Andorra la Vella.- En un context de debat creixent sobre la sostenibilitat i l'equitat del sistema de pensions, la Unió Sindical d'Andorra (USdA) ha volgut posar de manifest aquest dijous les "diferències" entre el model andorrà i els d'altres països europeus com Espanya, França i Suïssa.
Tal com expliquen a través d'un comunicat, el sistema de jubilació andorrà, gestionat per la Caixa Andorrana de Seguretat Social (CASS), es basa exclusivament en les cotitzacions de treballadors i empresaris, amb una taxa total del 22% amb la branca malaltia i la branca vellesa. Així, afegeixen que malgrat ser gestionat per una entitat estatal, no rep aportacions regulars de l'Estat, "fet que limita la seva capacitat redistributiva". De fet, exposen que la pensió mitjana general és de 782 euros mensuals.
En canvi, defensen que sistemes com el d'Espanya i França "combinen les cotitzacions amb aportacions estatals directes, fet que permet garantir pensions mínimes i cobrir persones amb trajectòries laborals irregulars". A Espanya, la pensió mitjana arriba als 1.250 euros i a França als 1.400 euros, "amb sistemes que inclouen prestacions no contributives". Suïssa, per la seva banda, destaca per un model mixt basat en tres pilars: una pensió bàsica universal, fons d'empresa i estalvi privat voluntari, que conjuntament poden assolir entre 2.200 i 2.800 francs suïssos mensuals.
Aquestes diferències, per tant, "evidencien que el model andorrà, malgrat els esforços de gestió, presenta dificultats creixents de sostenibilitat financera". Des de l'USdA assenyalen, a més, que el mateix Govern "ha reconegut aquesta situació i ha proposat mesures urgents com l'augment de l'edat de jubilació i de les cotitzacions, accions que posen en evidència les fragilitats estructurals del sistema actual".
Amb tot, la Unió Sindical d'Andorra manifesta "el seu rebuig frontal a aquestes mesures mentre l'Estat no assumeixi, com fan altres països europeus, una responsabilitat directa en el finançament del sistema de pensions mitjançant aportacions econòmiques des dels pressupostos generals". "Exigir més esforços a treballadors i empresaris sense una implicació real de les finances públiques només agreujarà les desigualtats i afeblirà la confiança en el sistema", sentencien.
En el mateix comunicat, afirmen que aquest posicionament està avalat per l'estudi encarregat per la mateixa Unió Sindical d'Andorra, presentat en el seu dia, "que ja advertia de la manca d'implicació de l'Estat i de la necessitat d'una reforma estructural que garanteixi la viabilitat del sistema amb criteris de justícia social i equitat, on la branca malaltia seria finançada íntegrament per l'Estat via impostos i les cotitzacions d'empresaris i treballadors aniran íntegrament a la branca vellesa".
Finalment, l'USdA fa una crida a la reflexió col·lectiva "sobre el paper que hauria de tenir l'Estat en el finançament de les pensions i la necessitat d'establir un sistema més universal i equitatiu que no deixi ningú enrere".