Andorra la Vella.- La intel·ligència artificial (IA) cada vegada està més present a les nostres vides. Molts sectors professionals ja estan implementant la IA a les empreses, però també molta gent a títol individual utilitza eines com el ChatGPT per optimitzar el seu temps. Un dels sectors que viu aquesta transformació és el de la salut i el benestar, ja que una pràctica molt emprada pels ciutadans és usar els xatbots com a entrenadors personals o com a nutricionistes. Aquestes plataformes d'IA poden crear programes d'entrenaments esportius i menús concrets en funció de les característiques que un usuari li indiqui. Això no només està canviant la manera com aquests professionals treballen, sinó també com es relacionen amb els seus pacients i clients.
"És cert que he trobat algun error, com repetir dos cops llegums en un mateix dia, però en general eren força correctes, no puc dir que no. Val a dir que com més especificitats tingui la dieta, menys encertada era la recerca", afirma la dietista del Col·legi Oficial de Dietistes i Nutricionistes d’Andorra, Katia Durich, sobre els menús executats pel ChatGPT. Per aquesta raó, Durich apunta que "més que en dietes específiques li veig més utilitat en dietes genèriques".
De totes maneres, l'experta en alimentació creu que aquestes plataformes i dietistes poden anar agafats de la mà perfectament. "Vull creure que la IA i la consulta seran compatibles i ens enriquirà", relata Durich. Segons la dietista, moltes persones quan la visiten ja han llegit alguns conceptes nutricionals, per aquest motiu comenta que dietistes i nutricionistes poden fer més de guies i orientar als pacients. En aquest sentit, ho exemplifica amb un pacient i el seu metge. "Hi ha qui abans haurà fet ja la seva recerca per les xarxes o inclús haurà provat algun remei casolà per remeiar al seu problema i, en veure la manca d’efectivitat, acaba anant al metge", destaca la dietista.
L'experta en alimentació esmenta que els xatbots els manca una "personalització, que en molts casos és el que fa la diferència per no patir deficiències o empitjorar alguna malaltia o intolerància". Durich creu que els professionals del sector poden brindar als clients una "educació nutricional" que permeti al pacient ser més "autònom i disposi de les seves pròpies eines i coneixements per saber triar què menjar en tot moment", assevera Durich. A més, el ChatGPT no té en compte l’economia d’una família, si una persona té prou temps per cuinar o si amb la coacció d'un àpat tindrà sobres.
En aquest sentit, Durich considera que dietistes i nutricionistes s'encarregaran de la part més humana, educativa, i d'acompanyament, mentre que la part més culinària i d'idees de menús l'executarà la IA. "Potser això ens permetrà disposar de més temps per parlar, entendre i encertar la dieta que més convé al nostre pacient", observa la dietista.
En una situació semblant es troben els entrenadors personals. El ChatGPT pot generar rutines esportives sense la necessitat de contractar un expert en la matèria. "Els programes que genera solen ser molt generals. Li manca personalització, criteri tècnic i sensibilitat per entendre què és el millor per a cada persona i en cada moment. Pot servir com a base, però està lluny de substituir la mirada professional", relata l'entrenadora personal del club esportiu de l'Hotel Anyós Park, Guillermina Alarcón.
Igual que Durich, Alarcón considera que seguir programes produïts per intel·ligències artificials pot "ser una eina útil si se li donen indicacions molt precises sobre el context, els objectius, les limitacions i el nivell de la persona". De totes maneres, el problema que hi ha "és que moltes persones no tenen coneixements suficients sobre anatomia o fisiologia de l’exercici per poder guiar correctament la intel·ligència artificial. Al final, ChatGPT no et coneix en profunditat com un entrenador o entrenadora que pot observar-te, avaluar-te i ajustar el temps real allò que necessites", concreta la professional de l'Anyós Park.
D'aquesta manera, Alarcón recomana que un especialista faci un seguiment dels programes, perquè si no és així, es poden cometre "errors en la selecció d’exercicis, càrregues o progressions perquè no estaran adaptats al nivell real". Això pot acabar comportant "frustració, estancament o fins i tot lesions, perquè no hi ha un acompanyament que corregeixi, adapti o motivi durant el procés", assegura Alarcón.
Un preparador físic a banda de dissenyar rutines i supervisar els exercicis, també "escolta, observa i s’adapta constantment en funció de l’evolució i el context de cada persona", descriu Alarcón. Alhora, l'instructor pot adaptar el pla a les capacitats reals del client, "fer un seguiment del seu progrés, ajustar quan calgui i tenir en compte aspectes que la IA no pot captar, com ara la tècnica, la motivació o el context emocional", il·lustra la treballadora de l'hotel. Per aquest motiu, Alarcón acaba afirmant que "l’acompanyament humà marca una gran diferència en la motivació, la tècnica i els resultats sostenibles".