La façana de la CASS. (Foto: Arxiu ANA)
Sector públic

La CASS proposa que el preu de les visites mèdiques telemàtiques sigui del 60% respecte de les presencials

El Consell d'Administració de l'entitat també s'ha posicionat desfavorablement a la inclusió dels metges d'atenció primària com a prescriptors de la reeducació visual

Andorra la Vella.- Després d'haver valorat els decrets treballats pel Govern relatius a la cartera de serveis, el Consell d'Administració de la Caixa Andorrana de Seguretat Social (CASS) s'ha posicionat en contra de què les visites mèdiques no presencials tinguin la mateixa tarifa que en el cas de les visites presencials. D'aquesta manera, des de la CASS s'ha proposat que la tarifa telemàtica sigui del 60% de la tarifa actual de les visites presencials, que se situen en 23,6 euros.

A més a més, pel que fa al decret de logopèdia i reeducació visual, el consell s'ha posicionat desfavorablement en relació amb la inclusió dels metges d'atenció primària com a prescriptors de la reeducació visual, ja que "no són experts en una disciplina científica tan específica que requereix de l'atenció i tractament d'un especialista en aquesta patologia". En aquest sentit, afirmen que l'administrador del Consell d'Administració de la CASS, Jacint Risco, ha manifestat "l'existència de conflicte d'interessos i s'ha abstingut de participar en la deliberació i votació d'aquest assumpte".

Finalment, quant a la proposta de decret de reproducció assistida, s'ha valorat positivament, tot i que se suggereix, donada la complexitat i sensibilitat de la matèria, "prendre les mesures necessàries abans de la seva aprovació per assegurar que el decret s'ajusta estrictament a la legalitat en relació amb tots els casos que regula".

Posició del Govern

En resposta a les consideracions del Consell d'Administració, el ministre portaveu, Eric Jover, ha recordat aquest dimecres que la tarifa associada a les visites virtuals "és un element que encara no ha estat aprovat pel Govern", per la qual cosa hi poden haver modificacions, malgrat que els informes que pot desenvolupar la CASS "no són vinculants". Per tant, el ministre ha apuntat que des del Govern s'acabarà desplegant el decret que "creguem més oportú".

En el cas dels optometristes, ha dit que s'ha proposat aquesta obertura cap als metges d'atenció primària perquè "s'havien observat disfuncions en el funcionament", un procés "llarg que semblaria que és més adequat que es dugui a terme des de l'atenció primària". Amb tot, Jover ha manifestat que la cartera de serveis ha de ser "un element dinàmic", la qual cosa requereix fer una sèrie de valoracions periòdiques "per veure si el model està ajustat o no".

En un altre ordre de coses, i preguntat sobre els estudis que el fons de reserva de jubilació de la CASS tirarà endavant per a l'enderroc de la clínica de Santa Coloma, el ministre ha indicat que es tracta d'un projecte complex i que serà en el futur quan es decideixi que es farà en aquesta infraestructura tenint en compte que s'havia parlat d'ubicar-hi habitatges. "És poc probable que els usos que se li poden donar no passin primer per l'enderroc", ha afegit.