"/> "/>
Divendres 15 de novembre de 2024
|
02:40 H
El president de l'AGIA, Gerard Casellas, durant la presentació de l'informe.
El president de l'AGIA, Gerard Casellas, durant la presentació de l'informe. (Foto: R.S.)
El director de càtedra en mercat immobiliari de la Universitat de Saragossa i autor de l'informe, Luis Alberto Fabra Garcés, explica l'informe sobre l'habitatge.
El director de càtedra en mercat immobiliari de la Universitat de Saragossa i autor de l'informe, Luis Alberto Fabra Garcés, explica l'informe sobre l'habitatge. (Foto: R.S.)
El president de l'AGIA, Gerard Casellas; i el director de càtedra en mercat immobiliari de la Universitat de Saragossa, Luis Alberto Fabra Garcés; durant la presentació de l'informe.
El president de l'AGIA, Gerard Casellas; i el director de càtedra en mercat immobiliari de la Universitat de Saragossa, Luis Alberto Fabra Garcés; durant la presentació de l'informe. (Foto: R.S.)
Indicadors

Els preus de mercat de l'habitatge 'estan lluny d'una realitat assenyada'

El país "està lluny d'una realitat assenyada" pel que fa als preus de mercat sobre l'habitatge. Així ha definit el panorama actual el director de càtedra en mercat immobiliari de la Universitat de Saragossa, Luis Alberto Fabra Garcés, que ha estat l'encarregat d'elaborar un informe de 80 pàgines sobre el mercat immobiliari d'Andorra. L'especialista ha explicat, durant la presentació feta aquest dijous, que el nombre de compravendes ha caigut i el preu ha pujat un 11% interanual els últims anys, una situació pel qual "difícilment podem entendre que sigui assenyat", ha esmentat Fabra, que ha remarcat que hi ha d'haver una "correcció". Aquest informe, encarregat des del Col·legi d'Agents i Gestors Immobiliaris d'Andorra (AGIA), vol ser una referència sobre com es desenvolupa el mercat immobiliari i, alhora, vol esdevenir una eina de treball tant per compradors com venedors perquè tinguin un preu ajustat del mercat. En aquest sentit, la voluntat de l'AGIA és publicar informes de l'evolució del mercat de l'habitatge cada semestre.

Andorra la Vella.- El país "està lluny d'una realitat assenyada" pel que fa als preus de mercat sobre l'habitatge. Així ha definit el panorama actual el director de càtedra en mercat immobiliari de la Universitat de Saragossa, Luis Alberto Fabra Garcés, que ha estat l'encarregat d'elaborar un informe de 80 pàgines sobre el mercat immobiliari d'Andorra. L'especialista ha explicat, durant la presentació feta aquest dijous, que el nombre de compravendes ha caigut i el preu ha pujat un 11% interanual els últims anys, una situació pel qual "difícilment podem entendre que sigui assenyat", ha esmentat Fabra, que ha remarcat que hi ha d'haver una "correcció". Aquest informe, encarregat des del Col·legi d'Agents i Gestors Immobiliaris d'Andorra (AGIA), vol ser una referència sobre com es desenvolupa el mercat immobiliari i, alhora, vol esdevenir una eina de treball tant per compradors com venedors perquè tinguin un preu ajustat del mercat. En aquest sentit, la voluntat de l'AGIA és publicar informes de l'evolució del mercat de l'habitatge cada semestre.

Segons l'estudi, el preu per metre quadrat de l'oferta de l'habitatge se situa en els 5.419 euros i el preu mitjà d'un habitatge és de 865.788 euros. Una situació que per Luis Alberto Fabra Garcés no s'ajusta a la realitat, atenent que els preus són alts i que l'activitat de compravenda els últims anys ha caigut. Per aquest motiu, ha afirmat que calen "correccions del preu d'oferta per millorar l'activitat". De fet, sobre aquesta xifra del preu per metre quadrat, el president de l'AGIA, ha explicat que és "el moment més alt de la història d'Andorra a nivell global".

"L'objectiu que hauríem de tenir com a societat és que l'habitatge sigui el més assequible possible", ha asseverat Fabra. A l'informe no s'hi recullen dades de l'evolució dels salaris dels treballadors, però Fabra ha detallat que "descomptant la inflació, el creixement de la renda neta dels ciutadans dubto que permeti o capaciti atendre creixements d'un 11% anual del mercat", ha manifestat l'autor del treball. Per aquesta raó ha deixat clar que la relació del mercat no és "assenyat". D'aquesta manera, el treballador de la Universitat de Saragossa ha apuntat que el més raonable és tenir una evolució de preus entre el "-2% i el +3%", ja que aquestes xifres "donen confiança al comprador i el venedor perquè se senten còmodes per tenir processos de compra".

"Estem en el punt àlgid, però dintre de l'informe també s'està veient com l'activitat comença a baixar, com ha explicat molt bé [Fabra], l'ajustament dels preus tarda pràcticament dos anys en què s'ajusti el preu a l'activitat", ha valorat el president de l'AGIA, Gerard Casellas, sobre el preu per metre quadrat. De totes maneres, Casellas ha afegit que actualment "sembla que estem en aquesta fase de contenció de preus com si ja no hagués de pujar més".

Fabra ha remarcat la necessitat de tenir dades sobre la nacionalitat dels compradors, ja que això és "molt important", ha dit. "Ens mostraria si el comprador és d'Andorra o de fora, si és resident o no, quin tipus de nacionalitats compren i a quin tipus de rendes i, per tant, si l'oferta que es llança està pensada per demandants externs i estem deixant de banda a un altre perfil", ha comentat l'expert.

Una altra conclusió de l'estudi és que l'oferta del mercat de lloguer és molt escassa. De fet, segons l'estudi, només el 5'8% del mercat de l'habitatge es dedica al lloguer, mentre que la resta és venda, segons dades en portals immobiliaris. Un aspecte que Fabra ha mencionat que ha tingut dificultats a trobar ofertes d'aquest tipus en els portals. Això és tot un problema perquè "les lleis del mercat porten al fet que amb la poca oferta, els preus siguin elevats", ha precisat el director de càtedra en mercat immobiliari. En aquest sentit, ha proposat com a solució generar incentius fiscals amb l'objectiu que els propietaris que tinguin habitatges i no en facin ús, s'animin a posar-los en el mercat.

Casellas ha relatat que des de l'AGIA estan preocupats amb la situació del mercat de lloguer i ha criticat el govern per haver intervingut el mercat, ja que si no ho haguessin fet, "la distància que hi ha entre el que realment estan pagant les llars pel seu lloguer i el que hagués sigut el preu de mercat, si s'hagués liberalitzat, seria molt diferent", ha afirmat Casellas, qui també ha destacat la necessitat de recopilar dades perquè així "tindríem exactament quin és el valor del preu del lloguer a totes les parròquies".

 

Notícies relacionades