Dissabte 14 de juny de 2025
|
19:01 H
El director del grup de recerca sociològica d'Andorra Recerca i Innovació, Joan Micó, en roda de premsa.
El director del grup de recerca sociològica d'Andorra Recerca i Innovació, Joan Micó, en roda de premsa. (Foto: )
El president de la Cambra de Comerç, Indústria i Serveis d'Andorra, Josep Maria Mas, i la directora de la Cambra de Comerç, Indústria i Serveis d'Andorra, Sol Rossell, en roda de premsa.
El president de la Cambra de Comerç, Indústria i Serveis d'Andorra, Josep Maria Mas, i la directora de la Cambra de Comerç, Indústria i Serveis d'Andorra, Sol Rossell, en roda de premsa. (Foto: )
El president de la Cambra de Comerç, Indústria i Serveis d'Andorra, Josep Maria Mas, i la directora de la Cambra de Comerç, Indústria i Serveis d'Andorra, Sol Rossell, en roda de premsa i el director del grup de recerca sociològica d'Andorra Recerca i Innovació, Joan Micó, en roda de premsa.
El president de la Cambra de Comerç, Indústria i Serveis d'Andorra, Josep Maria Mas, i la directora de la Cambra de Comerç, Indústria i Serveis d'Andorra, Sol Rossell, en roda de premsa i el director del grup de recerca sociològica d'Andorra Recerca i Innovació, Joan Micó, en roda de premsa. (Foto: )
Consum

La majoria de visitants recomana Andorra per comprar, però un 16% hi veu preus massa alts

El 84% dels visitants compra durant la seva estada al país

Andorra la Vella.- La majoria dels visitants que van estar en el país entre l'1 de desembre del 2024 i el 23 d'abril del 2025 recomanarien Andorra com a destí de compres. Un 73% dels turistes ho recomanaria i un 89% dels excursionistes, els que no pernocten en el país, també. Així es desprèn de les enquestes elaborades durant l’onada d’hivern 2024-2025 que ha presentat aquest dijous la Cambra de Comerç, Indústria i Serveis d'Andorra (CCIS). Un dels motius pel qual els turistes recomanarien a altres persones visitar el Principat per fer-hi compres és pels preus, mentre que el 16% dels turistes que van votar que no recomanarien Andorra com a destí de compres és precisament pels alts preus.

Aquest estudi s’ha realitzat a peu de carrer en els principals eixos comercials d’Andorra la Vella, Escaldes-Engordany, la Massana, Sant Julià de Lòria i del Pas de la Casa, especialment en caps de setmana i moments de màxima afluència. A través d'enquestes, s'ha recollit l’opinió de 904 persones en aquesta onada d’hivern.

"Els turistes diuen que en un 58% el principal motiu per venir a Andorra ha estat gaudir del destí, el 30% ha estat pels preus i un 11% l'oferta comercial. En canvi, dins dels excursionistes podem veure que el motiu més important són els preus, amb un 57%, un 15% gaudir del destí i un 26% l'oferta comercial", ha destacat el director del grup de recerca sociològica d'Andorra Recerca i Innovació (AR+I), Joan Micó.

Davant d'això, l'estudi subratlla que el 73% dels turistes recomanaria el país com a destí de compres, un 16% diuen que no i un 12% no contesta. Dintre dels excursionistes, un 89% diuen que sí que el recomanaria, un 8% diuen que no i el 3% no contesta. "Els motius pels quals recomanarien Andorra com a destí de compres sobretot és pels preus, per l'oferta variada, per l'entorn, la tranquil·litat i la seguretat. Dintre dels que diuen que no ho recomanarien, la principal motivació són els preus, amb diferència", ha afirmat Micó.

Precisament els preus són la variable que menys valoren els enquestats sobre el comerç andorrà. Si es comparen les quatre onades que s'han dut a terme fins al moment per períodes (maig, juny-setembre, octubre-novembre i desembre-abril), els visitants han puntuat amb una nota mitjana de 7. "Quan veiem les diferències entre les diferents onades, com a mínim en l'última onada i directament relacionada amb els excursionistes, ha augmentat el pes dels preus, amb la qual cosa hem de veure si és una cosa estacional o una cosa que va evolucionant cap a aquesta direcció", ha afirmat Micó.

Un dels canvis més significatius que s'ha detectat en comparació amb l'anterior onada, la d'octubre-novembre, és que la valoració sobre les marques atractives o diferenciades han passat del 7,6 al 8,4, entre els turistes. Això es relaciona amb el fet que en el Principat hi ha molt material esportiu i tecnificat que no es pot trobar en els països veïns.

Del total dels participants enquestats, el 63% eren turistes i el 37% excursionistes. Els primers s’hi van quedar de mitjana tres nits, amb una edat mitjana de 42 anys, mentre que la dels excursionistes és de 45. La gran majoria provenien de la província de Barcelona en el cas dels catalans, mentre que entre els francesos destacava l’Alta Garona.

El que compren

Pel que fa al comportament de compra, el 84% dels enquestats va afirmar haver fet compres durant la seva estada. Els que no van adquirir cap producte van al·legar que "el motiu del viatge era un altre", ha detallat Micó. Els turistes sobretot van comprar a Andorra la Vella (88%) i Escaldes (79%), mentre que els excursionistes es van concentrar més al Pas de la Casa (42%) i Sant Julià de Lòria (36%). El tipus de producte també varia segons el perfil. Entre els turistes destaquen la vestimenta i calçat no esportiu (53%), la perfumeria i el tabac, mentre que entre els excursionistes el tabac és el producte estrella (60%), seguit de l’alimentació i la perfumeria. Per zones, al Pas de la Casa predominen les compres de tabac (76%) i begudes alcohòliques (més del 50%), mentre que a Sant Julià es compra principalment alimentació i begudes sense alcohol (65%) i tabac (50%). A Andorra la Vella i Escaldes, el perfil de compra és més diversificat, però destaca igualment la roba, la perfumeria i el tabac.

El que gasten

La despesa mitjana per persona al dia en compres també revela una diferència, ja que els excursionistes gasten més. Els turistes desembutxaquen uns 112 euros, en canvi, els turistes 74 euros al dia. Segons el treballador de l'AR+I, els espanyols solen emportar-se peces de vestimenta, després perfumeria, tabacs, alimentació o parafarmàcia, però "en principi està més repartit". D'altra banda, els francesos "també compren de tot, però està més agrupat, com el tabac, begudes alcohòliques, perfumeria i productes alimentaris", ha comentat Micó.

Notícies relacionades