Andorra la Vella.- Els preus de les importacions han experimentat una variació negativa del 5,1% el mes d'octubre en relació amb l’any anterior. Si es comparen les dades amb el mes anterior, el preu de les importacions decreixen un 1,9%. Per l’altra banda, el preu de les exportacions, en termes generals, han experimentat un increment del 13,3% en relació amb l’any anterior. Respecte al mes anterior, tenen un ascens del 27,6%.
Si s’analitzen les importacions per grups d’utilització, els preus dels béns de consum han tingut una variació negativa del 6,1% i en el mateix període els preus dels béns de capital decreixen un 12,4% i els dels béns intermedis experimenten una caiguda de l'1,4%. Respecte al mes anterior, s’observa una variació negativa en els preus dels grups dels béns de consum (4,3% menys) i els dels béns de capital (-2,1%). Els preus unitaris dels béns d'intermedis han experimentat un ascens, respecte al mes anterior, del 3,7%.
Quant a l’evolució dels preus de les importacions al mes d’octubre, segons la classificació unificada del comerç internacional (CUCI), tenim alguns dels grups amb variacions percentuals positives. Dins d’aquesta classificació destaquen les partides articles manufacturats classificats principalment segons la primera matèria (14,9%) i olis, greixos i ceres, d'origen animal i vegetal (9,6%). Per la part negativa, destaca el preu de la partida combustibles, lubrificants minerals i productes similars amb un descens del 32%, el preu del grup matèries en brut no comestibles (excepte combustibles) amb una caiguda del 15,7% i el preu unitari de productes químics i similars, amb una davallada del 9,8%, respecte a l’any passat.
Pel que fa al preu de les importacions agrupades per zones geogràfiques, és a dir, segons el país o agrupació geogràfica d’on provenen els productes, durant l’octubre entre les originàries d’Espanya experimenta un descens del 4,5%, les de França experimenten un fort descens del 18,1%, el preu unitari dels productes de resta de la UE + la Gran Bretanya incrementen un 6% i el de la resta del món descendeixen un 13,6%.
Si ho comparem amb el passat mes de setembre, destaca l’increment del preu unitari dels productes provinents d’Espanya (5,4%). Per la part negativa, en comparació al mes passat, el preu unitari dels productes importats de la resta UE + la Gran Bretanya han patit un descens de 17,8%, el de França també cau (5%) i el d’Espanya té un descens del 2,6%.