Una simulació de l'edifici de l'ETR de la Gonarda. (Foto: FEDA)
Empresa

FEDA inicia la construcció de l'edifici de l'ETR de la Gonarda

La durada prevista dels treballs és de divuit mesos i es preveu que estigui enllestit a finals del 2022

Andorra la Vella.- FEDA iniciarà el proper 7 d'abril la construcció de l'edifici de la futura Estació transformadora i repartidora (ETR) de la Gonarda. Aquesta infraestructura, prevista a la xarxa elèctrica de la companyia des de l'any 1991, és molt necessària actualment per poder garantir el creixement del subministrament elèctric de les valls del Nord amb qualitat. També permet descarregar l'ETR d'Encamp i optimitzar el repartiment del consum elèctric entre les dues valls.

Amb l'inici de les obres de construcció de l'edifici, i la posterior instal·lació dels equipaments elèctrics que la conformen, es dona continuïtat als treballs iniciats el 2019. Durant la primera fase del projecte es va dur a terme el moviment de terres i la preparació del terreny, i aquesta segona fase consistirà en la construcció de l'edifici i la instal·lació dels equipaments elèctrics. La durada prevista d'aquesta segona fase és de divuit mesos i, per tant, es preveu que la infraestructura pugui estar enllestida a finals del 2022.

Pel que fa als detalls, es tracta d'una estació de transformació de repartiment d'energia elèctrica d'alta a mitja tensió (de 110kV a 20kV). És a dir, que l'electricitat es transportarà fins a aquesta ETR en alta tensió i es transformarà a mitja tensió per poder-la distribuir a les parròquies de la Massana i Ordino a través de les línies elèctriques.

Aquesta ETR és necessària en vista de la previsió del creixement de la demanda elèctrica per als propers anys, a causa de l'increment de la mobilitat elèctrica i de la conversió de part de la calefacció de gasoil a l'elèctric. També permetrà absorbir tota la nova generació elèctrica provinent de les noves fonts renovables.

Es tracta d'una instal·lació amb equipaments molt avançats tecnològicament encabits en un edifici integrat en el seu entorn, amb una aparença similar a qualsevol residència de la zona i que es va treballar conjuntament amb els veïns. A més, s'han previst mesures addicionals d'aïllament acústic en l'edifici, i també accions mediambientals com la recuperació d'arbres de la zona.