Els transportistes poden demanar el retorn de set cèntims per litre. (Foto: Arxiu ANA)
Sector públic

Els transportistes tindran fins a l'1 de març per sol·licitar la devolució de l'impost d'hidrocarburs

Els retorns corresponents al 2023 es faran per trimestres

Andorra la Vella.- Els transportistes professionals tindran de termini fins a l'1 de març per sol·licitar la devolució dels set cèntims dels impostos especials d'hidrocarburs. Així ho estipula la modificació del reglament de mesures excepcionals per fer front a l'increment dels preus dels hidrocarburs i del reglament d'impostos especials que ha aprovat aquest dimecres el Govern i que entrarà en vigor dimecres de la setmana vinent, quan sigui publicat al Butlletí Oficial del Principat d'Andorra (BOPA). D'aquesta manera, els professionals podran demanar la devolució de l'impost especial corresponent al 2022 entre dimecres que ve i l'1 de març i pel que fa a les devolucions corresponents a aquest any, es faran per trimestres i s'hauran de demanar el mes següent al trimestre vençut. Així, les dels primers tres mesos de l'any es tramitaran durant l'abril.

Així ho ha explicat el ministre de Finances i portaveu, César Marquina, que ha detallat que aquesta tramitació es podrà fer o bé per via telemàtica o presencialment a les oficines de Duana. Marquina ha reconegut el retard en la publicació del formulari que permet aquesta petició i ha destacat que per aquest motiu el termini establert va fins a l'1 de març. També ha recordat que aquesta devolució es va acordar per protegir les activitats que més directament s'han vist afectades per l'increment dels preus dels carburants i ha afegit que mentre aquests costos continuïn sent elevats estarà "en vigor" aquest reglament, és a dir, "fins que la conjuntura no sigui una altra".

Qüestionat sobre quins volums de peticions hi pot haver, el titular de Finances ha recordat que la devolució "neix a petició i demanda del propi col·lectiu", amb la qual cosa ha incidit en el fet que "l'interès hi és". També ha recordat que en aquest text legal s'estableix el "com" s'ha de procedir i que els beneficiaris ja es van ampliar en un acord anterior de l'executiu.