Una imatge de la darrera vacada d'Encamp. (Foto: Comú d'Encamp)
Consum

Una auditoria externa durant el 2024 perquè les explotacions bovines tinguin el segell de benestar animal

També és previst que les bonificacions que ara es donen a les explotacions bovines pel benestar animal es puguin fer extensives a les equines i ovines

Andorra la Vella.- Al llarg del 2024 és previst que es pugui dur a terme una auditoria externa que ha de permetre que la carn de vedella i bou compti amb el segell de benestar animal. A més, també hi ha la previsió que al llarg d'aquest any es pugui signar un conveni amb l'Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA) perquè les bonificacions que ara es donen a les explotacions bovines pel benestar animal es puguin fer extensives a les equines i ovines.

Cal recordar que el maig del 2021 es va aprovar el reglament d'ajuts a la bonificació del benestar animal de les explotacions ramaderes bovines i que d'acord amb aquesta norma ja s'han fet dues avaluacions, la segona de les quals ha demostrat que les condicions són "excel·lents" o molt bones en les explotacions visitades. D'acord amb aquesta bonificació s'han concedit en dos anys un total de 250.000 euros, 125.000 dels quals el 2021 i 125.000 més el 2022.

El director del departament d'Agricultura, Josep Casals, destaca que "segurament" l'any que ve es durà a terme una auditoria externa perquè aquestes explotacions puguin aconseguir el segell que certifica que la cria dels animals es fa seguint criteris de benestar animal. La qual cosa, ha defensat, ha de suposar un valor afegit per a aquestes explotacions, ja que cada vegada més el consumidor valora aquestes certificacions, ha recordat Casals.

Pel que fa a l'acord amb l'IRTA, el responsable d'Agricultura ha posat en relleu que la voluntat és poder signar al llarg d'aquest any un conveni perquè es pugui avaluar que aquestes bonificacions siguin extensives a poltres i ovelles. De fet, de manera prèvia a l'impuls als ajuts a les explotacions bovines, l'institut de recerca català ja va fer un treball amb tècnics del departament d'Agricultura per valorar les pràctiques de maneig, l'estat de les infraestructures i equipaments disponibles per a l'estabulació dels animals i l'estat de salut dels animals.