Dissabte 27 d'abril de 2024
|
13:54 H
Un moment de la reunió del consell econòmic i social (CES) d'aquest divendres al matí.
Un moment de la reunió del consell econòmic i social (CES) d'aquest divendres al matí. (Foto: SFG)
La ministra de Presidència, Economia, Treball i Habitatge, Conxita Marsol, durant la trobada del consell econòmic i social (CES).
La ministra de Presidència, Economia, Treball i Habitatge, Conxita Marsol, durant la trobada del consell econòmic i social (CES). (Foto: SFG)
Empresa

El Govern vol que les noves contractacions apliquin un increment del 4,1% en els salaris inferiors a 1.500 euros

Andorra la Vella.- El consell econòmic i social (CES) s'ha reunit aquest divendres al matí i les diferents parts participants han mostrat al final de la trobada la satisfacció pel clima en el qual s'havia desenvolupat. La qüestió salarial sobre l'increment que s'ha d'aplicar l'any que ve als salaris no ha estat sobre la taula, però l'executiu sí que ha anunciat als diferents participants algunes qüestions relacionades amb treball com per exemple que hi hagi un increment salarial del 4,1% en les noves contractacions en els sous inferiors a 1.500 euros. A més a més, la ministra de Presidència, Economia, Treball i Habitatge, Conxita Marsol, ha exposat la modificació del reglament de les quotes, que determinarà que per als nous contractes amb dos anys d'experiència n'hi haurà suficient (es rebaixa dos anys l'exigència) i també que les persones que han treballat aquest estiu amb un contracte a l'hostaleria, podran entrar a la quota general "sense aportar els dos anys d'experiència", ja que tal com ha subratllat, els tres mesos de feina ja els valdran per acreditar aquesta experiència exigida. Cal destacar també que patronal i sindicats s'han emplaçat per començar a analitzar les diferents mesures a aplicar per a la millora dels salaris i en aquest sentit, el president de la Confederació Empresarial Andorrana (CEA), Gerard Cadena, ha explicat que la proposta és fer un increment sectorial i també que es demanarà al Govern certes mesures "antiinflacionistes".

L'increment dels salaris inferiors als 1.500 euros ja seria d'aplicació quan entri en vigor el nou contingent de contractacions d'aquest hivern i Marsol ha afegit que de cara a l'any que ve aquests salaris s'haurien de veure incrementats, a més, amb l'IPC. La ministra, que s'ha mostrat "realment satisfeta de com s'ha desenvolupat" el CES d'aquest divendres, ha defensat que "el que pretén és millorar els salaris perquè és cert que hi ha alguns sectors, sobretot l'hostaleria, que té un problema important per aconseguir mà d'obra" i s'ha mostrat convençuda que si hi ha aquesta millora això pugui fer que hi hagi més personal interessat a treballar en aquest sector.

Cadena, que ha valorat positivament els canvis en el reglament pe a la pròxima quota d'hivern, ha dit que cal tenir en compte que en el context actual les empreses "poden perdre competitivitat" i que el que han pactat és poder "treballar conjuntament amb els sindicats per intentar trobar una solució que sigui una millora del poder adquisitiu". En aquest sentit, ha afegit que han decidit reunir-se amb els representants dels treballadors per posar sobre la taula que l'increment salarial es pogués fer per sectors perquè cadascun té la seva "casuística". En aquest sentit, ha incidit que cal trobar una manera perquè les empreses "no perdin" competitivitat, ja que ha alertat que algunes fins i tot es plantegen "reduir plantilles". En aquest sentit, ha reivindicat que l'executiu tiri endavant un seguit de mesures antiinflacionistes i ha posat com a exemple que les hores extres no s'hagin de cotitzar per part dels empresaris al preu que ho han de fer ara. Marsol ha manifestat que aquestes propostes dels empresaris han de ser analitzades abastament, ja que aquest divendres tot just els han facilitat el document on es recullen.

Des de la part sindical el secretari general de la Unió Sindical d'Andorra (USdA), Gabriel Ubach, ha valorat que amb la patronal s'hagi arribat a l'acord de fer tot un seguit de reunions prèvies a la trobada del CES del mes d'octubre en què s'ha d'abordar ja el tema de l'increment salarial de cara a l'any que ve. Tot i que no ha volgut detallar massa quines seran les propostes que posaran sobre la taula, ha avançat que, pel que fa a la proposta de pujada sectorial dels sous, creuen que és evident que si hi ha un sector on es cobra 5.000 euros "no és el mateix que un on el salari està a 1.200". També ha reivindicat que hi ha "moltíssimes mesures a fer" a banda d'augmentar els salaris, ja que aquesta seria "la més fàcil".

En la trobada s'ha tractat també sobre la nova llei del català i del nou codi de prevenció i abordatge de les conductes d'assetjament sexual o per raó de sexe. Pel que fa al català, des de la patronal es veu de bon ull la nova llei mentre que des dels sindicats creuen que s'hauria d'haver estat més ambiciós. "Nosaltres lamentem que no es vagi molt més enllà i així ens ho hem dit, perquè pensem que tota persona que vingui a viure aquí a Andorra, sigui amb residència passiva, sigui a treballar, sigui el que sigui, ha de, com a mínim, saber dir 'bon dia' i 'bona nit' en català", ha remarcat Ubach.

Notícies relacionades