Els cònsols d'Ordino i Encamp, Josep Àngel Mortés i Laura Mas, conversen amb el ministre de Turisme i Telecomunicacions, Jordi Torres. (Foto: M. F.)
El gerent d'Andorra Turisme, Betim Budzaku, i el director general de Grandvalira Resorts, Juan Ramón Moreno, durant la presentació de la temporada d'esquí. (Foto: M. F.)
El gerent d'Andorra Turisme, Betim Budzaku, i el director general de Grandvalira Resorts, Juan Ramón Moreno, durant la presentació de la temporada d'esquí. (Foto: M. F.)
Les autoritats, a primera fila, durant la presentació de la temporada. (Foto: M. F.)
Turisme

Grandvalira Resorts inverteix 17,5 milions per arribar als 2,5 milions de dies d'esquí venuts

L'estació ha fet "un esforç molt important" per donar allotjament a 1.100 temporers

Encamp.- Aquesta serà la primera temporada en què els esquiadors podran esquiar a tot el país amb un sol forfet després que les estacions s'hagin unit sota una mateixa marca: Grandvalira Resorts. I aquest nou atractiu ve acompanyat d'una important inversió que els camps de neu han fet i que arriben als 17,5 milions per assolir un total de 2,5 milions de dies d'esquí venuts. El director general de Grandvalira Resorts, Juan Ramón Moreno, ha destacat "l'esforç" en inversions que es tradueixen "per tot arreu" amb noves pistes, noves màquines trepitjaneu, millores en remuntadors o accions com nous carregadors elèctrics per a vehicles. Tal com ha destacat Moreno, la intenció és igualar les xifres totals de dies d'esquí de l'any passat, tot i que ha reconegut que potser s'estarà un 3 o un 4% per sota. L'objectiu final, però, és atreure un "perfil millor" d'esquiadors i tancar la temporada amb "més ingressos en la totalitat". Aquesta serà, a més, una temporada en què les estacions hauran de fer front a dos reptes importants: l'estalvi energètic i la gestió dels temporers; pel que fa al primer, s'han compromès a disminuir el consum en un 15% i pel que fa al segon, el director general de Grandvalira Resorts ha destacat que s'ha fet un esforç important per aconseguir 1.100 allotjaments per als 2.000 temporers que tenen contractats.

Entrant al detall de les inversions, tenim que Grandvalira destinarà 12,5 milions, Pal Arinsal 2,5 i Ordino Arcalís altres 2,5. "És una de les inversions més importants dels últims anys, que va en consonància amb el gran repte que afronten les estacions", ha subratllat Moreno. Entre les novetats a pistes cal destacar a Pas de la Casa i Grau Roig la nova pista Pont–Grau, que travessa la carretera i enllaçarà la zona del port d'Envalira amb la de Bordes i així s'amplia el domini esquiable en catorze hectàrees. A més, la pista Pastora s'ha reperfilat per fer-la més còmoda per als esquiadors, i s'ha modificat el desembarcament del TSD4 del Pas de la Casa, juntament amb la instal·lació d'un telecorda que permetrà l'accés a la nova zona.

A més, les zones de debutants de Pas de la Casa i del Tarter han estat objecte de millores. En el cas de la primera, s'estrenarà el teleesquí Abelletes. Pel que fa a el Tarter, s'ha col·locat una pilona més al teleesquí. A més, s'ha modificat el tram final de la pista per reduir el pendent. Els circuits infantils d'Encamp, Pas de la Casa i Grau Roig també han estat objecte de millora. A més, s'ha millorat el circuit XCROSS de la zona Coma III.

A més, hi ha un nou circuit d'esquí de muntanya al Forn, a Canillo, i un altre que facilitarà la pujada de Soldeu a Espiolets en raquetes de neu.

D'altra banda, l'aparcament del Cubil, a Grau Roig, ha rebut millores, així com 30 nous punts de recàrrega per a vehicles elèctrics.

Per la seva banda, Pal Arinsal ha aconseguit l'homologació de competició per part de la FIS de la pista Corpalanca, situada al sector de Pal. Pel que fa a instal·lacions, la pista de les Marrades ha canviat el sistema d'innivació per vuit noves línies de canons de baixa pressió, a la vegada que al sector de Pal es renova el sistema d'aire reemplaçant quatre compressors antics per un de nou i la instal·lació de deu canons HP d'alta pressió.

I quant a Ordino Arcalís, ha viscut una renovació profunda de la zona de debutants de Planells, amb la instal·lació d'un nou teleesquí, i la renovació de la cinta de debutants i del teleesquí Vailets. També s'ha reforçat el sistema d'innivació amb la instal·lació de nous canons. Per la seva banda, l'escola d'esquí i snowboard estrena edifici de serveis.

I Moreno ha avançat que de cara a l'any que ve es vol destinar 30 milions a la unificació de Pal-Arinsal. La intenció és que estigués enllestida abans de l'inici de la temporada per tenir "els esquiadors més connectats" la qual cosa seria una "bona notícia per a tots".

Quant a les noves activitats, cal destacar l''Snowtubbing' al sector de Pas de la Casa, que amb 350 metres, es converteix en la pista de 'tubbing' més llarga d'Europa. Per la seva banda, la plataforma de Soldeu estrena la zona 'Space Gliss', amb la qual es dinamitzarà l'espai amb noves activitats.

Moreno també ha destacat les novetats en gastronomia, amb el renovat edifici de la Coma o el dels Planells. Quant a l''après ski', l'aposta continua sent L'Abarset que aquest any obrirà ja des de l'inici de la temporada.

Festival Elrow
I a més, l'estació acollirà aquest any un important festival, l'Elrow, que entre el 30 de març i el 2 d'abril acollirà més de 20 dj "de màxim nivell" i també activitats per a les famílies. "És una notícia molt important", ha manifestat Moreno, que ha recordat que aquest festival se celebra en ciutats tan importants com Miami o Nova York. Quant a l'encaix entre aquest festival i l'Andorra Mountain Music, ha destacat que es va comunicar a l'executiu que es faria aquest esdeveniment quan es va tenir al "100% confirmat" però també ha puntualitzat que ja al mes d'abril es va manifestar que hi havia "possibilitats" que es fes aquest festival.

Els 2,5 milions de dies d'esquí que Andorra vol aconseguir situarà Grandvalira Resorts en el "top 5 mundial, en una lliga Top" entre les millors estacions del món. Les vendes van "a bon ritme", ha destacat Moreno, que ha reconegut, com s'ha esmentat, que si se sumen els dies d'esquí que l'any passat van aconseguir les tres estacions es pot estar en una xifra similar o una mica per sota, però ha subratllat que el que es vol és aconseguir un perfil de visitant que faci una major despesa. El fet que aquest any es pugui gaudir d'un sol forfet (ha subratllat que segurament és l'únic país del món on es pot esquiar a tot el territori amb un sol passi) pot fer que tingui "un efecte novetat" i incrementi les vendes. De fet, els forfets de temporada: Andorra Pass i Nord Pass estan tenint "molt bona resposta". A banda d'aquests forfets és la segona temporada que es planteja una estratègia de preus dinàmics que beneficia aquells que planifiquen l'estada i compren en línia amb antelació. D'aquesta manera, els clients tenen avantatges de fins a un 15% de descomptes i a més l'estació pot "planificar millor" els moments de màxima afluència. I Grndvalira Resorts ha arribat a un acord amb Ikon, que permet obrir-se al mercat nord-americà, la qual cosa pot portar més esquiadors en un futur.

Estalvi energètic

Tal com s'ha esmentat un dels reptes de les estacions aquest any serà l'energètic, ja que "té un impacte molt important en el compte de resultats" i també perquè s'ha compromès amb l'executiu a un estalvi del 15% que "serà molt difícil". Moreno ha volgut incidir en el fet que algunes de les mesures que es plantegen, com el de reduir la velocitat dels remuntadors o tancar-ne un quan en una pista n'hi hagi dos ja són coses que es feien "altres temporades" i ha incidit que són accions que, en tot cas, es duen a terme quan hi ha baixa afluència, ja que el "servei ha de ser sempre el màxim possible" i quan hi ha molta gent tampoc no es pot disminuir la capacitat d'esquiadors.

Les estacions estan fent un esforç "important" per a l'autoproducció i així, Ordino Arcalís és autosuficient al 100% gràcies a la minicentral, mentre que Pal Arinsal és capaç de produir el 37% de l'energia que consumeix a l'any amb el parc solar situat a Pal. Per la seva part, Grandvalira produirà des d'aquesta temporada el 6% de l'energia que consumeix a l'any. En total, Grandvalira Resorts produeix un 25% de l'energia que gasta. A més, cal sumar-hi la nova generació de màquines trepitjaneu o la intel·ligència artificial, que permetrà millorar la producció de neu artificial. A més, s'ha recordat que Grandvalira Soldeu-el Tarter va rebre el segell Llum Verda de FEDA, que certifica que el 100% de l'energia elèctrica que consumeix és d'origen renovable.

Temporers

I quant a la gestió dels temporers, el director general de Grandvalira Resorts ha manifestat que les estacions tindran aquest hivern al voltant 2.500 treballadors, 2.000 dels quals temporers, que ja han estat contractats, ja que cal que estigui "tot preparat" per arrencar la temporada el 2 de desembre i fins i tot abans (aquest cap de setmana es vol obrir a Ordino Arcalís). Grandvalira Resorts ha fet un "esforç molt important", per trobar 1.100 allotjaments proporcionats per les estacions i sembla que la resta de personal ja ha trobat solucions pel seu compte. "La immensa majoria ja té resolt el problema" de l'habitatge, ha subratllat Moreno que ha detallat que entre hotels i apartaments s'ha aconseguit allotjar el personal. Així, ha emfasitzat el cost i l'esforç que això els ha suposat i ha assegurat que creu que la solució "és en general bona". I més enllà de l'allotjament, ha explicat que continuen rebent currículum, si bé tenen ja la plantilla tancada. "La gent té moltes ganes de venir a treballar amb nosaltres", ha dit i ha afegit que tenen una plantilla "molt fidelitzada". De cara a altres temporades assenyala que és un punt que cal que es resolgui "entre tots".