Dissabte 27 d'abril de 2024
|
06:18 H
El ministre de Finances, Eric Jover, i el director general de Tributs i Fronteres, Albert Hinojosa, durant la roda de premsa d'aquest dilluns.
El ministre de Finances, Eric Jover, i el director general de Tributs i Fronteres, Albert Hinojosa, durant la roda de premsa d'aquest dilluns. (Foto: E.C.)
El ministre de Finances, Eric Jover, i el director general de Tributs i Fronteres, Albert Hinojosa, durant la roda de premsa d'aquest dilluns.
El ministre de Finances, Eric Jover, i el director general de Tributs i Fronteres, Albert Hinojosa, durant la roda de premsa d'aquest dilluns. (Foto: E.C.)
El ministre de Finances, Eric Jover, i el director general de Tributs i Fronteres, Albert Hinojosa, durant la roda de premsa d'aquest dilluns.
El ministre de Finances, Eric Jover, i el director general de Tributs i Fronteres, Albert Hinojosa, durant la roda de premsa d'aquest dilluns. (Foto: E.C.)
Sector públic

El nou pla de control fiscal preveu inspeccions exhaustives de vehicles particulars a la frontera per detectar la importació de mercaderies no declarades

Andorra la Vella.- El ministre de Finances, Eric Jover, juntament amb el director general de Tributs i Fronteres, Albert Hinojosa, han presentat aquest dilluns el programa anual d’actuació del departament. Una de les mesures més destacades per a la millora del control fiscal al país és l’aplicació de controls exhaustius de vehicles particulars, a més del transport públic o privat de persones, per identificar mercaderies que puguin ser objecte d’importacions. Segons ha explicat Jover, s’està desenvolupant un procediment declaratiu específic per a les importacions en règim de viatgers particulars, quan es tracti de mercaderies sense caràcter comercial ni ànim lucratiu. El futur sistema, que podria començar a funcionar a finals d’any, permetrà que els declarants no hagin d’esperar l’obertura de les oficines duaneres i puguin fer la gestió els 365 dies de l’any, a qualsevol hora. Tot i això, el ministre ha afirmat que a partir de setembre, aquestes inspeccions duaneres ja començaran a realitzar-se.

L’objectiu és que “les persones que es descompten els impostos dels estats veïns compleixin amb les obligacions tributaries del país”, ha recalcat Jover, que també ha recordat que, “en el cas d’haver-se aplicat el ‘tax free’, a partir de 300 euros és obligatori presentar-se a l’oficina duanera a declarar la mercaderia, i encara que no s’hagi fet la deducció, a partir de 900 euros també hi ha l’obligació de complir amb la responsabilitat tributària”. Amb la mesura, el Govern espera que hi hagi menys frau fiscal, que es recapti “el que legalment està establert”, i que millori la competència dels comerços andorrans.

En relació amb la duana andorra, el director general de Tributs i Fronteres, Albert Hinojosa, ha detallat que generalitzaran el port d’armes de foc a tot el col·lectiu de la Duana. “L’activitat de control a la frontera comporta certs riscos, i vist l’estat actual del món, amb un augment generalitzat de la inseguretat, s’ha cregut necessària aquesta decisió, que era una demanda reiterada dels funcionaris del departament”, ha explicat Hinojosa. Tal com ha declarat el director, “és un procés llarg i ambiciós” i hi ha la intenció que a finals d’any tot el personal hagi fet la formació requerida per al port d’armes de foc.

13.000 contribuents, pendents de declarar

En la mateixa roda de premsa, el Govern també ha fet públic el nombre de ciutadans, obligats tributaris, que fins ara han presentat la seva declaració. Un total de 4.794 persones han fet el tràmit, incloent-hi 480 nous declarants, tot i que el departament de Tributs i Fronteres no ha especificat quants ho han fet presencialment i quants de manera virtual. Encara hi ha 13.000 contribuents que han de presentar la declaració de l’IRPF de l’exercici 2019.

El portaveu del Govern i ministre de Finances, Eric Jover, ha anunciat que, amb la voluntat d’evitar el col·lapse de l’administració i garantir les mesures sanitàries pertinents, serà obligatori presentar de forma telemàtica la declaració de l'IRPF per als Obligats tributaris que obtenen rendes d'activitats econòmiques, així com, del pagament a compte de l'IS i de l'IRNR i del pagament fraccionat de l'IRPF. També es restableix el servei de cita prèvia d'assistència en l'IRPF per als contribuents que obtenen rendes del treball inferiors a 50.000€ i/o rendes del capital immobiliari amb una xifra d’ingressos inferior a 36.000 €.

Per facilitar la presentació en línia, s’han elaborat 3 nous manuals de presentació de declaracions de l'IRPF i s’ha habilitat un nou servei anomenat “El DTF us truca” per a l’obtenció de cita prèvia per a la presentació de declaracions i altres tràmits, i per a qualsevol tipus de consulta. A més, a les adreces de correu electrònic oficinavirtual@govern.ad i impostos@govern.ad s’atendran dubtes i incidències, amb resposta en un termini no superior a les 24 hores.

El director general de Tributs i Fronteres, Albert Hinojosa, ha destacat un notable increment del nombre de declaracions presentades ‘online’, “per iniciativa del ciutadà”. Segons ha assegurat, “la plataforma que hi ha ara, respecte l’anterior versió, ha facilitat l’augment de presentacions virtuals” i ha especificat que, “potser ara mateix hi ha menys presentacions que l’any passat, però de les que s’han fet fins ara, n’hi ha més en línia”.

La campanya per presentar la declaració de l’IRPF de l’exercici del 2019 es va obrir el passat 1 d’abril, però tal com ha dit Hinojosa, “fins a finals de juny no es va assolir un ritme similar al d’altres anys”. Tot i que més del 40% de les declaracions es presenten l’últim mes, aquest setembre, des del departament s’ha admès que la situació actual ha fet que el ritme de presentacions estigui per sota d’exercicis anteriors.

Per la seva banda, Jover ha insistit que “l’administració ha de donar tot el seu suport als usuaris, però la relació entre el ciutadà i l’ens s’ha d’establir cada vegada més per la via digital”. En aquest sentit, ha recalcat que la Covid-19 ha refermat un camí que ja es venia impulsant des de l’executiu.

Estudi de la bretxa fiscal

Entre les mesures incloses en el programa d’actuació anual del departament de Tributs i Finances també es preveu l’elaboració d’un estudi de tres anys sobre la bretxa fiscal (o ‘tax gap’) i del ‘paying taxes’ del país. Jover ha explicat que l’informe permetrà saber quina és la pressió fiscal, el grau de competitivitat, i recollir “tota una sèrie d’índex que fan servir països membre de l’FMI i que ens permetran comparar la nostra economia amb la de 190 països del món, a més de ser una eina molt important a l’hora d’atraure inversors al país”. El ministre ha afegit que “el document permetrà aconseguir visió objectiva utilitzant una metodologia de referència, tinc la confiança que no sortirem malparats; També podrem identificar les debilitats del nostre propi sistema i podrem rectificar els aspectes que podem millorar”.

L’estudi es durà a terme una universitat amb la col·laboració del Govern, que es farà pública un cop se signi el conveni.

 

Notícies relacionades