Dissabte 27 d'abril de 2024
|
12:37 H
Xerrada d'empreses familiars a l'Speakers'Corner
L'assessor d'empreses familiars, Jordi Tarragona.
L'assessor d'empreses familiars, Jordi Tarragona. (Foto: E. M.)
Speaker's Corner

La gestió de conflictes en les empreses familiars: 'Trenca la forma lineal de pensar i canvia l'enfocament'

Escaldes-Engordany.- És possible gestionar els conflictes en l'empresa familiar a través de l'humor? Sí, i Jordi Tarragona n'ha fet un llibre titulat 'Empresa familiar amb humor'. L'autor té en compte que l'empresa familiar és un tema seriós i "els temes seriosos s'han de tractar bé perquè es juga la feina, el patrimoni familiar i moltes coses". Llavors, si s'introdueix un factor "desestressant, que et fa veure les coses des d'una altra perspectiva i a més contagiós" com és l'humor, segons Tarragona, "trenca la forma lineal de pensar i canvia l'enfocament" del problema.

Això no obstant, sempre hi ha algú que recomana no barrejar els negocis amb la família. La resposta de l'empresari i advocat (de formació) davant aquesta afirmació és que "depèn de la família", i afirma que els conflictes en les empreses familiars augmenten perquè "la relació és contínua, més intensa i hi ha una càrrega emocional", tot i que "la part familiar facilita el perdó". Així doncs, els problemes es poden afrontar de dues formes: "De manera excessivament seriosa, negativa i pessimista" o "tocant de peus a terra, realista i optimista", exposa l'autor, i l'humor "ajuda a plantejar-lo de manera positiva".

Una empresa familiar ha de tenir en compte dos conceptes que asseguren la seva continuïtat: per una banda, l'empresari planteja la comunicació, "parlar del tema, afrontar-lo tot i que no és fàcil". I de l'altra, tenir present la planificació incitant "no posposar per a l'endemà, pensar i planificar les coses importants de l'empresa i de la família".

Notícies relacionades