Un establiment d'alimentació. (Foto: Arxiu ANA)
Indicadors

L'IPC de l'octubre se situa en el 7%

Els principals grups que van fer augmentar la inflació van ser el d'alimentació i begudes no alcohòliques i el d'espectacles i cultura

Andorra la Vella.- L'índex de preus de consum (IPC) a l'octubre es va situar en el 7%, la qual cosa significa un 2,5% més que en comparació amb el mateix mes del 2021. Segons publica aquest dilluns el departament d'Estadística, els principals grups que van fer augmentar la inflació va ser el d'alimentació i begudes no alcohòliques, que es van incrementar un punt, situant-se en el 12,6%, i el grup d'esbarjo, espectacles i cultura, que van créixer un punt i quatre dècimes, situant-se en el 5,7%.

Per contra, el principal grup que va fer moderar aquesta inflació va ser el d'habitatge, aigua, gas, electricitat i altres combustibles, que va disminuir dues dècimes (6,4%), a causa d'un augment dels preus dels combustibles líquids inferior al registrat el mateix mes de l'any anterior i al decreixement dels preus d'altres serveis relacionats amb l'habitatge.

En relació amb la inflació subjacent, que és la variació de l'IPC sense tenir en consideració els productes energètics i els productes frescos, durant aquest mes d'octubre la variació anual es va situar en el 4,1%, dos punts i nou dècimes per sota de l'IPC registrat. Pel que fa a la resta dels grups especials, cal destacar el decreixement en la variació anual de l'IPC dels productes petroliers, que va passar del 42,9% al setembre al 37,7%. Per contra, en el cas dels productes frescos, la variació va créixer, passant del 12,8% del setembre al 14,2% de l'octubre.

D'altra banda, l'IPC d'Espanya avançat de l'octubre del 2022 se situa en el 7,3%, el que representa una disminució d'un punt i sis dècimes respecte de la variació registrada al setembre. En cas de confirmar-se, aquesta evolució es deuria, principalment, a la disminució dels preus de l'electricitat, que van augmentar l'octubre del 2021. També influiria, encara que en menor mesura, el descens dels preus del gas, davant l'augment de l'any anterior, i l'augment dels preus per l'entrada de la nova temporada del vestit i calçat, més moderat que el 2021. L'IPC definitiu es publicarà el 15 de novembre.

Pel que fa a l'IPC de França, durant l'octubre es va situar en el 6,2%, el que suposa un augment de sis dècimes respecte de la variació registrada al mes de setembre. Aquest augment de la inflació es deuria a l'acceleració dels preus de l'energia, els aliments i els productes manufacturats. Els preus dels serveis i del tabac augmentarien al mateix ritme que el mes anterior. En aquest sentit, l'IPC definitiu es farà públic també el 15 de novembre.