Dijous 02 de maig de 2024
|
06:10 H
La ministra de Presidència, Economia, Treball i Habitatge, Conxita Marsol i la secretària d’Estat d’Igualtat i Participació Ciutadana, Mariona Cadena.
La ministra de Presidència, Economia, Treball i Habitatge, Conxita Marsol i la secretària d’Estat d’Igualtat i Participació Ciutadana, Mariona Cadena. (Foto: SFG)
Empresa

Les empreses hauran de presentar el registre sobre la bretxa professional i les que tinguin més de 50 treballadors també els plans d’igualtat

Andorra la Vella.- Les empreses hauran de presentar el registre de dades sobre la bretxa professional i les que tinguin més de 50 treballadors també estaran obligades a lliurar els plans d’igualtat. Així ho han explicat la ministra de Presidència, Economia, Treball i Habitatge, Conxita Marsol, i la secretària d’Estat d’Igualtat i Participació Ciutadana, Mariona Cadena.

Així, les empreses de més de 50 treballadors hauran de registrar tota una sèrie de documentació sobre la bretxa salarial com per exemple la diferència dels salaris que hi ha entre homes i dones. En canvi, les que tinguin menys de 50 empleats hauran de fer aquest registre però se’ls demanarà molta menys informació. Marsol ha remarcat que a partir de l’1 de gener hi haurà un sistema informàtic que facilitarà la presentació digital d’aquestes dades. Si les empreses ja disposen d’aquest registre en format paper, ja el poden lliurar a l’executiu, tal com ha puntualitzat la titular de Treball. D’aquesta manera, les empreses hauran de bolcar obligatòriament, cada any i abans del 31 de març, els indicadors salarials vinculats al gènere corresponents a l’exercici anterior. Tanmateix, i de forma excepcional per al 2024, les empreses tenen temps entre l’1 de maig i el 30 de juny per proporcionar les seves dades relatives al 2023.

D’altra banda, les empreses també hauran de presentar plans d’igualtat. En aquest cas, les que tenen menys de 50 treballadors no tindran l’obligació de lliurar aquesta documentació ja que serà una qüestió voluntària. Els plans tindran una vigència de quatre anys i el contingut mínim que hauran de tenir també està estipulat. Tal com ha destacat Cadena, aquests plans consten de cinc fases, la primera de les quals és la selecció de l’equip i designació dels treballadors implicats en l’elaboració. La segona fa referència a la sensibilització i formació del personal. La tercera fase és “la més important”, ja que és la de diagnosi i servirà per “tenir una fotografia” de la igualtat a les empreses. La quarta és el pla d’acció i el cinquè pas és el seguiment i l’avaluació. Les companyies hauran de registrar els seus plans abans de l’1 d’octubre, tenint en compte la periodicitat que fixi el pla. Tanmateix, i de manera excepcional, els plans d’igualtat corresponents a l’any 2023 (que s’han d’aprovar fins a l’abril de l’any vinent) s’han de registrar entre l’1 de maig del 2024 a l’1 d’octubre del 2024.

Tant Marsol com Cadena han recordat que es pot sancionar no fer aquest dipòsit i Marsol ha destacat també que no creu que el que les empreses presentin no s’adigui amb la realitat, ja que la presentació està destinada “únicament” a tenir informació” no a castigar a ningú”. “No hi ha cap necessitat de donar una informació que no és”, ha defensat.

Quant als plans d'igualtat de l'administració, Cadena ha destacat que el del Govern es presentarà abans de l'abril de l'any que ve i que els cossos especials també en tindran.

Increment de salaris
A l’últim, i preguntada per la reunió que sindicats i patronal han de mantenir aquest dijous per mirar d’arribar a un acord sobre l’increment dels sous, la titular de Treball ha reiterat l’optimisme que va expressar en finalitzar el Consell Econòmic i Social i ha recordat que si no hi ha acord el Govern intervindrà. De totes maneres, ha manifestat que després de la reunió encara en podria haver una altra ja que hi ha marge perquè es pugui arribar a un acord. També s’ha mostrat confiada que el text sobre l’increment dels lloguers que es troba a tràmit parlamentari pugui millorar gràcies a les aportacions dels diferents grups parlamentaris.

Notícies relacionades