Dimarts 30 d'abril de 2024
|
03:27 H
L'especialista en intel·ligència artificial, Xavier Mitjana.
L'especialista en intel·ligència artificial, Xavier Mitjana. (Foto: Xavier Mitjana)
Speaker's Corner

Xavier Mitjana: 'La IA té un gran potencial, però s'ha de saber utilitzar'

Andorra la Vella.- En un món on la innovació tecnològica redefineix contínuament els límits de la creativitat i la funcionalitat, la integració de la intel·ligència artificial en l'arquitectura promet optimitzar totes aquelles tasques sistemàtiques i de disseny. L'especialista en IA Xavier Mitjana, juntament amb l'arquitecta i BIM Manager, Marina Chillon, oferiran una xerrada el pròxim 8 d'abril a l'hotel Roc Blanc, en què explicaran com la intel·ligència artificial pot ajudar en qualsevol ofici, concretament en l'àmbit arquitectònic. En aquest sentit, Mitjana detalla que les eines d'IA poden ajudar en la previsualització dels preprojectes, a realitzar estudis d'habitabilitat d'edificis, estudis de lluminositat i de vent, i sobretot a processar la normativa de construcció establerta per cada comú, entre altres beneficis.

Tot i aquests avantatges, l'especialista assegura que "la IA té un gran potencial, però s'ha de saber utilitzar". El primer pas per implementar-lo en l'ofici és entendre totes les tasques del dia a dia i identificar en quins casos la intel·ligència artificial pot ajudar en l'optimització. Al mateix temps, també hi ha certs límits amb les eines que tenen incorporada aquesta tecnologia, sobretot barreres tècniques en relació amb el contingut que poden processar, "et funciona bé amb una tasca, però si li afegeixes més dades, deixa de funcionar", explica Mitjana. Generalment, aquestes restriccions es poden trobar en aquelles eines que són de fàcil accés, com és el cas de ChatGPT.

Finalment, des del punt de vista professional de l'especialista, a futur no creu que la intel·ligència artificial esdevingui una amenaça i assegura que no comportarà "canvis radicals a curt termini". A més, s'ha de tenir en compte el lent procés d'adaptació per part de les empreses, "una cosa és el que ofereix la tecnologia i una altra adaptar-la, és més complex del que sembla", comenta Mitjana, i que amb el temps, les empreses que treballin amb dades requeriran un especialista en l'àmbit.

Notícies relacionades