Dilluns 29 d'abril de 2024
|
10:28 H
(Foto: )
Speaker's Corner

Àloe vera, el teu aliat en la salut

Fa milers d'anys que les civilitzacions antigues ja coneixien les propietats de l'àloe vera i les seves aplicacions en la salut, tant és així, que en els primers textos escrits sobre "medicina" de la civilització egípcia, més concretament, en el 'Papir d'Ebers' ja s'explicava el seu efecte antiinflamatori.

Al llarg dels anys, en les diferents èpoques i cultures es continuava utilitzant aquesta planta amb finalitats medicinals fins que uns segles enrere, amb la globalització mundial, l'inici de la tecno-ciència, la medicina occidental i la farmaco-indústria, es va anar abandonant el seu ús així com el d'altres plantes medicinals.

L'àloe vera és una planta mil·lenària originària de la península aràbiga que creix en tot el món de forma silvestre, especialment en zones tropicals. Existeixen més de 300 espècies, però la més coneguda i usada és l'Àloe Barbadensis Miller i aquest fet té un per què: les seves propietats.

Per tots són coneguts els efectes antiinflamatoris, cicatricials i cosmètics de l'àloe en l'àmbit tòpic, ja que sempre s'ha utilitzat per guarir ferides, cremades, picades, irritacions i per prevenir l'envelliment de la pell; si més no, pocs som coneixedors dels seus espectaculars efectes internament, però només 4 espècies poden ésser consumides sense risc, i una d'elles és l'àloe Barbadensis Miller, essent també la que millors beneficis aporta.

Així, en les últimes dècades s'està comprovant els efectes beneficiosos de consumir de forma regular una quantitat diària d'àloe en la nostra salut, fet que es corrobora amb la quantitat d'estudis i articles mèdics actuals dedicats a la valoració dels seus efectes, així com en l'inici de la seva aplicació com a mesura terapèutica d'algunes patologies.

¿Per què consumir àloe vera és saludable?

Perquè la polpa de l'àloe és una font immensa d'aigua i un còctel de vitamines i minerals que actuen de forma sinèrgica (això vol dir: potenciant-se) en el cos. Si bé, més del 95% de la polpa és aigua, els beneficis que aporten els seus nutrients en la salut humana són molt marcats.

Per fer un breu resum, la polpa d'àloe conté vitamines del grup B que estimulen el creixement cel·lular, la regeneració de teixit connectiu, la formació de glòbuls vermells i blancs, així com estimulen el desenvolupament i bon funcionament neuronal. També conté vitamina A, C i E amb gran afecte antioxidant, entre altres funcions.

Per altra banda, també conté múltiples minerals com ferro, magnesi, calci... i nutrients com 18 aminoàcids (7 essencials), gliconutrients, fibra soluble, esterols, acemanà i germani, que són essencials per a un correcte funcionament cel·lular.

Aquests nutrients són els que doten a la polpa de làloe Vera d'aquestes propietats medicinals que consisteixen en el següent:

L'àloe ajuda a desinflamar la paret intestinal, absorbir millor els nutrients, regula el sistema digestiu i actua com a prebiòtic, de forma que es redueixen les molèsties abdominals, la sensació de plenitud, els ardors i ajuda a pal·liar la clínica de diverses malalties inflamatòries intestinals.
Per altra banda, s'estimula la secreció de serotonina ajudant així a la millora de l'estat d'ànim i el descans, contribuint a tenir més energia.

També es coneixen les seves propietats antibacterianes, antifúngiques i antivíriques, a la vegada que estimula el sistema immunitari, fet que dona lloc a un reforç immunitari davant l'existència de possibles infeccions.

Les seves propietats antiinflamatòries i analgèsiques ja eren conegudes en l'àmbit tòpic, però també s'ha observat el seu efecte internament.

Finalment, també es coneix el seu efecte antioxidant i depuratiu (eliminant radicals lliures) amb participació en l'equilibri del pH sanguini i en una correcta oxigenació, així com l'efecte regenerador i cicatricial, de forma que promou una bona nutrició cel·lular i un funcionament òptim.

En veure totes aquestes propietats de la polpa de l'àloe, no és difícil pensar en les múltiples aplicacions terapèutiques en diversos camps de la salut que pot tenir, com en l'àmbit digestiu, respiratori, endocrí, osteo-muscular, immunitari i cutani. Si bé, sota el meu parer professional, considero que el nostre objectiu no ha de ser tractar patologies, sinó arribar a prevenir-les amb uns bons hàbits saludables, que comencen per una bona alimentació i un descans adequat, la pràctica d'esport regular, la disminució de l'estrès i l'aportació dels nutrients d'alta qualitat necessaris mitjançant el consum de polpa d'àloe vera.

Per tant, després de revisar alguns articles mèdics, de comprar opinions amb altres professionals de la salut i a través de la pròpia experiència en el sector, recomano prendre de forma regular uns 100 ml de polpa pura d'Àloe Barbadensis Miller per promoure la salut física i mental.

Finalment, crec que és important remarcar que no totes les plantes d'àloe serveixen per ser consumides, tal com he comentat anteriorment. Ni tampoc tota la polpa de l'àloe és bona per ser ingerida, ja que és necessari eliminar algunes substàncies tòxiques que aporta la fulla, com l'aloïna que té efectes laxants.

Per tant, si es vol consumir una polpa d'àloe pura i d'alta qualitat és important que la planta hagi madurat 3-4 anys, es reculli només el gel intern, es netegi adequadament i s'estabilitzi. Així doncs, jo només recomano prendre Àloe d'aquells productes que estiguin avalats i certificats pel Consell Internacional de les Ciències de l'Àloe Vera (IASC), ja que és una organització que s'encarrega de verificar que la polpa dels productes no és tòxica i que tant la quantitat com la qualitat d'aquesta són les indicades. Així aconsello, consumir només els productes comercials que estiguin certificats per la IASC, com passa amb la marca Forever Living Products, essent pionera amb les begudes de polpa d'Àloe Vera des de fa 45 anys i tenint reconeixement mundial.

Per concloure, cal remarcar la importància que s'està tornant a donar en l'àmbit mèdic l'ús de la fitoteràpia (ús de plantes medicinals) en l'àmbit terapèutic i, especialment, de l'àloe vera per prevenir i tractar patologies, així com reduir l'ús de fàrmacs. Si bé és necessari realitzar més estudis científics per tal d'avalar els seus beneficis i aplicacions pràctiques.

Si inclous l'àloe vera en els teus hàbits, tindràs un gran aliat per la teva salut.

*Metgessa

Notícies relacionades