Opinió

La vacuna d'Oxford i Astrazeneca aporta dades esperançadores

No cal dir que una vacuna que funciona suposaria un canvi radical de l'escenari econòmic i, per aquesta raó, hem de seguir de prop el desenvolupament dels esdeveniments

AstraZeneca va dir aquesta setmana que la seva vacuna per la Covid-19 “produeix una resposta immune robusta en pacients ancians, i que la resposta immune és similar tant en joves com en adults grans”. AstraZeneca, a través del seu portaveu, va afegir que la vacuna “podria estar disponible per a pacients vulnerables abans de cap d'any”.

Segons la firma farmacèutica, les anàlisis d'immunogenicitat que s’han realitzat en un conjunt de participants de l'assaig mostren que “la vacuna genera anticossos protectors i cèl·lules T entre la gent gran”, i emfatitza que “és encoratjador veure que les respostes d'immunogenicitat van ser similars entre els joves i els adults grans, i que la reactogenicitat va ser menor en els adults grans”, va dir a Reuters el portaveu d’AstraZeneca. Va afegir que "l'anàlisi dels resultats enforteix l'evidència de la seguretat i l’immunogenicitat de l'AZD1222", referint-se al nom tècnic de la vacuna. https://es.reuters.com/article/topnews/ideskbn27b0nf

Tot i que la troballa genera esperances perquè els adults grans puguin desenvolupar alguna forma d'immunitat contra la malaltia, es requereixen “més anàlisis per a aquest grup d'edat”, van informar altres fonts entrevistades per FT per analitzar les valoracions de la farmacèutica.

FT també ha informat de les "dades noves i prometedores de Astrazeneca, tot i que sembla que encara són bastant preliminars". (https://www.ft.com/content/b15446e5-66f7-4e6a-947a-1b638769ff79)

I ara què segueix?

S'espera que els detalls de les proves es publiquin en breu en una revista clínica, però les dades recopilades fins ara ja estan sent analitzats en temps real per l’EMA (Agència Mèdica Europea) i segons la publicació del FT “es fan ressò de les dades publicades ja al juliol, i que van demostrar que la vacuna havia generat fortes respostes immunes en un grup d'adults sans d'entre 18 i 55 anys”.

D'altra banda, el professor Adrian Hill, que dirigeix el programa de vacunes d'Oxford, va dir que "els metges i els pacients d'alt risc podrien rebre la dosi de l'AZD1222 abans de finals d'any". I és que els investigadors planegen buscar l'aprovació d'emergència per als pacients vulnerables una vegada que les dades provisionals estiguin disponibles. “La llicència inicial seria per a ús d'emergència, no per a aprovació total”, va dir el professor Hill.

Respecte als programes de vacunació massiva, el director del programa de vacunes va dir que "els reguladors voldran veure més dades sobre seguretat i eficàcia abans de donar una llicència per vacunar a tothom". “El que estem buscant enguany és una autorització d’ús d'emergència' que ens permetrà vacunar prioritàriament als que estan en risc més alt, i després, a principi del pròxim any, a tota la resta”.
En aquesta línia, el secretari de Salut britànic, Matt Hancock, va dir que si bé la vacuna encara no estava llesta, la seva cartera estava preparant la logística per al “possible desplegament de la immunització en el primer semestre del 2021”.

En resposta a sobre com es podria desenvolupar el programa de vacunació, el professor Hill va fer una valoració força optimista: "Em sorprendria molt si la pandèmia no es troba clarament en el seu camí de control cap a la fi de la primavera, almenys en aquest país".

Si bé FT va corroborar altres fonts que compartien el gir optimista a partir de les dades, un altre científic citat per FT va advertir que les dades són poc concloents i que, ara com ara, és impossible fer una declaració sobre el temps amb certesa.

No cal dir que una vacuna que funciona suposaria un canvi radical de l'escenari econòmic i, per aquesta raó, hem de seguir de prop el desenvolupament dels esdeveniments. De moment, ara només puc dir que les notícies des dels laboratoris d’Astrazeneca són bones. Espero que també siguin rigoroses.