Dimarts 30 d'abril de 2024
|
00:54 H
Els consellers del grup parlamentari de Concòrdia en una sessió del Consell General.
Els consellers del grup parlamentari de Concòrdia en una sessió del Consell General. (Foto: Concòrdia)
Sector públic

Criteri desfavorable del Govern a la modificació de la llei d'inversió estrangera proposada per Concòrdia

Andorra la Vella.- El Govern ha emès un criteri desfavorable a la proposició de llei de modificació de la llei d'inversió estrangera entrada a Sindicatura per part dels consellers del grup parlamentari de Concòrdia, Núria Segués i Pol Bartolomé. Tal com ha anunciat el ministre portaveu, Guillem Casal, durant la roda de premsa posterior al consell de ministres celebrada de manera extraordinària aquest dijous, després de l'anàlisi necessària del text "es manifesta que el criteri sobre la proposició de llei no podrà ser favorable" tenint en compte que l'executiu busca un "consens global" entre totes les forces polítiques i que incorpora alguns aspectes "que ja troben encaix" en el projecte del Govern.

Casal ha posat en relleu que malgrat el criteri desfavorable, el text presentat pel principal grup de l'oposició "tracta objectius comuns en els quals el Govern s'identifica", per la qual cosa ha ofert mà estesa a les formacions "per treballar i elaborar una proposició de llei de manera conjunta". De fet, ha recordat que així ho van expressar el cap de Govern, Xavier Espot, i la ministra Conxita Marsol durant la reunió mantinguda amb els grups la setmana passada.

Concretament, el ministre portaveu ha assenyalat la voluntat d'arribar a acords en punts relatius a la desincentivació de la inversió estrangera immobiliària -i en particular l'especulativa- per facilitar l'accés a l'habitatge a persones residents; atreure inversió estrangera d'alt valor afegit que sigui complementària al teixit empresarial del país; preservar les singularitats històriques d'Andorra; crear un sistema impositiu que gravi la inversió estrangera en favor de polítiques d'habitatge i establir un sistema de control i seguiment, així com un eventual procediment sancionador de les inversions estrangeres efectuades que no compleixin amb els requisits.

Concòrdia "lamenta" el bloqueig i demana retirar el projecte de llei de l'impost sobre la inversió estrangera immobiliària

Paral·lelament, el grup parlamentari de Concòrdia ha lamentat que el Govern hagi rebutjat la proposició de modificació de la llei d'inversió estrangera, però afirma que "treballarà per buscar un consens entre el conjunt de formacions polítiques del Consell General".

Al mateix temps, Concòrdia celebra que el conjunt de propostes incorporades en el text hagin estat ben valorades pel Govern, fet que demostra la consistència de la modificació legislativa plantejada.

La formació recorda que la modificació de la llei d'inversió estrangera és una tasca imprescindible per garantir l'accés de la ciutadania a un habitatge digne. D'aquesta manera, "convé agilitzar els tràmits parlamentaris per tal d'esmenar el text amb caràcter urgent", afirmen. Malauradament, "la valoració desfavorable del Govern impedirà l'inici dels treballs parlamentaris i posposarà de manera indefinida la revisió del text".

Considerant que el conjunt de grups parlamentaris es mostren partidaris a una revisió de la llei d'inversió estrangera, Concòrdia defensa el Consell General com l'òrgan encarregat de prendre la iniciativa legislativa en aquesta matèria, mitjançant una proposició de llei.

Així, per tal de fomentar un debat honest i coherent sobre el model d'inversió estrangera més idoni per Andorra, el partit "demana al Govern de retirar el projecte de llei de l'impost sobre la inversió estrangera immobiliària al Principat d'Andorra".

En aquest sentit, convé recordar que l'adopció d'aquest text suposa el punt final a la moratòria sobre les inversions estrangeres immobiliàries i, a més a més, preveu l'adquisició il·limitada d'immobles per part de persones físiques i jurídiques estrangeres. En efecte, dos punts als quals Concòrdia s'oposa rotundament.

Notícies relacionades