L'artista Philippe Lavaill durant la inauguració de l'obra Àngel Precibernètic. (Foto: M. R.)
L'artista Philippe Lavaill durant la inauguració de l'obra Àngel Precibernètic. (Foto: M. R.)
Memebres de la família Vallés. (Foto: M. R.)
Mossèn Pepe Gisbert beneïnt l'obra Àngel Precibernètic. (Foto: M. R.)
Membres de la família Vallés i representats comunals i del Govern juntament amb l'escultura. (Foto: M. R.)
Visita guiada per les instal·lacions de l'empresa LSR Logística i Serveis de Reciclatge. (Foto: M. R.)
Consum

El Govern preveu imposar mesures obligatòries d'estalvi energètic a les empreses

Hi ha 137 companyies que s'han sumat al conveni

Aixovall.- La ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó, ha anunciat aquest divendres en el marc de la inauguració de l'estàtua Àngel Precibernètic de Philippe Lavaill a Aixovall que el Govern prepara mesures obligatòries d'estalvi energètic per a les empreses. "Estem treballant amb les organitzacions empresarials sobre la possibilitat de fer-les obligatòries" ha puntualitzat la ministra mentre assegurava que, en tot cas, l'acció es durà a terme en els pròxims dies o setmanes, després que la llei en qüesió hagi entrat en vigor. "Sembla que no està generalitzada aquesta adhesió al pacte d'estalvi. Hem de fer una mica de balanç" ha afegit la titular de la cartera de Medi Ambient, qui ha destacat que, per ara, només hi ha 137 empreses que s'han sumat al conveni d'estalvi.

Representants comunals i del Govern han assistit aquest migdia a la inauguració de l'escultura Àngel Precibernètic de Philippe Lavaill. Una obra que s'ha creat a Aixovall amb la intenció d'homenatjar la dedicació de la família Vallés durant quatre generacions a LSR Logística i Serveis de Reciclatge, l'empresa més puntera del país en aquest àmbit. Tal com ha explicat l'artista -qui és professor d'art a la parròquia-, l'obra té la intenció de plasmar l'essència de les '5R' i recordar als ciutadans la importància d'aquest gest. "L'empresa ha estat un referent al llarg dels anys perquè ha sabut adaptar-se al canvi de paradigma del tractament de residus" ha comentat Calvó. 

Calvó ha recordat també que el proper pas del ministeri en matèria d'economia circular és assolir objectius tan ambiciosos com el fet d'aconseguir recuperar el 65% dels residus que produeix el país. "Necessitem que aquestes empreses d'Andorra que tenen recorregut en matèria de revalorització de residus ens ajudin a aconseguir aquests objectius" ha remarcat Calvó. En aquest sentit, la ministra ha recordat que la nova Associació de Gestors de Residus d'Andorra (Agreda) segueix treballant per a poder implementar les noves fraccions de recollida selectiva, que se centraran, sobretot, en la matèria orgànica i el tèxtil. "Mirarem de trobar nous sistemes de tractament que potser tindrien cabuda a Andorra per valorar més els materials que estem recuperant" ha assenyalat Calvó, mentre recordava que, de cara a finals d'any, es presentarà el Pla nacional de residus.

Per altra banda, la titular de la cartera de Medi Ambient, ha volgut destacar que el país gaudeix de bones xifres en matèria de recollida selectiva. "Tot i això, la Llei d'economia circular ha recuperat els objectius més recents d'Europa, i ens demanen ser més ambicioses. Per tant, haurem de treballar més tant en l'àmbit domèstic com en l'àmbit de sector empresarial", ha insistit.