Dilluns 29 d'abril de 2024
|
01:50 H
La ministra de Presidència, Economia, Treball i Habitatge, Conxita Marsol, durant la roda de premsa posterior al consell de ministres.
La ministra de Presidència, Economia, Treball i Habitatge, Conxita Marsol, durant la roda de premsa posterior al consell de ministres. (Foto: SFG)
Sector públic

Les dades de FEDA determinen un total de 1.720 pisos buits

Andorra la Vella.- Les dades del consum de FEDA indiquen que hi ha al país 1.720 vehicles que han tingut en el darrer any un consum elèctric zero, amb la qual cosa es dedueix que es tracta de pisos que estan buits. A aquesta dada caldrà afegir-hi les que facilitin les mútues elèctriques, però la titular de Presidència, Economia, Treball i Habitatge, Conxita Marsol, ha destacat que "no s'arribarà als 3.000" pisos buits. Amb aquestes xifres a la mà "es treballa per motivar els propietaris a posar els pisos a lloguer", ha defensat, afegint que de manera paral·lela el seu ministeri està elaborant una nova llei de mesures urgents que fixarà segurament canvis "progressius i quirúrgics" quant a la mesura de congelació dels lloguers. "Intueixo, o millor dit, estimo" que la mesura de la descongelació afectarà "menys del 25%" dels lloguers, ha destacat, posant en relleu que a mitjan setembre volen tenir aquest text enllestit de tal manera que pugui rebre llum verda per part del Consell General abans de finals d'any.

Marsol ha manifestat que amb aquestes dades dels pisos buits a la mà es té el detall de la ubicació i que el que se sap és que no han tingut consum. Ha admès que amb això ja hi ha "molta informació per arribar a aquests propietaris" i aconseguir que puguin posar els seus pisos al mercat. També ha manifestat que altres dades de FEDA posen en relleu que la xifra, si se sumen els que han tingut un consum "molt petit", arribaria als 2.000. Amb la qual cosa, si s'afegeix els indicadors de les mútues, Marsol confia que la xifra total estigui al voltant dels 3.000, lluny, per tant, dels 6.000 que s'havia calculat anteriorment. Sobre l'impost que grava aquests pisos buits, ha destacat que també s'esperen canvis legislatius en aquest sentit.

La titular d'Habitatge ha fet aquestes manifestacions preguntada pels mitjans de comunicació en la roda de premsa posterior al consell de ministres, on ha explicat també que el Govern ja té les escriptures de l'adquisició de tres immobles que es destinaran a lloguer a preu assequible i ha remarcat que en el marc de l'acord amb els arquitectes ja estan encomanats alguns projectes i cap al mes d'octubre ja es podrien materialitzar els primers concursos per a la rehabilitació d'aquests edificis que l'executiu ha comprat. En aquest sentit, ha remarcat que aquest projecte "avança positivament" i ha recordat que de manera paral·lela ja han mantingut dues trobades amb els propietaris de béns immobles per incentivar que posin pisos al mercat i aquests puguin tenir un preu regulat. En aquest sentit, ha incidit en la necessitat que hi hagi incentius fiscals perquè sigui "més motivador" que els propietaris lloguin els seus habitatges. En aquest sentit, ha recordat que una de les mesures que ja es van impulsar és que si el preu de l'habitatge al mercat era de vuit euros el metre quadrat es podria gaudir d'un descompte del 5% en l'IRPF i ara cal acabar de mirar si s'ha d'anar en aquesta línia.

I és que la titular d'Habitatge ha defensat la feina que s'està duent a terme en diferents àmbits per solucionar la problemàtica de l'habitatge, però també ha volgut recordar que els salaris mitjà i medià han augmentat en el darrer any (un 4% i un 6,3% respectivament) i que això afegit a què la inflació estigui baixant juntament amb les mesures per millorar el poder adquisitiu de les famílies ha de fer que "tot funcioni millor" i que es retorni "a la normalitat" i que, per tant, certes mesures es puguin anar aixecant.

Qüestionada sobre un altre dels projectes en marxa, els dels avals a les hipoteques, Marsol ha manifestat que "hi creuen" malgrat que "no ha acabat de funcionar". Així, ha concretat que hi ha hagut tres sol·licituds i que se n'ha aprovat una. "Hem de trobar la manera que els ciutadans puguin tenir el primer habitatge de propietat", ha destacat la titular de la cartera, que ha afegit que es treballa per trobar la "fórmula" per facilitar-ho. Així, ha reconegut que "per diferents qüestions" aquesta ajuda "no acaba de funcionar" i, per tant, "segurament es faran modificacions perquè funcioni".

Notícies relacionades