Divendres 26 d'abril de 2024
|
10:30 H
Vodafone ha realitzat la primera trucada 5G amb mòbils de la marca Huawei.
Vodafone ha realitzat la primera trucada 5G amb mòbils de la marca Huawei. (Foto: Vodafone)
Empresa

Vodafone fa la primera trucada 5G del món entre mòbils

Barcelona

Vodafone Espanya s'ha convertit en la primera operadora del món en connectar a la seva xarxa comercial de 5G els primers 'smartphones'. L'operadora ha connectat a la seva xarxa 5G els primers telèfons mòbils amb les especificacions de l'estàndard 3GPP NSA (Non Stand Alone), que s'utilitzarà més endavant per al llançament comercial. No obstant això, no tots els terminals podran utilitzar aquestes xarxes, ja que per poder accedir al 5G calen telèfons mòbils compatibles. La companyia ha comptat amb la col·laboració de la firma Huawei, que és el subministrador dels seus equips de xarxa, així com el fabricant del telèfon intel·ligent utilitzat.

La companyia explica que "cada fabricant anirà traient nous terminals" i espera que al Mobile Congress de Barcelona, ​​que comença dilluns que ve, es presentin telèfons compatibles. Aquesta fita global confirma el lideratge de Vodafone a nivell mundial en tecnologia mòbil, després d'aconseguir el febrer de 2018 la primera connexió 5G del món entre Castelldefels i Madrid. En aquella ocasió, la connexió va consistir en una videoconferència entre un PC connectat a una xarxa de prova estàndard 5G i un mòbil 4G.

Vodafone també va ser pionera en arrencar el desplegament d'una xarxa 5G pre-comercial a Espanya. Al juliol de 2018 va instal·lar els primers nodes 5G NSA en zones cèntriques de Madrid, Barcelona, ​​Sevilla, Màlaga, Bilbao i València. Aquest desplegament es va iniciar tan sols dies després d'adquirir 90 MHz contigus d'espectre en la banda de 3,7 GHz.

Vodafone Espanya ja ha començat diverses proves en aquestes ciutats per testar possibles aplicacions de 5G en un futur. És el cas del projecte 'Cirurgià Connectat', en què un cirurgià especialista guia, sense estar físicament present i en temps real, a un altre cirurgià que estigui operant en qualsevol quiròfan. Gràcies a la tecnologia 5G, és possible fer una transferència de coneixement pràctic en moments crítics. Aquest pilot forma part d'un ampli acord de col·laboració que convertirà l'hospital Clínic de Barcelona en el primer hospital 5G del país.

Notícies relacionades