Visita del cap de Govern, Xavier Espot, i la ministra d'Educació, Ester Vilarrubla, a dos centres educatius del país. (Foto: ARXIU ANA)
Sector públic

La despesa pública en educació incrementa un 1,9% en un any

La xifra se situa en 83 milions d’euros l’any 2021

Andorra la Vella.- La despesa pública en educació al Principat inclou la despesa educativa feta per l’administració central, l’administració local, la Universitat d’Andorra (UdA), l’Institut d’Estudis Andorrans, l’Escola de Formació de Professions Esportives i de Muntanya (EFPEM) i l’Agència de Qualitat de l’Ensenyament superior d’Andorra (AQUA), a més de les aportacions que fan Espanya i França per a la despesa educativa dels seus respectius sistemes educatius establerts al país.

La despesa pública en educació, sense tenir en compte les aportacions que fan Espanya i França, se situa en 83 milions d’euros l’any 2021, una xifra que suposa un increment de l'1,9% respecte a l’any anterior. Aquest import representa el 9,4% del liquidat total de les administracions públiques (sense comptar ni els actius ni els passius financers ni les transferències del Govern a entitats de les administracions públiques), una dècima percentual superior en relació amb l’exercici 2020. Per contra la despesa en educació representa el 2,9% del producte interior brut (PIB), tres dècimes percentuals per sota de l’any anterior, per l’increment del PIB motivat per la reactivació de l’economia desprès de la crisi sanitària.

En termes de nivells educatius, la despesa total imputable a nivells educatius és de 102,5 milions d’euros incrementa en un 0,6%, principalment en els nivells educatius d’escoles bressol (7,2%), ensenyament superior (6,4%), batxillerat (5,4%), primera ensenyança (4,7%) i formació professional (2,8%), mentre que la segona ensenyança (-7,8%), i maternal (-0,9%) mostren disminucions percentuals en la despesa respecte l’any anterior