Sector financer

La Xina incompleix (de nou) la seva promesa d'una 'política de suport al mercat'

Els analistes veuen ara al mercat xinès amb més desconfiança

Al febrer, i de nou al març, el PBOC (Banc popular de la Xina, guiat pel govern) va prometre més suport polític a l'economia i als mercats, amb una referència específica a la “coordinació de polítiques i la intensificació d’aquestes per fer costat al mercat de capitals”, reiterant promeses anteriors d'apuntalar la malparada confiança dels inversors, degut en part a l'enfonsament del seu sector immobiliari i a la repressió reguladora contra el sector tecnològic. El comitè de política financera es va comprometre a “estabilitzar els mercats financers nacionals”. Veure https://www.bloomberglinea.com/2022/03/22/china-promete-un-mayor-apoyo-politico-a-la-economia-y-los-mercados/

A partir d'aquest anunci de suport explícit al mercat, van ser molts els inversors internacionals que van prendre la iniciativa de tornar a entrar en aquest mercat. No obstant això, en cada reunió posterior del PBOC per a aplicar aquest suport promès, la decisió ha estat francament decebedora, i molt lluny de les expectatives que el mateix PBOC va alimentar. Aquest divendres 15 d'abril, si bé és cert que les autoritats van permetre la reducció de la ràtio de reserva requerida (RRR) en els bancs, perseguint que aquests poguessin alliberar més liquiditat al sistema, la mesura va quedar molt lluny de la promesa realitzada per Pequín el mes passat (i l'anterior). Per què? La retallada del divendres al RRR va ser mínima (de 25 pb, molt per sota de l'esperat de 50 pb). La mesura a penes va agregar al voltant de US$ 80B de liquiditat a llarg termini, lluny dels US$170bn promesos. Addicionalment, el banc central es va abstenir de flexibilitzar més la política monetària mitjançant alguna retallada de tipus de finançament (també esperat pel mercat), i va optar per mantenir la seva taxa preferencial de préstec a 1 any (en 2,85% davant les expectatives d'una retallada de 5-10 pb.) També, va decidir no aportar liquiditat fresca a través del seu programa monetari MLF (Medium-term Lending Facility), sense noves injeccions enfront les expectatives d'una injecció neta de CNY100B.

Després d'aquesta decisió, els analistes veuen ara al mercat xinès amb més desconfiança. Segons una enquesta de Reuters, molts economistes veuen menys espai perquè aquestes “ajudes al mercat” es materialitzin de manera efectiva segons el suggerit per Pequín.

Per què el PBOC ha fet marxa enrere i ha optat per no lliurar el suport promès? Diverses poden ser les causes. Em venen al cap dos: 1) La preocupació del PBOC per la inflació i 2) la preocupació per l'ajust monetari als EUA, com alguna cosa que podria estar preocupant el PBOC pels efectes indirectes d'una divergència de polítiques. A mesura que altres països augmenten les taxes, si el PBOC les relaxa, probablement això podria allunyar el capital de la Xina.

Sigui com sigui, mai és bo incomplir el promès. Les promeses trencades pesen el doble que les promeses complertes.