Divendres 17 de maig de 2024
|
12:00 H
(Foto: C. G.)
(Foto: C. G.)
(Foto: C. G.)
(Foto: C. G.)
Sector públic

L'APBI es planteja portar el pla de xoc per l'habitatge a la Justícia

La primera edició de la 'Jornada sobre l'habitatge a Andorra: Reptes i propostes' ha donat el tret de sortida aquest dijous amb l'objectiu d'analitzar i avaluar de la situació de l'habitatge a escala nacional i posar sobre la taula propostes concretes en aquest àmbit.

Andorra la Vella.- La primera edició de la 'Jornada sobre l'habitatge a Andorra: Reptes i propostes' ha donat el tret de sortida aquest dijous amb l'objectiu d'analitzar i avaluar de la situació de l'habitatge a escala nacional i posar sobre la taula propostes concretes en aquest àmbit. La inauguració ha anat de la mà del president de l'Associació de propietaris de béns immobles (APBI), Toni Bea, qui ha remarcat que el certamen oferirà l'oportunitat d'incloure experts estrangers en la matèria per comprendre millor el sector i determinar "quines mesures tenen sentit i quines no", en relació amb el projecte de llei impulsat pel Govern.

En aquest sentit, Bea ha considerat que el pla de xoc s'ha elaborat "d'una manera molt improvisada i sense la reflexió que requereix" i ha lamentat que ha afectat a la imatge del propietari fins a tal punt de "demonitzar" la figura de l'empresari immobiliari. Respecte de la qüestió de la possible inconstitucionalitat de la cessió temporal dels pisos buits, el president de l'APBI ha comentat que serà "la Batllia i els experts en lleis els qui ho determinin", tot i que ha afirmat que no té "la porta tancada" a portar el projecte davant la Justícia.

En la mateixa línia, el president del Col·legi Oficial d'Agents i Gestors Immobiliaris d'Andorra (AGIA), Gerard Caselles, ha qualificat el pla com "un segrest de la propietat". A més, ha apuntat que el Govern "no assolirà l'objectiu desitjat", ja que molts dels pisos no entraran al mercat i ha alertat que "tota acció té una reacció, i el mercat també reaccionarà".

Per la seva banda, el president del Consejo General COAPI d'Espanya, Gerard Duelo, ha destacat que el pla de xoc conté "moltes carències", l'ha qualificat de "nyap" i ha indicat que s'ha concebut amb "ingredients bastant millorables". Duelo també ha argumentat que el projecte "contempla mesures que no aconseguiran el que pretenen", i ha advertit que "els topalls de lloguer no han funcionat en cap país".

A més, el president de l'AGIA ha assegurat que de cara al 2027 "arribarà un problema social molt important" un cop es liberalitzin tots els contractes, que vindran acompanyats d'un augment de preus, tenint en compte que "hi ha preus que estan congelats fa pràcticament deu anys". D'aquesta manera, Caselles ha convidat al Govern a "començar a buscar una estratègia", ja que la via per evitar abusos serà "el mateix mercat".

Per abordar la qüestió de la manca de construcció, Duelo ha proposat aliances publicoprivades per abordar projectes d'habitatge que l'Estat no pot assumir, suggerint la implementació d'ajudes i finançament més accessible per facilitar la participació de nous promotors.

Notícies relacionades