Dissabte 11 de maig de 2024
|
10:47 H
(Foto: )
Speaker's Corner

Meditació en temps moderns

Sempre hem desitjat una vida feliç. T'ha passat?

Instintivament, totes les persones desitgem una vida feliç i plena de significat.

Ara les societats modernes han aconseguit un gran progrés material, un enorme desenvolupament tecnològic i la indústria no para d'oferir varietat de productes per satisfer tots els desitjos i necessitats. Hem avançat en condicions externes i oportunitats i, a diferència de temps passats, ara, en general, després d'un exigent dia de treball i atendre altres assumptes, moltes persones poden dedicar almenys part del seu temps a l'esport, l'entreteniment, les relacions socials, i altres maneres de millorar el benestar personal. Tot i així, com diu el mestre tibetà fundador de la Nova Tradició Kadampa, Gueshe Kelsang Gyatso: "La felicitat de l'ésser humà no s'ha incrementat de la mateixa manera".

Potser és obvi, però diferents factors ben coneguts juntament amb un ritme de vida accelerat provoquen innombrables episodis d'estrès i d'ansietat entre persones de totes les edats. Pocs es deslliuren d'haver-los patit! I una cosa que podem observar en el nostre dia a dia acompanyant homes i dones en un procés de creixement espiritual, és la profunda insatisfacció que molts senten als seus cors abans d'iniciar aquest nou camí intern. Per desgràcia, molt sovint, una insatisfacció sense resoldre porta a la manifestació de malalties com la depressió o bé a un consum exagerat i una recerca infructuosa de plaer durador.

Però ara ve el que és bo! La nostra visió és absolutament en positiu, ja que Buda va ensenyar fa més de mil cinc-cents anys on hi ha l'origen de totes les nostres experiències, des de la plenitud fins a la frustració, i el més preciós és que no es troba enlloc més que dins nostre. La veritable mànager, directora i guionista de la nostra vida, experiències i sensacions és la ment. Només la ment - el nostre estat mental per ser precisos- i la pau i virtut sembrada en ella, ens pot conduir a assolir el nostre gran objectiu: una vida feliç i plena de significat.

Compartirem amb tu com nosaltres, ja abans de conèixer el Budisme, de vegades, i potser només per uns instants, experimentàvem una pacificació mental i gaudíem naturalment d'una serenitat que durava molt poc però era palpable. De vegades sense fer grans coses, simplement passava com una llum que de sobte s'il·luminava dins. Ho has sentit en algun moment? Potser mentre conduïes, passejaves amb el teu gos o ajudaves un company a solucionar un problema. Una treva de la ment! Uns moments de pau interior! Uns instants molt satisfactoris.

Amb un ensinistrament a la meditació, gradualment, anem descobrint precisament aquest potencial que tots tenim al nostre interior, connectant amb una felicitat cada vegada més pura que, un dia, serem capaços de mantenir. El nostre mestre, abans esmentat, ens ha ensenyat a reduir els canvis en l'estat d'ànim involucrant-nos menys en les situacions externes, creant un espai interior on gaudir d'estabilitat mental i satisfacció.

No dubtem que sí: Les societats modernes necessiten connectar amb saviesa mil·lenària.

Si practiquem la meditació regularment, la càrrega mental es redueix i ens sentim feliços. Conèixer la ment a fons i aprendre a controlar-la és imprescindible per adquirir veritable llibertat i felicitat, i a més és una aventura fascinant amb què molts practicants ens delectem diàriament. Trencar amb l'esclavitud a què ens sotmet una ment descontrolada és precisament allò que nombrosos meditadors del passat i del present han aconseguit, i molts altres ho faran en el futur. Pot ser que tu en siguis un?

 

Notícies relacionades