Dissabte 27 d'abril de 2024
|
14:23 H
El cap de Govern, Xavier Espot, i la ministra de Presidència, Economia, Treball i Habitatge, Conxita Marsol, durant la roda de premsa per presentar les novetats sobre inversió estrangera.
El cap de Govern, Xavier Espot, i la ministra de Presidència, Economia, Treball i Habitatge, Conxita Marsol, durant la roda de premsa per presentar les novetats sobre inversió estrangera. (Foto: L. G.)
El cap de Govern, Xavier Espot, durant la roda de premsa d'aquest dilluns a la tarda.
El cap de Govern, Xavier Espot, durant la roda de premsa d'aquest dilluns a la tarda. (Foto: L. G.)
El cap de Govern, Xavier Espot, durant la compareixença davant els mitjans de comunicació.
El cap de Govern, Xavier Espot, durant la compareixença davant els mitjans de comunicació. (Foto: L. G.)
La ministra de Presidència, Economia, Treball i Habitatge, Conxita Marsol, aquest dilluns a la tarda durant la roda de premsa.
La ministra de Presidència, Economia, Treball i Habitatge, Conxita Marsol, aquest dilluns a la tarda durant la roda de premsa. (Foto: )
Sector públic

Moratòria i futur gravamen a la inversió estrangera en immobles

Andorra la Vella.- El Govern continua centrant el treball legislatiu i executiu en la problemàtica de l'habitatge al país amb l'aplicació de noves mesures i lleis per garantir-ne l'accés a tota la població. D'aquesta manera, amb la voluntat de continuar picant pedra, l'executiu tirarà endavant una suspensió transitòria de les autoritzacions d'inversió estrangera en immobles i, abans de finals d'any, impulsarà l'aprovació d'una llei per gravar-la amb una taxa finalista que es destinarà a finançar promocions d'habitatge a preu assequible i projectes de diversificació econòmica.

Ho han presentat aquest dilluns en roda de premsa el cap de Govern, Xavier Espot, i la ministra de Presidència, Economia, Treball i Habitatge, Conxita Marsol, qui han indicat que el projecte de llei que marcarà la moratòria s'entrarà a tràmit parlamentari aquest dimarts per la via de l'extrema urgència i necessitat amb l'objectiu d'evitar un "efecte crida" durant el temps que s'estigui treballant la legislació mare per gravar la inversió estrangera. "Hem d'adoptar una mesura per evitar un efecte crida, per no tenir una allau de sol·licituds d'inversió estrangera en immobles", han assenyalat, posant èmfasi en la voluntat de l'executiu per mantenir un "debat parlamentari serè" entre totes les forces polítiques durant l'elaboració de la nova legislació.

En aquest sentit, Marsol ha puntualitzat que des del Govern preveuen poder tenir el text legislatiu, que defineixi la taxació, redactat i aprovat abans de finalitzar l'any, per la qual cosa esperen que la suspensió transitòria no tingui una durada superior a "tres mesos" i ha detallat que la moratòria afecta les transaccions foranes relatives al sector immobiliari. "Quedarà suspesa la inversió per totes les persones físiques o societats estrangeres, així com per a persones jurídiques andorranes amb capital forà", ha apuntat i ha posat en relleu que el projecte de llei que fixarà el gravamen també contemplarà penalitzacions relatives a la desinversió. El líder de l'executiu també ha avançat que, tot i que encara s'ha d'acabar de definir el projecte de llei amb els grups parlamentaris de l'oposició, la previsió del Govern és que es determini un percentatge determinat, no inferior al 10% de la inversió declarada, de gravamen.

A banda de la taxació per l'adquisició d'habitatges, la ministra ha indicat que el nou text modificarà l'anomenat silenci administratiu, pel qual, fins al moment, si en el termini d'un mes l'administració no s'havia pronunciat en relació amb una sol·licitud d'inversió estrangera, s'entenia com una resposta afirmativa. "Proposarem que el silenci administratiu sigui negatiu si en un mes no s'ha pogut resoldre o analitzar bé la petició. Creiem que hem de tenir una mica més de temps per mirar-ho", ha asseverat. De la mateixa manera, Espot i Marsol han deixat palès que a través d'aquestes mesures "no volem parar la inversió estrangera", sinó que l'objectiu és "adaptar-la a les noves necessitats". "Que ningú es pensi que volem parar al 100% la inversió estrangera", han destacat, afegint que des de l'executiu també es treballarà en una modificació de la llei d'inversió estrangera per ajustar-la a la realitat actual.

En relació amb l'elaboració dels estudis de càrrega que han d'elaborar els comuns per definir la capacitat urbanística de cada parròquia, el cap de Govern ha apel·lat a la responsabilitat de cada corporació per tirar-los endavant. Tanmateix, ha posat en relleu que, de moment, les úniques administracions que han posat fil a l'agulla han estat comuns encapçalats per Demòcrates per Andorra, exemplificant amb les accions empreses per Canillo i Ordino. "Les paraules se les emporta el vent, compten els actes i de moment només ho han fet corporacions liderades per DA i el Govern", ha dit.

D'altra banda, Marsol, qüestionada pel retorn dels grups parlamentaris de l'oposició al voltant del futur projecte de llei, ha exposat que les sensacions són bones i considera que "aviat" hi haurà un text sòlid. "Estem molt a prop, tenim moltes coses i punts on estem d'acord, tot i que sempre hi haurà diferències, però en global hi ha bona entesa", ha assenyalat. A més, tot i que no ha estat en disposició de facilitar les dades d'inversió estrangera en el sector immobiliari de compra, ha mostrat la seva preocupació per l'auge en aquesta tipologia de sol·licituds i s'ha recolzat en la importància de la mesura aprovada la tardor del 2022 per la qual tots els nous projectes urbanístics requereixen la validació del comú i del ministeri de Medi Ambient i d'Ordenament Territorial, a banda de l'encomana als comuns perquè executessin els estudis de càrrega urbanística.

Notícies relacionades