Diumenge 28 d'abril de 2024
|
17:07 H
La ministra d'Afers Exteriors, Imma Tor, amb el secretari general del ministeri dederal per Afers Europeus i Internacionals d'Àustria, Nikolaus Marschik.
La ministra d'Afers Exteriors, Imma Tor, amb el secretari general del ministeri dederal per Afers Europeus i Internacionals d'Àustria, Nikolaus Marschik. (Foto: Govern d'Andorra)
La ministra d'Afers Exteriors, Imma Tor, amb la Secretaria General de l'OSCE, Helga Maria Schmid.
La ministra d'Afers Exteriors, Imma Tor, amb la Secretaria General de l'OSCE, Helga Maria Schmid. (Foto: Govern d'Andorra)
La ministra d'Afers Exteriors, Imma Tor, durant la conferència sobre la política exterior d'Andorra que ha ofert a l'Acadèmia Diplomàtica de Viena.
La ministra d'Afers Exteriors, Imma Tor, durant la conferència sobre la política exterior d'Andorra que ha ofert a l'Acadèmia Diplomàtica de Viena. (Foto: Govern d'Andorra)
Sector públic

Acord amb Àustria per a iniciar la negociació d’un conveni de no doble imposició

Andorra la Vella.- La ministra d'Afers Exteriors, Imma Tor, s'ha reunit aquest dilluns amb el secretari general del ministeri federal per Afers Europeus i Internacionals d'Àustria, Nikolaus Marschik. Entre els temes tractats, s'ha acordat començar la negociació d'un Conveni de no doble imposició (CDI) amb l'objectiu de facilitar la inversió i l'intercanvi econòmic entre els dos països sense que hi hagi un doble gravamen fiscal.

Actualment, Andorra té un total de catorze CDI signats per a l'eliminació de la doble imposició i la prevenció de l'evasió i elusió fiscal amb Emirats Àrabs Units, Espanya, França, Liechtenstein, Luxemburg, Malta, Portugal, Xipre, San Marino, Hongria, República Txeca, Croàcia, Mònaco i Islàndia. A més, hi ha tres convenis rubricats, pendents de signatura, amb Països Baixos, Corea del sud i Bèlgica.

Amb l'inici de les negociacions, Tor i Marschik s'han felicitat de les excel·lents relacions bilaterals entre els dos països més enllà de l'entesa econòmica i la cooperació en l'àmbit multilateral. Així mateix, Tor també ha pogut apropar al secretari general l'estat actual de les negociacions amb la Unió Europea (UE) per a l'assoliment d'un Acord d'associació i la importància per Andorra d'assolir un bon acord.

En el marc del desplaçament oficial a Viena, la ministra d'Afers Exteriors també s'ha trobat amb la Secretaria General de l'OSCE, Helga Maria Schmid. Tor ha reiterat el ferm suport d'Andorra vers el multilateralisme basat en el diàleg i la cooperació per solucionar conflictes. En la guerra d'Ucraïna, ha remarcat la importància del dret internacional tot defensant la integrat territorial i la sobirania d'aquest Estat. Pel que fa a la cooperació entre l'organisme internacional i Andorra, la titular d'Afers Exteriors ha recordat els diversos compromisos internacionals del país per continuar lluitant en contra del canvi climàtic i implicar als joves, en aquest aspecte clau per a les futures generacions.

En aquesta primera jornada de treball a la capital austríaca, la ministra Tor ha donat una conferència sobre la política exterior d'Andorra a l'Acadèmia Diplomàtica de Viena. Abans de la conferència, Tor s'ha reunit amb el director de l'acadèmia, Emil Brix.

L'exposició itinerant arriba a Viena

La ministra ha assistit també aquest dilluns a la inauguració de l'exposició itinerant 'Andorra en una ullada'. La mostra fotogràfica està organitzada pel Govern i arriba a Viena, concretament a la galeria de fotografia OstLicht, després d'haver passat per Madrid, Estrasburg i Ginebra. Es preveu que la mostra arribi també a París i Lisboa abans de final d'any.

La iniciativa ha estat concebuda en el marc del Programa de Diplomàcia Cultural impulsat pels Ministeris de Cultura i d'Afers Exteriors amb motiu del 30è aniversari de la creació del Ministeri d'Afers Exteriors i de l'ingrés del Principat d'Andorra a l'Organització de les Nacions Unides, el 1993.

L'exposició, comissariada per la també fotògrafa andorrana Anna Bonet, recull la selecció d'una trentena d'imatges de dotze artistes del país: Tony Lara, Facundo Santana, Maricel Blanch, Natàlia Montaner, Èric Rossell, Carles Esteve, Laura Gálvez-Rhein, Isidre Escorihuela, Montserrat Altimiras, David Vilanova, Ray Vüilsen i Naiara Escabias. Cada artista aporta instantànies que busquen reflexionar sobre una Andorra moderna i diversa que es nodreix del passat per avançar cap al futur.

Així mateix, la iniciativa neix de la voluntat de donar suport i visibilitat internacional al treball dels fotògrafs professionals d'Andorra.

Reunió amb Nacions Unides

La visita a Viena continuarà aquest dimarts amb una reunió amb la directora executiva de l'Oficina de les Nacions Unides per les drogues i el delicte (UNODC) i directora general de l'Oficina de les Nacions Unides a Viena (UNOV), Ghada Waly. La trobada permetrà fer un balanç de la participació d'Andorra en aquesta Agència tècnica de les Nacions Unides. La ministra aprofitarà per lliurar el document oficial de l'entrada de la Fiscalia a la xarxa GlobE de cooperació internacional per combatre la corrupció.

Notícies relacionades