El president de la CEA, Gerard Cadena, en una imatge d'arxiu. (Foto: Arxiu ANA)
Empresa

La CEA demana l’aprovació d’una quota de temporada d’estiu

També demanen incorporar com a treballadors indefinits aquelles persones que han arribat al país com a temporers

La Confederació Empresarial Andorrana (CEA) ha proposat a la reunió del Consell Econòmic i Social l’aprovació d’una quota de temporada d’estiu en una línia similar a la de l’any passat. La patronal considera que la quota d’estiu que el 2022 va estar en vigor per al sector de l’hoteleria i la restauració va funcionar de forma "òptima" i va permetre a les empreses fer front a una situació de mancança de mà d’obra, així com avançar en la consolidació de les plantilles.

La CEA creu que les dificultats per trobar persones per treballar en els sectors més relacionats amb el turisme continuen sent importants i que, en aquest sentit, caldria repetir l’experiència de la quota de temporada d’estiu, que va ser positiva. A més, consideren que el reglament de quota s’hauria d’aprovar el més ràpidament possible per tal de donar un horitzó clar tant a les empreses com a les persones assalariades. Per a la patronal, caldria també una reflexió per estendre aquesta quota d’estiu a d’altres sectors de l’economia que també es veuen afectats per la manca de personal, com podria ser el comerç. Tot i així, aquesta mesura només seria efectiva si es permetés compatibilitzar la quota de temporada amb la quota indefinida, qüestió per a la qual caldria dur a terme modificacions legislatives, destaquen des de la patronal.

Amb l’objectiu de consolidar els equips de les empreses, la CEA també ha demanat al Govern que faci ús de les potestats reglamentàries de què disposa per facilitar que les empreses puguin incorporar com a treballadors indefinits aquelles persones que han arribat al país com a temporers, en cas que les dues parts vulguin consolidar la relació laboral, i així poder passar a integrar la plantilla de forma permanent.