L'interior d'un supermercat. (Foto: Arxiu ANA)
Indicadors

L'IPC del mes de setembre, al 6,8%

Vestit i calçat i aliments i begudes no alcohòliques han tingut un impacte important en aquest increment

Andorra la Vella.- L'índex de preus de consum (IPC) al setembre es va situar en el 6,8%, la qual cosa significa un 0,7% més que al mes d'agost. Els preus de vestit i calçat i aliments i begudes no alcohòliques han tingut un impacte important en aquest increment (experimenten una variació mensual de l'11% i l'1%, respectivament), uns increments que han estat compensats, particularment, per la disminució del transport (un 0,8%).

Si tenim en compte la inflació subjacent, és a dir, la que es calcula sense tenir en compte els productes energètics i els frescos, tenim que al setembre se situa en el 3,6%, tres punts i dues dècimes per sota de l'IPC registrat. Cal destacar el decreixement en la variació anual de l'IPC dels productes petroliers que passa del 45,3% el mes passat al 42,9%. Per contra, en el cas dels productes frescos, la variació creix, en passar de l'11,2% el mes passat al 12,8%.

L'IPC d'Espanya avançat del mes de setembre se situa al 9%, disminueix un punt i cinc dècimes respecte a la variació registrada el mes d'agost. Aquesta evolució és deguda, principalment, a la disminució dels preus de l'electricitat, que van augmentar el setembre del 2021. També influeix, encara que en menor mesura, el descens dels preus dels carburants, davant de l'augment de l'any passat, i la baixada del transport. Quant a l'IPC de França avançat del mes de setembre se situa al 5,6%, disminueix tres dècimes respecte a la variació registrada el mes d'agost. Aquesta disminució de la inflació es deu a la desacceleració dels preus de l'energia i els serveis. Els preus dels productes manufacturats han mantingut el mateix creixement que el registrat el mes anterior, mentre que els dels carburants s'han accelerat.