"/> "/>
Andorra la Vella.- "Que l'acord d'associació reforci, com s'apunta en l'estudi d'impacte elaborat per Andorra Recerca i Innovació, el sector financer és una bona notícia per al país. Perquè disposar d'un sector financer propi és un element de sobirania cabdal. Com també és clau per a la independència econòmica del país tenir un teixit productiu diversificat, que no depengui en excés de pocs sectors". Així ho opina el president de la Confederació Empresarial Andorrana (CEA), Gerard Cadena, que ha defensat també que l'acord d'associació "ha de ser per a Andorra la porta cap al món globalitzat, la manera d'accedir als mercats globals d'una manera ordenada". Ha advertit, però, que si bé aquest acord ha de ser "una palanca molt important, molt transversal" per si sola "no canviarà la realitat ni portarà la tan anhelada diversificació de l'economia". Per aquest motiu defensa que si l'acord acaba prosperant s'hauran de "saber trobar projectes que encaixin en aquesta lògica de fomentar la interdependència i créixer gràcies a la cooperació amb els veïns" i ha apel·lat a l'àrea econòmica especial Andorra-Pirineus "que fa una dècada van presentar Antoni Pol i Joan Ganyet i que des del primer moment va comptar amb el suport de la Confederació Empresarial".
Cadena fa aquestes manifestacions en el marc d'una ponència no presencial en la Diada d'Andorra a la Universitat Catalana d'Estiu que se celebra aquest dissabte a Prada de Conflent i en la que també defensa que l'acord hauria de servir per "diversificar l'economia amb sectors de major valor afegit, menys intensius en mà d'obra i menys consumidors de recursos naturals", però ha esmentat que perquè això sigui possible cal que hi hagi altres accions.
El president de la CEA remarca que l'assumpció del cabal comunitari suposarà evidentment "un repte important per al país, tant per a l'administració pública com per a l'empresa privada, però a la vegada fixa un full de ruta que permet planificar i dona equivalència normativa al marc nacional andorrà, de tal manera que treballar -en el sentit més ampli de la paraula- des d'Andorra cap a la resta d'Europa i el món resultarà significativament més senzill".
I és que el president de la patronal defensa que "la pertinença al mercat interior" servirà perquè les empreses del país comptin amb "una mena de segell amb el qual s'obriran portes que avui estan tancades i costa d'obrir i explicar el que som i el que es pot fer a Andorra". I defensa que "sense aquest segell, la diversificació del nostre model econòmic és extremadament difícil".
I en aquest camí cap a Europa, Cadena defensa també un impuls a les infraestructures de comunicació i en aquest sentit advoca perquè els següents passos en l'aeroport de la Seu siguin "una terminal andorrana i una connexió directa amb Andorra". També defensa que cal "aprofundir" en l'estudi de la connexió ferroviària. "Zones franques per a activitats d'alt valor afegit i infraestructures de comunicació són dos dels exemples en els quals es pot concretar l'àrea econòmica especial" que es defensa des de la CEA, ha recordat Cadena, que ha afegit que "una Andorra amb més lligams amb els països europeus, una Andorra més internacionalitzada, una Andorra més globalitzada serà, sens dubte, una Andorra més interdependent, però a la vegada també una Andorra més forta".
L'economia andorrana i la globalització
Altres punts de vista econòmics sobre la globalització, en el marc de les ponències no presencials a Prada de Conflent, han estat els del president de l'Empresa Familiar Andorrana (EFA), Daniel Armengol, que ha recordat que la globalització ha transformat l'economia mundial, aportant tant oportunitats com reptes, i ha afegit que en el context actual, "amb un retrocés d'aquest procés, el futur d'Andorra i les seves empreses dependrà de la seva capacitat d'adaptar-se als canvis i aprofitar les oportunitats que sorgeixen". I ha defensat que una bona estratègia de país hauria de passar per "un enfortiment de la identitat cultural i turística, reducció de la dependència externa en sectors clau com l'energia, millores en infraestructures per reduir el desenclavament, potenciar el comerç electrònic i fomentar la diversificació econòmica", ja que això seria "clau per assegurar un futur pròsper i sostenible del Principiat".
I en el cas concret de les empreses familiars, ha advocat per una acció que passi per "pensar en global i actuar en local" per fer front als canvis global i "construir una base sòlida a nivell local". "En aquest entorn dinàmic, l'èxit dependrà de la capacitat de les empreses per equilibrar les seves operacions globals amb un fort compromís amb les comunitats locals, aprofitant les oportunitats i gestionant els riscos amb estratègies ben definides", ha defensat el president de l'EFA.
"És responsabilitat de tots nosaltres, sectors econòmics i entitats públiques, com a membres de la societat andorrana, treballar junts per afrontar aquests reptes i aprofitar les oportunitats que la globalització ens ofereix", ha reivindicat Armengol, al mateix temps que ha assegurat que només d'aquesta manera es podrà garantir que Andorra "continuï sent un país dinàmic, resilient i capaç de prosperar en un món cada cop més interconnectat".
Al seu torn, el president de la Cambra de Comerç, Indústria i Serveis, Josep Maria Mas, ha apel·lat, també en una intervenció no presencial, a la unió de sector públic i privat per treballar de manera conjunta per "afrontar" els reptes que planteja la globalització i "aprofitar les oportunitats" que presenta. "Només així podrem garantir que Andorra continuï sent un país dinàmic, resilient i capaç de prosperar en un món cada cop més interconnectat", ha assegurat. Mas ha apostat per la diversificació, ja que "no només ens fa menys dependents d'un sol sector, sinó que també ens prepara millor per afrontar els reptes futurs de la globalització". També ha defensat que és necessari que en el marc de la captació de talent es garanteixi que els joves "rebin una educació de qualitat que els prepari per a les exigències del mercat laboral" i també ha reivindicat que cal "fomentar la implantació de noves tecnologies en tots els sectors econòmics", ja que ha afegit que "la creació d'un ecosistema digital robust i segur és imprescindible per promoure empreses tecnològiques i 'startups'".