"/> "/>
Dimarts 03 de desembre de 2024
|
12:33 H
El president del Centre d’Estudis i Recerca Socialdemòcrata, Jaume Bartumeu.
El president del Centre d’Estudis i Recerca Socialdemòcrata, Jaume Bartumeu. (Foto: )
El president del Centre d’Estudis i Recerca Socialdemòcrata, Jaume Bartumeu.
El president del Centre d’Estudis i Recerca Socialdemòcrata, Jaume Bartumeu. (Foto: )
L'excap de Govern, Jaume Bartumeu, mostrant el nou quadern que ha creat el Centre d’Estudis i Recerca Socialdemòcrata sobre l'acord d'associació.
L'excap de Govern, Jaume Bartumeu, mostrant el nou quadern que ha creat el Centre d’Estudis i Recerca Socialdemòcrata sobre l'acord d'associació. (Foto: )
Sector públic

Bartumeu considera que cal canviar l'equip negociador de l'acord d'associació

L'excap de Govern Jaume Bartumeu considera que hi ha d'haver canvis a l'equip que porta les negociacions amb Europa sobre l'acord d'associació. Bartumeu demana que hi hagi un "plantejament radical" i ha assenyalat el secretari d'Estat, Landry Riba, perquè creu que no està capacitat per gestionar l'acord, ja que diu que no té "coneixements tècnics ni té l'experiència política" per gestionar-ho. L'excap de Govern defensa que l'adhesió d'Andorra al mercat europeu és "necessari per al desenvolupament econòmic del país" i li dona suport perquè serà positiu, però també indica que la negociació ha estat mal portada perquè hi ha algunes "llacunes i mancances". En aquest sentit, creu que no s'ha analitzat l'impacte que pot comportar l'entrada de productes agrícoles amb la caiguda dels aranzels a la duana o que les farmàcies en poden sortir perjudicades perquè tindran una pèrdua d'ingressos, atenent que no podran comercialitzar productes suïssos o dels Estats Units, com feien fins ara. Aquestes són algunes de les premisses que exposa Bartumeu en el quadern 'Europa no és una opció, és una necessitat' que ha publicat el Centre d'Estudis i Recerca Socialdemòcrata.

Andorra la Vella.- L'excap de Govern Jaume Bartumeu considera que hi ha d'haver canvis a l'equip que porta les negociacions amb Europa sobre l'acord d'associació. Bartumeu demana que hi hagi un "plantejament radical" i ha assenyalat el secretari d'Estat, Landry Riba, perquè creu que no està capacitat per gestionar l'acord, ja que diu que no té "coneixements tècnics ni té l'experiència política" per gestionar una negociació. L'excap de Govern defensa que l'adhesió d'Andorra al mercat europeu és "necessari per al desenvolupament econòmic del país" i li dona suport perquè serà positiu, però també indica que la negociació ha estat mal portada perquè hi ha algunes "llacunes i mancances". En aquest sentit, creu que no s'ha analitzat l'impacte que pot comportar l'entrada de productes agrícoles amb la caiguda dels aranzels a la duana o que les farmàcies en poden sortir perjudicades perquè tindran una pèrdua d'ingressos, atenent que no podran comercialitzar productes suïssos o dels Estats Units, com feien fins ara. Aquestes són algunes de les mancances que exposa Bartumeu en el quadern 'Europa no és una opció, és una necessitat' que ha publicat el Centre d'Estudis i Recerca Socialdemòcrata (CEES).

L'excap de Govern ha deixat clar que "no hi ha alternativa a l'acord d'associació". En aquest sentit, ha clarificat que no es pot buscar una altra fórmula com la que tenen altres estats europeus. Per aquest motiu ha insistit que el Principat no es pot emmirallar ni amb Mònaco ni amb l'acord bilateral que té Suïssa amb Europa perquè són territoris totalment diferents. "Andorra no és una potència econòmica com és Suïssa, són un interlocutor de primer ordre de la Unió Europea, Andorra ja ens agradaria, però no ho és", ha declarat Bartumeu.

Un dels capítols del nou quadern porta per títol 'Serrells i mancances d'una negociació mal portada'. En aquest punt el polític desglossa un reguitzell de temes que considera que no s'han tractat de la millor manera possible perquè poden generar cert impacte en alguns sectors econòmics del Coprincipat. "Donem suport a l'acord perquè ens sembla positiu, però considerem que no hem de dissimular que existeixen una sèrie de llacunes i mancances", ha articulat Bartumeu. La primera d'aquestes és sobre la lliure circulació de mercaderies. Tot i que el representant del CEES referma que permetrà un salt qualitatiu sobre l'acord comercial que hi havia existent des del 1991, el polític defensa que no s'ha analitzat l'impacte que generarà en els productes agrícoles. "A partir del dia 1 d'aplicació de l'acord cauen els aranzels duaners andorrans, és a dir, ens situem en zero d'ingrés en els productes agrícoles i no menys en el tabac", ha afirmat l'excap de Govern. Bartumeu ha detallat que quan s'ha demanat a l'executiu quin seria l'impacte, la resposta ha estat "molt mínima", ha argumentat. Per aquest motiu ha asseverat que "molesta" que no s'hagi fet un estudi d'impacte. El polític apunta que la lliure circulació de mercaderies afectarà més a llarg termini que a curt, i que passarà factura sobretot en les begudes. I ha posat l'exemple sobre begudes alcohòliques, pel qual no deixaran diners a caixa. "Un dels productes importants és el whisky escocès i hem de veure que és el que es perd aquí", ha manifestat Bartumeu.

El protocol financer és una altra qüestió que preocupa en el CEES. Consideren que no resol un dels temes essencials per la banca, com és el prestador de la darrera instància, i tampoc facilita les entitats bancàries andorranes a l'accés als mecanismes europeus de liquiditat. "Els bancs andorrans necessiten poder accedir en determinats moments de l'evolució del mercat a un mecanisme de liquiditat que els doni facilitats en la seva operativa diària sense que tinguin cap ensurt greu en la seva gestió, això no està resol en el protocol financer", ha declarat Bartumeu. Un factor que no preocupa és la lliure circulació de persones perquè no hi ha un "canvi radical" sobre el que ja existeix ara, ha esmentat Bartumeu.

Un altre punt que preocupa és que l'acord podria provocar reformes de lleis actuals per adoptar la normativa laboral andorrana a la legislació europea. Un dels annexos del text dictamina que hi haurà la necessitat d'executar canvis en lleis sobre el treball i en alguns ajustaments tècnics, com poden ser contractes laborals, treball de menors i l'exercici de drets col·lectius. Des del CEES lamenten que no es concretin quines seran aquestes modificacions de les reformes i dels ajustaments tècnics. De la mateixa manera, no queda clar com es constituiran les prestacions per desocupació per aquells treballadors en atur que tornin en el seu país després de treballar a Andorra.

Sobre l'impacte en el sector farmacèutic, el polític creu que els productes provinents de Suïssa o dels Estats Units quedaran sotmesos a un control europeu i això repercutirà en aquest sector andorrà perquè provocarà una "una pèrdua d'ingressos", ha relatat Bartumeu. "El secretari d'Estat creu que la pèrdua no és significativa, però jo penso que sí", ha asseverat l'advocat.

Bartumeu esmenta que té la sensació que l'acord és mix, però que el fet que hagin circulat diverses informacions que no ho era, només ha servit per endarrerir l'aplicació de l'acord. Bartumeu ha volgut deixar clar que si és mix, els parlaments dels països de la Unió Europea no podran fer esmenes en el text, només el podran aprovar-lo o rebutjar-lo. En cas que els parlaments europeus rebutgessin l'acord, Bartumeu ha estat rotund: "Tindrem un problema i veurem com el solucionarem".

Notícies relacionades