El ministre de Territori i Habitatge en funcions, Víctor Filloy, durant la roda de premsa posterior al consell de ministres. (Foto: SFG)
Sector públic

El Govern preveu beneficiar unes 200 famílies amb el programa d'avals hipotecaris

Les ajudes seran per a préstecs que no superin els 450.000 euros

Andorra la Vella.- Un 67% de la població viu en un habitatge de lloguer (24.000 llars) i la resta en un de propietat (12.500). Això demostra que Andorra té una dependència "molt alta" del mercat de l'habitatge de lloguer i per poder alleugerir la pressió que existeix en aquest mercat el Govern ha decidit tirar endavant un programa extraordinari d'avals per a la compra del primer habitatge. Un dels objectius, ha incidit el ministre de Territori i Habitatge en funcions, Víctor Filloy, és incidir en aquest mercat de lloguer, però també es busca "facilitar l'accés al finançament" a les famílies i rebaixar l'import de la quota hipotecària. Es calcula que els beneficiaris puguin ser unes 150-200 famílies. En total, el Govern destinarà deu milions d'euros per avalar el percentatge del 20% i deu milions més per donar subvencions destinades a cobrir les despeses financeres.

D'aquesta manera, en el marc del programa el Govern avalarà el 20% del préstec que actualment no donen les entitats bancàries i, a més, les famílies podran accedir a unes subvencions d'entre el 35 i el 15% anuals de les despeses financeres. Serà un percentatge que decreixerà en funció del cost hipotecari i així, per exemple, per a un habitatge d'entre 200.000 i 250.000 euros la família percebrà el 35% de les despeses financeres la qual cosa pot suposar un import de 3.000 euros a l'any.

Els criteris per poder accedir a aquestes ajudes serà haver residit al país durant un període de set anys, amb la qual cosa es vol un cert "arrelament" i el patrimoni del sol·licitant no podrà ser superior al 25% del valor total del préstec hipotecari que es vol demanar. A més, la compra s'haurà de formalitzar en un termini màxim de dotze mesos. Per mitigar un mal ús d'aquestes ajudes, si l'habitatge es ven abans dels deu anys s'hauran de retornar les ajudes multiplicades per tres o abonar tot el percebut en cas que la venda es faci passats aquests deu anys. L'import de la hipoteca màxima que es podrà beneficiar de les ajudes és de 450.000 euros

Filloy ha manifestat que es tracta d'un "programa cabdal" per poder "reconduir el mercat cap a la tinença" i ha incidit en el fet que es posa "l'accent" en les famílies amb més necessitats, que seran les que rebin les ajudes més importants. El ministre ha destacat que les dades sobre les quals s'han calculat les característiques d'aquest programa es basen en dades reals i en aquest sentit, ha destacat que el 2021 es van atorgar 775 hipoteques per un valor de 185,7 milions d'euros i el valor mitjà de la hipoteca va ser de 239.690 euros. El 2022 se'n van atorgar 651 per valor de 204 milions i el cost mitjà de la hipoteca va ser de 313.395 euros. En aquest sentit, ha declarat, a preguntes dels mitjans de comunicació, que s'ha vist que hi ha mercat en els paràmetres que es recullen en el programa, però també ha emfasitzat que "no tothom" pot viure a les parròquies centrals.

L'entrada en vigor del programa, han destacat tant Filloy com el ministre de Finances en funcions, Cesar Marquina, serà un mes després de la seva publicació al BOPA per desvincular el programa del període electoral.

L'Institut Nacional de l'Habitatge publicarà a la seva pàgina web el formulari amb tota la documentació necessària per presentar la sol·licitud d'accés al programa d'avals, una petició que s'haurà d'acompanyar d'un certificat favorable previ de l'entitat bancària que concedeixi el préstec. Posteriorment, una comissió tècnica, formada per membres de l'INH i dels ministeris de Finances i Territori i Habitatge, valorarà la petició i resoldrà favorablement o desfavorablement.