"/> "/>
Divendres 25 d'octubre de 2024
|
01:56 H
L'advocat i vicepresident de la societat catalana d'experts en successions, Alejandro Ebrat, aquest divendres.
L'advocat i vicepresident de la societat catalana d'experts en successions, Alejandro Ebrat, aquest divendres. (Foto: C. G.)
Empresa

El 80% de les herències generen disputes per la mala planificació testamentària

Les herències, en la seva naturalesa, sovint esdevenen "conflictes" comportant una sèrie d'implicacions legals i emocionals que no sempre es gestionen de manera adequada. Així ho ha explicat l'advocat i vicepresident de la societat catalana d'experts en successions, Alejandro Ebrat, en les declaracions prèvies a la seva conferència d'aquest divendres a l'Art Hotel.

Andorra la Vella.- Les herències, en la seva naturalesa, sovint esdevenen "conflictes" comportant una sèrie d'implicacions legals i emocionals que no sempre es gestionen de manera adequada. Així ho ha explicat l'advocat i vicepresident de la societat catalana d'experts en successions, Alejandro Ebrat, en les declaracions prèvies a la seva conferència d'aquest divendres a l'Art Hotel organitzada per l'Empresa Familiar Andorrana (EFA). En concret, Ebrat ha explicat que el 80% de les herències generen conflictes perquè "no es fa bé el disseny testamentari". Aquesta situació es complica especialment quan es barregen "els sentiments, familiars polítics, diners, empresa familiar", creant així un escenari propici per a les disputes.

Seguint aquesta línia, la planificació és una part molt important a l'hora de preparar l'herència. Segons l'experiència de l'advocat, cada vegada són més freqüents els "testaments d'última hora". A Andorra, un problema destacat són les parelles de fet, que, tal com ha explicat el vicepresident, "tenen els mateixos drets que una parella casada", per la qual cosa si la persona desitja traspassar la seva herència a la seva parella de fet no hi ha "cap problema". Però si no és aquest el cas, Ebrat ha recomanat "estar preparat", ja que aquesta parella pot acabar heretant tot el patrimoni.

Quan no hi ha un testament, "tenim un problema molt gran", ha afirmat Ebrat, ja que entra en acció una figura molt conflictiva: el cònjuge ja vidu. Aquest "té dret a la meitat de l'usdefruit de tota l'herència", fet que complica la distribució dels béns entre els altres hereus, com ara els fills. Així doncs, aquesta situació presenta un panorama problemàtic, perquè l'herència es repartirà entre "les persones que dicti la llei, no la que diem nosaltres, perquè no hem dit res, perquè no hi ha testament". Davant d'aquesta situació, l'advocat ha recomanat "reunir a tota la família amb aquests possibles hereus i intentar una mediació per arribar a un acord".

D'altra banda, el president de l'Empresa Familiar Andorrana (EFA), Daniel Armengol, que també ha participat en l'esdeveniment, ha posat el focus en les problemàtiques de l'habitatge, els salaris i l'impacte que aquests àmbits poden tenir amb la signatura de l'acord d'associació. En les seves paraules, Armengol ha recomanat al Govern "prendre decisions sobre dades" i no "sobre pensaments personals".

Notícies relacionades