Dimarts 17 de setembre de 2024
|
17:36 H
Les connexions aèries, l'oferta televisiva i l'activitat a les fronteres són alguns dels punts que decanten la balança cap a Espanya.
Les connexions aèries, l'oferta televisiva i l'activitat a les fronteres són alguns dels punts que decanten la balança cap a Espanya. (Foto: ANA)
Indicadors

Andorra mira cap a Espanya... i cap a França?

Andorra la Vella

La petitesa del territori ha obligat tradicionalment a Andorra a ser dependent dels països de l'entorn i, especialment, d'Espanya i França. Malgrat aquesta dependència, els productes i serveis que s'ofereixen des del Principat, així com el registre d'entrada i sortida de turismes, visitants i turistes, mostren una clara tendència en favor del país veí del sud. Tot plegat pot donar la visió que Andorra 's'emmiralla' amb Espanya i 'gira l'esquena' a França.

Un dels casos més evidents per certificar aquesta afirmació són, per exemple, les rutes que s'ofereixen des de l'Estació Nacional d'Autobusos amb destinació a Espanya o França. En el primer cas, els trajectes tenen diferents localitats com a destí com ara Barcelona, Lleida, Tarragona, la Seu d'Urgell i Galícia (una ruta que també arriba fins a Portugal). Pel que fa a França, l'única línia d'autobús habilitada arriba fins a Tolosa i, a partir d'aquell punt, cal buscar altres opcions per desplaçar-se.

Precisament, el departament d'Estadística feia públiques aquesta setmana les dades acumulades del 2022 referents al transport internacional de viatgers. Durant l'any passat es van efectuar fins a 21.871 serveis, els quals el 75,8% van tenir com a destinació Barcelona, el 10,3% Tolosa, l'11,9% Lleida i el 0,7% la Costa Daurada. En aquest sentit, cal destacar que els serveis amb destinació Barcelona i Tolosa han presentat una recuperació progressiva al llarg de l'any que es va anar perdent a conseqüència de la pandèmia.

Així mateix, dels 299.961 passatgers que van fer ús del servei de transport internacional, el 41,4% residien a Espanya i únicament el 2,6% dels viatgers transportats amb autobusos de línia regular residien a França (tenint en compte que no es consideren línies regulars les empreses estrangeres que surten del Pas de la Casa).

Oferta televisiva

Un altre aspecte que marca la tendència d'Andorra en favor d'Espanya és l'oferta televisiva. Del total de canals que Andorra Telecom ofereix amb el seu servei, la gran majoria són espanyols, entre els quals destaquen les principals cadenes generalistes i la variada oferta que presenta Movistar+ que, a més, centra els seus continguts, com és evident, en el país veí del sud, sigui amb ficció o bé amb esports.

Per contra, la graella televisiva de canals francesos es limita a catorze, i la majoria dels quals s'enfoquen en l'actualitat informativa. D'aquests, destaquen TF1, France 2, France 3, France 5, M6, C8, W9, BFM TV o France 24.

Connexions aèries

Andorra celebrava aquest desembre el primer any de funcionament de l'aeroport Andorra-la Seu. Una infraestructura que, des del primer moment, va encarar la seva activitat amb Espanya i no pas amb França. Així, l'aposta del Govern ha estat la d'enllaçar el Principat amb Madrid mitjançant dos vols setmanals (un divendres i un altre diumenge) i des de fa temps s'estudia la possibilitat d'implementar de cara a la segona meitat del 2023 un tercer vol intersetmanal sempre que el sector privat li doni suport econòmicament.

Passat més d'un any des de la seva posada en marxa, comença a agafar més força la idea de connectar l'aeroport amb altres destinacions que afavoreixin l'arribada de turistes des d'altres punts d'Europa. Un enllaç clar hauria de ser amb la capital francesa, París, malgrat que damunt de la taula també hi ha altres prioritats com ara Palma de Mallorca o el Regne Unit. En aquest darrer cas, però, seria necessària la instal·lació d'un punt duaner per tal que l'enllaç sigui una realitat.

Deixant el Regne Unit a banda, i en cas que finalment s'aconseguís lligar les destinacions de París i Palma de Mallorca, Espanya continuaria estant per sobre de l'estat francès pel que fa a les opcions dels viatgers.

Entrada de visitants

Els visitants dels països de l'entorn també són més elevats en el cas d'Espanya que en el de França. Segons dades acumulades del 2022 publicades pel departament d'Estadística, durant l'any passat van arribar a Andorra més de 8,4 milions de visitants, dels quals 3,8 milions van ser espanyols i 3,5 francesos.

La diferència es fa encara més evident si s'analitza el nombre de turistes, que en el cas dels espanyols van ser 2,6 milions mentre que els francesos van ser 634.000 persones. En l'únic aspecte que França es posiciona per davant d'Espanya és en el nombre d'excursionistes, ja que durant el 2022 hi va haver 2,9 milions francesos i 1,5 milions espanyols.

Si s'analitza l'entrada de vehicles per les dues fronteres, es pot veure com durant el 2022 fins a 410.721 vehicles van entrar per Espanya, mentre que per França ho van fer 311.840. Aquestes dades, però, representen un incrementen del 18% i del 31% respectivament en comparació amb el 2021.

Notícies relacionades