La primera ministra britànica, Theresa May. (Foto: EFE / Mark Duffy)
Europa

May demana a la UE una pròrroga del Brexit fins el 30 de juny

La primera ministra britànica vol forçar una tercera votació al parlament de Westminster

Theresa May demana a la Unió Europea ajornar el Brexit fins al 30 de juny. Serien tres mesos de pròrroga. La primera ministra britànica, incapaç fins ara d'aprovar l'acord de sortida, ho vol tornar a intentar i forçar una tercera votació al parlament de Westminster.

Des del referèndum del Brexit han passat 1.000 dies i quan en falten només nou per la data oficial de la sortida del Regne Unit de la Unió Europea, la crisi política i constitucional s'està agreujant per moments. Aquest dimecres, Theresa May ha enviat una carta al president del Consell Europeu, Donald Tusk, per ajornar el Brexit tres mesos més. I vol demanar per tercera vegada al parlament que li aprovi un acord per sortir de la UE: "El govern vol portar de nou propostes per a una tercera votació. Si l'acord s'aprova, l'ajornament donarà temps per tramitar la legislació necessària per sortir de la Unió. Com a primera ministra, no estic preparada per endarrerir el Brexit més enllà del 30 de juny."

Fa una setmana, el parlament britànic va tornar a rebutjar l'acord del Brexit, tot i les modificacions incorporades a última hora. Per 391 vots en contra i 242 a favor, la Cambra dels Comuns va tombar el text, al qual s'havien incorporat garanties addicionals sobre l'anomenat "backstop" o "salvaguarda", el mecanisme per evitar una frontera a Irlanda del Nord. Era el segon cop que la primera ministra fracassava en el seu intent d'obtenir l'aval de la cambra a l'acord de divorci amb la Unió Europea. Al gener, el parlament britànic ja va rebutjar el text de l'acord del Brexit.

Per altra banda, el president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, ha afirmat a la ràdio alemanya Deutschlandfunk que veu improbable que es prengui una decisió al respecte a la cimera d’aquest dijous. Així, Brussel·les preveu una cimera extraordinària la setmana vinent per resoldre l’actual impàs. Si no hi ha una extensió ni es ratifica un acord, el Regne Unit sortiria de la UE el 29 de març.