Dissabte 27 d'abril de 2024
|
19:48 H
Els cònsols d'Escaldes-Engordany i Canillo, Rosa Gili i Francesc Camps, respectivament, durant la roda de premsa posterior a la reunió de cònsols.
Els cònsols d'Escaldes-Engordany i Canillo, Rosa Gili i Francesc Camps, respectivament, durant la roda de premsa posterior a la reunió de cònsols. (Foto: L. G.)
Un moment de la roda de premsa posterior a la reunió de cònsols a càrrec dels mandataris d'Escaldes-Engordany i Canillo, Rosa Gili i Francesc Camp, respectivament.
Un moment de la roda de premsa posterior a la reunió de cònsols a càrrec dels mandataris d'Escaldes-Engordany i Canillo, Rosa Gili i Francesc Camp, respectivament. (Foto: L. G.)
Sector públic

Adreça, preu i superfície, la informació que demanaran els comuns pel registre dels contractes de lloguer

Escaldes-Engordany.- El Govern i els comuns han assolit un primer acord per començar a recollir dades pel registre dels contractes de lloguer. Així ho han ratificat aquest divendres en el marc de la darrera reunió de cònsols del mandat, en la qual, tal com han indicat els mandataris d'Escaldes-Engordany i Canillo, Rosa Gili i Francesc Camp, s'ha arribat a l'entesa de sol·licitar als administrats l'adreça del domicili, el cost de l'arrendament i els metres quadrats de superfície. "Entenem que ha de ser una cosa àgil i ràpida per començar i, entretant, continuar treballant per obtenir una informació més exhaustiva", ha exposat Camp, puntualitzat que la captació de dades s'iniciarà amb els contractes nous que arribin al servei de Tràmits de cada corporació, com per exemple un canvi de pis o un nou resident a la parròquia, però, ha remarcat, "la voluntat és ampliar-ho a tots els ciutadans a mitjà termini".

El cònsol ha apuntat que, tot i que la voluntat és arrencar al més aviat possible, abans de començar a sol·licitar la informació s'ha de trobar la fórmula amb la qual es durà a terme per garantir que sigui "homogènia" a tots els comuns i que el sistema de traspàs d'informació a l'Institut de l'Habitatge sigui "senzill". En aquest sentit, ha recordat que els comuns es van mostrar en contra de la primera proposta tramesa per l'executiu per disposar de les dades, que consistia en un formulari de més d'un centenar de camps, un fet que consideraven que podia arribar a "bloquejar" la feina que es du a terme al servei i creuen que hi ha altres vies per obtenir el detall d'alguns aspectes. "Vam veure que hi ha dades que no feia falta que estiguessin al formulari perquè ja es disposa de la informació a través, per exemple, de la cèdula d'habitabilitat, per aquest motiu proposarem buscar una fórmula més fàcil i àgil d'aconseguir la informació", ha dit.

Camp també ha fet el punt sobre la necessitat de disposar de referències fiables per veure l'evolució del mercat de lloguer i analitzar si la tendència de preus "va a l'alça o a la baixa", així com poder "col·laborar" com a comuns en trobar solucions entorn de la problemàtica de l'habitatge al país.

Una altra de les temàtiques que s'han tractat en el marc de la reunió de cònsols ha estat l'aprovació d'una aportació suplementària de 12.000 euros al pressupost del 2024 per part de cada comú per a l'organització dels Jocs dels Petits Estats que es duran a terme el 2025. Gili ha exposat que la quantia se suma a l'import que van abonar el 2019, també de 12.000 euros, amb la previsió que l'esdeveniment se celebrés el 2021, però va haver de ser cancel·lat per la irrupció de la pandèmia del coronavirus. "Tot i que els Jocs es faran majoritàriament a Andorra la Vella, són un esdeveniment de tots, de país, a banda que totes les parròquies rebrem alguna disciplina esportiva", ha expressat.

Els mandataris també han donat llum verda a la continuació de les campanyes de sensibilització per a la ciutadania per la gestió de l'aigua entorn de la situació actual de canvi climàtic, augment de temperatures i sequera generalitzada, a més de l'aprovació per encomanar un treball suplementari en relació amb el consum d'aigua. "El cabal d'aigua que se subministra actualment és suficient, però és necessari pensar en si en un futur ho serà, per això encomanem aquest estudi", ha indicat el cònsol canillenc. Finalment, han acordat col·laborar amb el Govern al voltant del projecte de llei per preservar i mantenir el català al país, així com el suport en una iniciativa participativa relacionada amb la millora de la mobilitat sostenible i el transport públic que s'iniciarà al llarg dels propers mesos.

D'altra banda, qüestionats per l'evolució dels estudis de càrrega que han de realitzar, els màxims representants d'Escaldes i Canillo han recordat que cada corporació hi està treballant i que, de moment, no hi ha novetats. Quant a la temàtica dels abocadors del país i preguntats per possibles avenços davant el futur tancament durant la temporada d'hivern dels abocadors del país, han informat que "estem en la mateixa situació que estàvem". "No tenim espai per posar un abocador", ha esgrimit Gili, mentre que Camp, tot i exposar que tampoc disposen de terrenys, ha apuntat que observen que "en llocs puntuals es lloguen parcel·les a privats per fer d'abocadors temporals durant l'hivern".

Notícies relacionades