Dimarts 01 de juliol de 2025
|
04:40 H
Un moment de la reunió del consell econòmic i social celebrat aquest dijous a la tarda.
Un moment de la reunió del consell econòmic i social celebrat aquest dijous a la tarda. (Foto: SFG)
Empresa

Acostament de posicions per modificar la llei d'acció sindical

Marsol espera que al juliol patronal i treballadors tinguin ja un acord i es puguin tirar endavant modificacions concretes

Andorra la Vella.- El consell econòmic i social celebrat aquest dijous ha servit per avalar la quota d'estiu per a aquest any que comptarà amb 500 permisos i la possibilitat de ser ampliada un 30%. Es tracta del mateix contingent que es va aprovar l'any passat i que des de la patronal valoren de manera positiva. A banda, s'ha començat a analitzar les propostes que tant des de la patronal com des dels sindicats es volen impulsar per modificar de la llei d’acció sindical, patronal i de convenis col·lectius. La ministra de Presidència, Economia, Treball i Habitatge, Conxita Marsol, ha destacat que és "optimista" perquè hi veu possibilitats que les dues parts es posin d'acord i ha explicat que en el CES que s'ha de celebrar el mes de juliol ja hi hauria d'haver una proposta sobre la taula sobre la qual caldrà valorar si cal modificar la llei.

Així, Marsol ha explicat que al juliol ambdues parts haurien d'arribar amb punts d'acord i ha subratllat que "ja d'entrada" es veu que "en més d'un i més de dos hi haurà acord. Per tant, això és important". Ha afegit que si a conseqüència d'aquest acord consensuat s'ha de modificar la llei, es tramitaran aquests canvis i que es continuaria treballant "amb els altres punts" en els quals no hi hagi unanimitat per mirar d'apropar posicionaments i que si més endavant calgués fer una altra modificació, també es faria. D'aquesta manera, ha plantejat que hi podria haver una primera modificació legislativa i que més endavant se n'analitzarien més si hi ha altres punts que es pacten en el futur. Marsol s'ha volgut quedar, però, de la reunió d'aquest dijous, que "hi ha propostes sobre la taula, que hi ha punts que sembla que hi podrà haver acord, i que hi ha una clara voluntat de les parts de continuar treballant".

Tot i que no ha volgut anunciar cap dels punts en què hi ha més apropament entre les dues parts el que sí que ha valorat és que "és clar que hi ha una clara voluntat de facilitar que hi hagi representació de treballadors a les empreses. En aquest sentit, es veu que hi ha necessitat i tothom ho entén, que és bo per a tots, perquè quan entrem a discutir els increments salarials sempre demanem que hi hagi aquest acord".

I si finalment no hi ha acord entre les parts, la titular de Treball ha recordat que es van comprometre en seu parlamentària que "de cara al setembre" es faria "alguna actuació" i que, per tant, els facilitaria molt la feina que hi hagués entesa entre treballadors i empresaris i de fet ha valorat que "és important" que hi sigui.

La patronal vol interlocutors vàlids

Des de la Confederació Empresarial Andorrana (CEA) el seu president, Gerard Cadena, ha recordat que el punt de partida de negociació entre les dues parts va ser com es poden establir convenis d'empresa i com es pot impulsar que "hi puguin haver més representants dels treballadors i que es puguin valorar uns convenis d'empresa i després uns convenis sectorials". Així, ha remarcat que des de la CEA treballen en aquesta línia i ha remarcat que els sindicats els han fet arribar unes propostes que ara han d'analitzar. Ha emfasitzat que des de la CEA el que s'estava analitzant és com donar suport "tot i que no correspon als empresaris", que hi hagi representació dels treballadors. Ha manifestat que esperen tenir la setmana que ve tancades les propostes que s'hauran de sotmetre a la junta directiva, motiu pel qual no ha volgut avançar cap aspecte. "El que s'intenta és simplificar al màxim possible que hi hagi una representació, que les quotes que estan marcades al codi de relacions laborals o a les lleis laborals, que sigui simplificat, que pugui haver-hi una entesa per poder trobar els mecanismes per poder tenir els interlocutors per una part i l'altra". I malgrat que la idea inicial era aquesta, ha reconegut que "no es tanca la porta a altres canvis, però que primer cal tenir uns comitès d'empresa i que es faciliti que hi hagi "una relació social més fluida entre patronal i sindicats".

Quant a la quota, Cadena ha recordat que l'any passat es van fer servir 557 permisos i que, per tant, es va esgotar en un 10% més, amb la qual cosa "hi ha un marge per cobrir les necessitats de les empreses en aquests moments".

Garanties per als treballadors

Des de la part dels treballadors el secretari general de la Unió Sindical d'Andorra (USdA), Gabriel Ubach, ha remarcat que quant a les lleis sindicals "el problema és poder donar seguretat als treballadors i treballadores d'Andorra, que es poden presentar com a delegats d'empreses sense tenir cap risc ni cap problema i que les hores que dedicaran a aquesta tasca, que d'alguna manera els seran recompensades" i ha incidit que el "quid" de la qüestió és aquest, la seguretat. "Nosaltres el que volem amb les nostres propostes és que els treballadors tinguin una més gran influència dins de les empreses. És a dir, que els treballadors puguin ser escollits lliurement a dins dels consells d'administració i que, per tant, tinguem uns comitès d'empresa que siguin sòlids. I que aquests comitès siguin útils: "Que la gent no vagi allà condicionada ni vagi allà a escalfar la cadira", ha conclòs. I en conseqüència ha reivindicat que cal una major protecció perquè els delegats dels treballadors tinguin la garantia que no seran acomiadats i que les hores que dediquen a aquesta tasca els seran recompensades.

Notícies relacionades