Opinió

Decisió de la Fed, pròxims moviments i Implicacions per al mercat

L'organisme va elevar la setmana passada la seva taxa d'interès de referència en 0,50%

L’anunci

Com ja saben, la Fed va elevar la setmana passada la seva taxa d'interès de referència en 0,50% (el major augment en 22 anys, però evitant els “temuts” 75pb de pujada anunciats prematurament per alguns). Va ser una decisió unànime.

Què esperar a partir d'ara?

En matèria de tipus d'interès, la Fed ens obsequia amb una dosi de tacte i delicadesa (sempre benvinguda). Jerome Powell ja ens va avançar que els formuladors de polítiques estaven llestos per a aprovar augments de taxes de 50pb en les dues pròximes reunions de política (al juny i juliol). Així doncs, anem en rumb de pujades consistents, però no exagerades ni violentes. Tal recorregut haura de ser suficient per a evitar (i potser descartar) grans correccions en els actius de risc.

En matèria de retirada de liquiditat de la Fed (tema clau també per a l'entorn financer), la Fed va dir que toleraria una disminució de $ 47,5 mil milions per mes en el període juny-agost, i fins a $ 95 mil milions per mes a partir de setembre. Sense sorpreses aquí. El que ja havia descomptat el mercat. No estic especialment preocupat per tal circumstància, per dos motius: 1) Existeixen un programa específic en el balanç de la Fed (anomenat Outstanding Repo Facility), dotat amb 2 mil milions de dòlars, com a programa d'urgència en cas de tensionamient de liquiditat en el mercat de diners. 2) En l'anterior procés de tightnening del balanç de la Fed en 2017, es va trigar any i mig fins a veure com afloraven els primers símptomes per problemes de liquiditat, la qual cosa ens dona un marge de temps ampli abans d'haver de preocupar-nos.

Reacció lògica favorable dels mercats.

Els mercats borsaris dels EUA es van disparar després que Powell llancés aigua freda sobre la idea d'augmentar les taxes en tres quarts de punt percentual. Els rendiments dels bons del govern van caure fortament. El dòlar, lògicament, es va afeblir.

Continuarà la reacció alcista de l’equity? Una possible conclusió

El nivell d'especificitat inusual de Powell sobre el ritme de pujades al juny i juliol, ens ofereix tota la informació necessària per a una calma relativa. En descartar (com menys, no esmentar) pujades de 75pb, Powell ens revela la preocupació de la Fed per evitar decisions exagerades de política monetària que poguessin portar l'economia a la recessió. Un gest molt ben telegrafiat, que hauria de tranquil·litzar els temors de recessió o estagflació. Tal circumstància, i amb una mica de sort, podria contribuir a acabar amb l'enutjosa correlació positiva entre bons i equity. Si fos així, l'ajust encara pendent de finalitzar en els instruments de deute no hauria d'anar necessàriament acompanyat de correccions addicionals en equity (com ha vingut ocorrent fins ara). Dit això, i sent honestos, crec que seria prematur donar per acabada la correlació positiva entre bons i deute. Al cap i a la fi, tots dos han pujat àmpliament en preu durant molts anys. És legítim pensar que, en la senda contrària i amb preus a la baixa, tal correlació positiva es mantingui durant un llarg temps també. Tal premissa em porta a pensar que, l'ajust addicional que hem de veure encara en la TIR dels bons, vindrà acompanyat d'una inevitable inestabilitat en l’equity. Gens greu i desordenat, a priori.