Dimecres 08 de maig de 2024
|
13:33 H
En enllumenat públic s'ha estalviat un 12,7%.
En enllumenat públic s'ha estalviat un 12,7%. (Foto: Arxiu ANA)
Consum

L'estalvi energètic se situa el voltant del 8% durant el mes de novembre

Andorra la Vella.- Les mesures d'estalvi energètic que s'han impulsat perquè el país pugui aconseguir una rebaixa del 15% està donant fruits. Així, tal com ha destacat el ministre portaveu, Eric Jover, aquest mes de novembre ja s'està al voltant d'un 8% d'estalvi, quan a l'octubre va ser del 6%. Així, en el període octubre-novembre a l'administració s'ha gastat un 12,4% menys i un 12,7% menys en enllumenat. Pel que fa al consum domèstic la davallada se situa en un 4,5%.

"Tenim unes dades preliminars d'estalvi esperançadores", ha subratllat Jover que si bé ha assenyalat que aquest any ha fet més calor durant l'octubre i el novembre, i, per tant, el menor consum hi pot tenir a veure, vol "veure" que hi ha una major conscienciació dels ciutadans i que, per tant, no tota la disminució es pot atribuir a aquest fenomen meteorològic sinó a una major conscienciació dels ciutadans. El ministre portaveu també ha incidit en el fet que davant aquestes dades es demostra que encara es pot fer més per disminuir el consum.

Precisament aquest dijous entren en vigor les noves tarifes elèctriques que ja es van anunciar i que suposaran un increment "per sota" del 9% per als clients domèstics i d'un 17% per als professionals. Jover ha incidit que amb aquest increment es vol trobar l'equilibri entre l'increment dels preus que està afrontant FEDA i la "protecció a la ciutadania". D'aquesta manera, ha reiterat que es "castiga" els consums més elevats i aquells que són pràcticament nuls, i, per tant, de segones residències, i, en canvi, es "protegeix les famílies", ja que en aquest cas els increments són més moderats. Així, també ha manifestat que el preu de la llum encara es troba per sota del que hi ha a França i Espanya.

Jover també ha anunciat que entre les set i les nou Red Eléctrica durà a terme un nou tall de llum (el cinquè) que en principi no ha d'afectar els ciutadans, ja que des de FEDA s'ha optat per una major producció nacional i la compra de més energia a França. Aquest nou tall, segons Jover, evidencia "encara més la necessitat de potenciar l'estalvi i la resiliència del país" pel que fa a la producció nacional d'energia.

Notícies relacionades