Dimarts 08 d'octubre de 2024
|
02:11 H
Miquel Armengol, president de la CCIS.
Miquel Armengol, president de la CCIS. (Foto: M. R. F.)
Indicadors

La CCIS, preocupada per l'alentiment del sector industrial, hoteler i comercial

Andorra la Vella.- La Cambra de Comerç, Indústria i Serveis d'Andorra (CCIS) ha fet públiques aquest dilluns les conclusions dels resultats de l'enquesta de conjuntura corresponent al primer semestre de 2019. En les enquestes, hi han participat un total de 418 empreses dels diferents sectors econòmics. En termes globals, l'activitat empresarial ha perdut ritme en el primer semestre del 2019. Aquest fet, ha recalcat Miquel Armengol, president de la CCIS, "si es manté, esdevindria una situació molt preocupant per a Andorra".

El comerç al detall encapçala la llista amb els resultats més negatius, ja que s'ha mantingut en la línia dels baixos nivells d'activitat registrats els darrers anys. En el sector del 'retail' hi ha una preocupació per la mancança d'impuls del consum i el baix poder adquisitiu dels visitants. Hi influeixen el context actual de desacceleració econòmica global i, sobretot, el canvi d'hàbits dels consumidors (creixement de les vendes en línia, prioritats de despesa diferent i recerca tot l'any d'ofertes i descomptes). Els comerciants no esperen una millora de la situació a curt termini. En aquest sentit, Armengol ha assegurat que calen elements per atreure "a un turista com el d'abans, amb un alt poder adquisitiu".

Comerciants del Pas de la Casa han justificat l'impacte negatiu sobre l'activitat comercial pel tancament i les restriccions dels accessos amb França durant un període acumulat de prop de 532 hores, a conseqüència tant de la neu com de l'esllavissada que hi va haver a l'abril. En aquest sentit, el 67% dels comerços enquestats del Pas de la Casa han indicat que han patit una disminució interanual de la xifra de vendes al llarg dels primers sis mesos de l'any 2019, xifrada en un 47%, un percentatge força superior al del conjunt de comerços de la resta del país.

El sector hoteler també ha estat afectat per una pèrdua d'impuls del turisme, un fet que ha frenat el ritme d'expansió dels darrers tres anys. El grau mitjà d'ocupació ha empitjorat força en relació al mateix període de 2018. Cal remarcar que les perspectives per al segon semestre de 2019 són les més pessimistes dels últims cinc anys, ja que l'empresariat hoteler anticipa la continuïtat de la desacceleració de la demanda. El sector hoteler destaca que els mals resultats assolits a les zones de Canillo i d'Encamp, on el ritme d'activitat ha afluixat molt aquest semestre, són en bona part a causa del tancament de la carretera d'accés a França durant dies.

Pel que fa al sector industrial, ha frenat el ritme de recuperació i ha presentat l'evolució dels negocis menys favorable dels últims tres anys, un fet que suggereix un alentiment significatiu de les activitats del sector, sobretot en el productiu, que ha disminuït per primera vegada des de l'any 2014, afectat per un afebliment de la demanda domèstica i per un menor dinamisme de l'entorn econòmic exterior. Aquest fet ha provocat una evolució negativa de les exportacions de béns de les empreses andorranes en un 6,9% interanual durant els primers sis mesos de l'any 2019, en contrast amb l'augment del 16,2% de 2018. Des del sector, recalquen que la davallada és a causa principalment de la debilitat de la demanda, seguit per la manca de mà d'obra qualificada i l'augment dels costos d'explotació.

La construcció, en canvi, presenta uns resultats diferents dels ja vistos, ja que continua sent el sector més dinàmic de l'economia andorrana. Els resultats de l'enquesta de clima empresarial confirmen que l'activitat constructora ha mantingut un ritme expansiu molt notable al llarg del primer semestre de 2019. En concret, el 63% de les empreses enquestades han qualificat de bona la marxa dels negocis, i tan sols un reduït 5% d'empreses han assenyalat una evolució negativa de l'activitat. L'impuls de la demanda d'habitatges, afavorida per un augment de la confiança de les famílies, explica l'evolució positiva de la qual gaudeix el sector de la construcció.

L'aeroport no és la solució

Armengol ha aprofitat la presentació dels resultats de l'enquesta de conjuntura per referir-se al tema de l'aeroport. Aquesta infraestructura, tal com ha explicat el president, "no seria la solució als problemes que pateixen els sectors econòmics del país, però si un element a tenir en compte". En aquest sentit, ha recordat que ajudaria que empreses de l'estranger (de fora de la UE), s'interessessin per establir pactes empresarials amb Andorra, assegurant que un aeroport ajudaria "a què aquestes empreses poguessin viatjar de forma fàcil a Andorra, un fet que avui dia requereix diversos dies de viatge i amb diverses escales que suposen un cost extra pels empresaris".

Notícies relacionades