que actualment el 50% de la població té problemes per agafar el son i que el 34% pateix trastorns de son, un fenomen cada vegada més habitual entre la gent jove. El poder reparador del son, doncs, esdevé una de les millors medicines per a la salut física, mental i emocional, però cal tenir en compte tot un seguit de consells i recomanacions per tal de gaudir d'un veritable descans.

Amb aquest objectiu, l'hotel Roc Blanc ofereix el proper divendres 22 de novembre la conferència 'Dormir bé. La millor medicina', una ponència que s'emmarca en el cicle Speakers'Corner i que anirà a càrrec de Josep Maria Rius, expert en psicologia i neuropsicologia, i Luis de la Fuente, format dins del món de la filosofia i la ciència.

Durant la seva intervenció, Rius posarà el focus en la importància dels ritmes circadiaris, que actuen com a "rellotges interns" i marquen els canvis mentals, físics i de comportament que experimenta el cos durant un dia. Més tard incidirà en "les coses que passen" mentre dormim, quan s'inicien "una gran quantitat de funcions" dins del cos imprescindibles per a carregar les piles. "Dormir no és una pèrdua de temps, és la millor inversió que pots fer a la teva vida", reivindica.

En aquest sentit, Rius manifesta que "un cop s'acaba el dia el cervell tanca l'aixeta de tots els sentits i es posa en mode avió". D'alguna manera, doncs, "tot segueix funcionant, però nosaltres perdem la cobertura". Al llarg de la nit, per tant, tenen lloc diferents fases del son: primer el son profund i després el son REM. En el son profund "el nostre cos té to muscular, però el nostre cervell és quan està més relaxat i neteja totes les deixalles que ha generat durant el dia". En el son REM, "fonamental per a la salut física", s'activa l'activitat neuronal mentre "el nostre cos està totalment immòbil".

Per tal de tenir un correcte descans, a l'hora d'anar a dormir és essencial tenir una llum càlida durant les hores prèvies, tenir l'habitació a una bona temperatura (entre 17 i 21 graus) i, sobretot, desconnectar de les pantalles. Menjar molt a les nits també esdevé un altre dels factors que pot provocar trastorns del son. "El cos associa el menjar amb l'activitat física, i la digestió durant la nit és més llarga que durant el dia", alerta.

Finalment, Rius també detalla que per tal que el son tingui un funcionament restaurador normal s'ha de dormir entre 7 i 8 hores. De fet, assegura que una persona a partir dels 45 anys que dormi menys de 6 hores cada nit "tindrà un 200% més de probabilitats de partir problemes cardíacs". A la vegada, l'expert també incideix en la importància de la migdiada, que defineix com "una tècnica mil·lenària reparadora" sempre que sigui de curta durada.

Notícies relacionades