Dissabte 27 d'abril de 2024
|
10:50 H
Els consellers d'Encamp durant la sessió de comú celebrat aquest dijous.
Els consellers d'Encamp durant la sessió de comú celebrat aquest dijous. (Foto: C. G.)
El cònsol menor, Xavier Fernàndez, la cònsol major, Laura Mas, i la secretària general, Cristina Prat, aquest dijous.
El cònsol menor, Xavier Fernàndez, la cònsol major, Laura Mas, i la secretària general, Cristina Prat, aquest dijous. (Foto: C. G.)
L'interventor general, Jordi Martínez, presentant el marc pressupostari 2024-2027.
L'interventor general, Jordi Martínez, presentant el marc pressupostari 2024-2027. (Foto: C. G.)
El nous secretari general d'Encamp, Jordi Babi, jurant el càrrec en la sessió de comú d'aquest dijous.
El nous secretari general d'Encamp, Jordi Babi, jurant el càrrec en la sessió de comú d'aquest dijous. (Foto: C. G.)
Sector públic

Encamp aprova el pressupost 2024 amb un total de 37,5 milions d'euros

Encamp.- El comú d'Encamp ha aprovat aquest dijous el marc pressupostari amb validesa fins al 2027. L'interventor general, Jordi Martínez, s'ha encarregat de presentar-lo i ha confirmat, a més, que el pressupost del 2024 preveu un total de 37,5 milions d'euros, que representa un creixement del 9,6% respecte a l'any passat.

En aquest sentit, els ingressos del pressupost es basen principalment en ingressos patrimonials, que tal com l'interventor ha indicat, "han patit un fort increment" a causa de la concessió d'explotació dels dominis esquiables d'Encamp. En el mateix bloc també es recull uns set milions d'euros que corresponen a la recaptació dels aparcaments i ocupacions de la via pública de la parròquia. La font d'ingrés en relació amb els impostos directes és l'únic punt que ha patit una davallada, concretament un 0,66%, arran de l'ajustament de l'impost sobre la construcció i de l'impost de les activitats econòmiques. A més, en l'eix s'inclou la recaptació de l'impost sobre transmissions patrimonial (ITP) i els 10,2 milions d'euros referent a la transferència de Govern prevista a rebre aquest 2024. D'aquest traspàs hi ha previst destinar-ne un 18,88% a despeses corrents i el 81,2% restant a inversió.

Així mateix, les despeses del pressupost se centren en el personal que ha patit un augment d'un 10,10% arran de la inflació situant l'import per sobre dels 12 milions d'euros. La cònsol major, Laura Mas, ha presentat també les mesures adreçades a millorar la situació de l’habitatge per aquest 2024, explicant que “hem incorporat una partida de 50.000 euros, ampliable, per a la creació d’un programa d’ajudes socials per a l’habitatge i ja hem començat a treballar amb la recopilació de dades per tenir un inventari detallat dels habitatges de la parròquia”. Mas ha recordat que “continuarem incentivant la construcció de nous habitatges de lloguer mantenint la bonificació del 90% sobre les quotes tributàries". Els consellers de l'oposició han valorat l'acte "clarament insuficient", perquè no afavoreix ni regula els preus dels habitatges.

D'igual forma, la cònsol major ha ressaltat les inversions més importants com l'ampliació del casal per a la gent gran; l'embelliment de la plaça dels Arínsols, les avingudes Joan Martí i François Mitterrand a Encamp i l'avinguda Sant Jordi del Pas de la Casa gràcies a l'aportació de 3,2 milions d'euros per part de Saetde; els pous de captació d'aigua; la rehabilitació de la Molina i la Mola, entre altres. Tota la suma d'inversió per al 2024 puja fins als 10,4 milions d'euros.

Així, el pressupost ha estat aprovat per la majoria amb els vots en contra dels membres del grup Avancem. La consellera de la minoria, Marta Pujol, ha valorat en la roda de premsa posterior a la sessió que la línia que segueix el grup majoritari "tècnicament és correcte, però discrepem políticament". Pujol ha tornat a incidir en la manca de la creació de la comissió centrada en l'habitatge, exemplificant les solucions implantades pel comú d'Andorra la Vella amb la creació de "mesures per reduir l'ITP dels habitatges que es destinen al lloguer", i també ha proposat mesures de caràcter tributari amb "l'increment dels impostos dels pisos buits". L'altre membre de l'oposició, Josep Lluís Agudo, ha volgut afegir referent a l'eficiència pressupostària que "no copsa cap estalvi" i cal incidir en "l'eficiència del consum del gasoil".

Per la seva banda, Laura Mas ha volgut assenyalar amb orgull la política de reducció d'endeutament que està duent a terme en els dos mandants i que ha obtingut resultats positius. D'aquesta manera, l'endeutament d'enguany està previst disminuir un total de 920.000 euros situant-lo a uns 16,63 milions d'euros.

Finalment, la sessió de comú ha servit per la presa de jurament del càrrec del nou secretari general, Jordi Babi Montellà, que cobrirà la posició que ocupava provisionalment l'actual secretària, Cristina Prat.

Perservació natural i desenvolupament urbanísitc

Els consellers de l'oposició han aprofitat el marc de la sessió de consell de comú per preguntar al grup majoritari sobre l'impacte en l'entorn natural respecte als projectes a les Pardines i a l'estany d'Engolasters que es vol reprendre per incentivar el turisme. La majoria ha contestat fent referència a les respostes de diferents entrevistes dutes a terme durant les campanyes electorals que recolzen la seva defensa en relació amb el patrimoni natural. Quant al desenvolupament urbanístic, els membres d'Avancem creuen que "no posar fre o límits a la construcció pot acabar perjudicant la parròquia" i per aquest motiu han qüestionat a la cònsol major quan estarà enllestit l'estudi de capacitat de càrrega i Mas ha afirmat que estarà acabat a finals de març.

Notícies relacionades