Dissabte 27 d'abril de 2024
|
10:58 H
La nova etiqueta energètica per a vehicles que es començarà a distribuir dilluns 11 de setembre.
La nova etiqueta energètica per a vehicles que es començarà a distribuir dilluns 11 de setembre. (Foto: M. F.)
La nova etiqueta energètica per a vehicles que es començarà a distribuir dilluns 11 de setembre.
La nova etiqueta energètica per a vehicles que es començarà a distribuir dilluns 11 de setembre. (Foto: M. F.)
El director d’Energia i Transports del Govern, Carles Miquel, mostra la nova etiqueta energètica per a vehicles.
El director d’Energia i Transports del Govern, Carles Miquel, mostra la nova etiqueta energètica per a vehicles. (Foto: M. F.)
El director d’Energia i Transports del Govern, Carles Miquel, enganxa la nova etiqueta energètica en un dels vehicles del Govern.
El director d’Energia i Transports del Govern, Carles Miquel, enganxa la nova etiqueta energètica en un dels vehicles del Govern. (Foto: M. F.)
El director d'Empresa, Comerç, Desenvolupament, Seguretat i Qualitat Industrial i Transport, Josep Pujol, enganxa la nova etiqueta en un vehicle del Govern.
El director d'Empresa, Comerç, Desenvolupament, Seguretat i Qualitat Industrial i Transport, Josep Pujol, enganxa la nova etiqueta en un vehicle del Govern. (Foto: M. F.)
El director d’Energia i Transports, Carles Miquel; el director d'Empresa, Comerç, Desenvolupament, Seguretat i Qualitat Industrial i Transport, Josep Pujol, i el director general de l'Automòbil Club d'Andorra (ACA), David Fraissinet, en la presentació de la nova etiqueta energètica.
El director d’Energia i Transports, Carles Miquel; el director d'Empresa, Comerç, Desenvolupament, Seguretat i Qualitat Industrial i Transport, Josep Pujol, i el director general de l'Automòbil Club d'Andorra (ACA), David Fraissinet, en la presentació de la nova etiqueta energètica. (Foto: M. F.)
Mobilitat

L'etiqueta energètica dels vehicles inclourà en un futur altra informació com la de la ITV

Andorra la Vella.- L'etiqueta ambiental que els vehicles hauran d'incorporar a partir de l'11 de setembre als parabrises obre la porta a incorporar altra informació i en un futur podria substituir el distintiu de la ITV o fins i tot incloure les dades necessàries per accedir a zones de baixes emissions com la de Barcelona. Així ho ha explicat el director d'Energia i Transports del Govern, Carles Miquel, en la presentació del distintiu, que a partir de dilluns vinent començarà a ser facilitat per la ITV quan el vehicle hagi de passar la inspecció o per l'Automòbil Club d'Andorra (ACA) quan es matriculi per primera vegada.

Tal com ha recordat Miquel, a partir d'ara tots els vehicles rebran aquesta etiqueta "d'eficiència energètica i d'emissions" que serà molt útil per veure "quina és la nostra eficiència i quin grau de contaminació pot arribar a tenir el nostre vehicle", unes dades que també poden ser molt interessants a l'hora d'adquirir un nou vehicle, "compte tingut, que, òbviament, també l'eficiència va lligada al consum de carburant o elèctric", ha subratllat el director de Transports. Tal com s'ha exposat, aquesta etiqueta disposarà d'un codi QR que permetrà incloure altra informació sobre el vehicle, com ara si té l'assegurança en vigor, les dades de la ITV o les necessàries per poder circular per zones de baixes emissions com les de Barcelona.

La distribució d'aquesta etiqueta serà progressiva i, d'aquesta manera, a mesura que els vehicles hagin d'anar a passar la ITV rebran aquest distintiu. Per tant, per obtenir-la, els conductors poden esperar al moment que els toqui passar la inspecció. En el cas dels vehicles nous, serà l'ACA qui facilitarà l'etiqueta, juntament amb la nova matrícula.

El cost del distintiu és de 4 euros i servirà per a tota la vida útil del vehicle. Així, existeix el de 'zero emissions', que s'identifica amb l'adhesiu 'Z' que identifica els vehicles menys contaminants, bàsicament els elèctrics purs i els híbrids endollables amb una autonomia elèctrica superior o igual als 40 quilòmetres. També existeix el distintiu 'eco', que s'identifica amb l'adhesiu 'E' i que portaran els turismes, les furgonetes lleugeres, els vehicles de més de vuit places i els vehicles de transport de mercaderies classificats segons el reglament com HEV, GLP, GNC i GNL, als que se'ls hi afegeixen els híbrids endollables amb una autonomia elèctrica inferior als 40 quilòmetres. Per a la resta de vehicles s'estableix un sistema de classificació numèrica del 5 a l'1, correlacionada amb la tipologia de vehicle, el tipus de combustible i la categoria Euro. El distintiu 5 és el més proper a l'eco, mentre que l'1 és el més contaminant.

Aquesta etiqueta serà obligatòria per a tots els vehicles i no dur-la pot suposar una sanció. Miquel, però, ha tranquil·litzat els conductors incidint en el fet que es distribuirà a mesura que es passi la ITV i que, per tant, si ja s'ha passat aquest any es podrà obtenir l'any que ve. De totes maneres, ha afegit que si algú la vol pot dirigir-se a l'ACA.

Notícies relacionades