Dissabte 27 d'abril de 2024
|
08:30 H
Els ministre de Presidència, Economia i Empresa i de Justícia i Interior en funcions, Jordi Gallardo i Josep Maria Rossell.
Els ministre de Presidència, Economia i Empresa i de Justícia i Interior en funcions, Jordi Gallardo i Josep Maria Rossell. (Foto: L. G.)
Els representants de l'Acoda sortint de la reunió amb els ministres de Presidència, Economia i Empresa, Justícia i Interior, i Territori i Habitatge en funcions, Jordi Gallardo, Josep Maria Rossell i Víctor Filloy, respectivament.
Els representants de l'Acoda sortint de la reunió amb els ministres de Presidència, Economia i Empresa, Justícia i Interior, i Territori i Habitatge en funcions, Jordi Gallardo, Josep Maria Rossell i Víctor Filloy, respectivament. (Foto: L. G.)
Empresa

Treball ha obert vuit expedients a quatre empreses del sector de la construcció

Andorra la Vella.- El departament de Treball ha obert un total de vuit expedients a quatre empreses del sector de la construcció per abusos laborals i mancances de salut i seguretat al treball. Ho ha manifestat el ministre de Presidència, Economia i Empresa en funcions, Jordi Gallardo, després de la reunió que han mantingut aquest dimecres amb representant de l'associació de Contractistes d'Obres d'Andorra (Acoda), juntament amb els titulars de les carteres de Justícia i Interior i Territori i Habitatge en funcions, Josep Maria Rossell i Víctor Filloy, per tractar i posar en coneixement l'entitat que aglutina la majoria d'empreses de construcció de les accions que està duent a terme el Govern per pal·liar la situació que viuen alguns treballadors forans en règim de prestació d'obra i serveis al país.

Entrant al detall, ha puntualitzat que quatre dels expedients són relatius a aspectes laborals, com per exemple un excés d'hores, i la resta per qüestions "més habituals" relacionades amb la salut i la seguretat al treball. El ministre també ha avançat que de les declaracions efectuades per assalariats se'n desprenen qüestions que apunten "que hi ha hagut incompliments", però ha reiterat que els expedients estan en tramitació i inspecció està analitzant la documentació recollida. També ha comentat que de les quatre empreses, algunes formen part de l'Acoda, tot i que ha ressaltat que "no es tracta de buscar polèmica o assenyalar a ningú, sinó de col·laborar per fer front a la situació". I ha puntualitzat que dels 4.000 treballadors que hi ha avui dia al sector de la construcció, els assalariats que es troben en aquesta casuística i que poden arribar a patir males praxis són un nombre reduït, aproximadament 250.

En aquest sentit, ha posat en relleu que des de l'executiu i la patronal es mostren en contra de "de les situacions intolerables que s'estan produint", motiu pel qual crearan sinergies per millorar les disfuncions actuals i tapar les escletxes que estan generant la problemàtica que es viu. El titular en funcions d'Economia ha recordat que els treballadors que arriben a Andorra per treballar durant sis mesos en règim de prestació de serveis no es troben coberts pel marc laboral andorrà si el contracte se signa al país d'origen, per la qual cosa s'està començant a posar fil a l'agulla perquè l'àmbit legal sigui el del Principat, el qual, molt probablement, requerirà una modificació legislativa.

Un altre punt que ha ressaltat és la situació entorn d'empreses del sector de la construcció que "no exerceixen com a tal", sinó que es dediquen a la cessió de treballadors, com si fossin una mena d'empresa de treball temporal. Aquesta qüestió, ha apuntat, "potser requerirà alguna mena de modificació o regulació concreta per posar ordre a la situació", que ha accentuat que "en els darrers anys ha anat a més". Finalment, el Govern i l'Acoda també han abordat les possibles actuacions entorn del departament d'Immigració i han posat sobre la taula "tota la feina que s'ha fet per donar solució a la problemàtica". Així doncs, Rossell ha recordat les més de 680 controls a treballadors que s'han dut a terme al llarg del darrer any i escaig, dels quals només s'han acabat notificant sis infraccions administratives en permisos de residència i treball, i les modificacions reglamentàries que s'han fet per cobrir les escletxes legals relatives a la tipologia dels contractes perquè s'adiguin al marc andorrà, garantint les condicions i drets laborals en tot moment.

Amb tot, la patronal de la construcció i el Govern han acordat que, tenint en compte que el sector es troba en un moment àlgid d'activitat, el qual continuarà al llarg de l'exercici actual i el vinent, treballaran per acotar unes previsions de necessitat de treballadors per poder dur a terme tots els projectes d'edificació que es preveuen. "Els pròxims mesos hi continuarà havent una necessitat de mà d'obra que no necessàriament es podrà cobrir amb treballadors del país i requerirà poder comptar amb empreses que vinguin de fora", ha dit, afirmant que l'objectiu final és que les persones "que es desplacin a Andorra, ho facin amb les màximes garanties que es respectaran els seus drets laborals i personals, com no pot ser d'una altra manera".

D'aquesta manera, Gallardo ha defensat la fórmula vigent de prestació de serveis per un temps limitat, asseverant que si s'utilitza correctament i respectant les condicions, "no ha de provocar cap mena de perversió", i ha assenyalat que es tracta d'un model "necessari" que s'ha de continuar implementant, sempre que es compleixi amb la legislació. El titular en funcions d'Economia ha alertat que les males praxis o la impossibilitat de mantenir la fórmula poden provocar situacions com les que s'han evidenciat els darrers mesos on els treballadors no tenen els drets garantits i també pot comportar que les empreses del país perdin competitivitat per haver de delegar els treballs a societats foranes. El ministre també ha acceptat que el control dels treballadors en aquest règim, "a vegades" es fa més complicat per la mobilitat que hi ha dintre de les edificacions, un punt on l'Acoda s'ha mostrat "proactiva" a ajudar-los traslladant el missatge als associats perquè verifiquin les condicions de treball dels subcontractats. "Amb el seu suport, quan nosaltres anem a fer el treball d'inspecció serà més fàcil comprovar i constatar si s'està complint amb el dret andorrà", ha asserit.

Quant a la voluntat de modificar la legislació per prevenir males praxis, el titular de la cartera d'Economia ha remarcat que serà necessària una reforma "profunda" de la llei per aplicar l'àmbit de relacions laborals a Andorra, però ha defensat que per evitar que empreses i persones jurídiques puguin continuar aprofitant les escletxes legals, els "hem posat més dificultats per evitar aquesta pràctica". "Tots busquem solucionar aquesta escletxa i donar seguretat jurídica, però cal un treball a fons", ha afirmat. Per la seva banda, Rossell ha comentat que, a parer seu, una de les modificacions que s'haurien de dur a terme és que les empreses que portin treballadors forans al país siguin de la Unió Europea, ja que la normativa laboral és la mateixa que la del dret andorrà i es podrien evitar aquestes situacions. El titular de Justícia i Interior en funcions també ha apuntat que, a banda de la detenció d'un empresari de la setmana passada, no tenen constància de cap denuncia més.

Notícies relacionades