El secretari d'Estat d'Agricultura i Sostenibilitat, Marc Rossell, durant la roda de premsa posterior al consell de ministres. (Foto: SFG)
Empresa

Les mesures pactades amb el sector empresarial per a l'estalvi energètic passen a ser obligatòries

Andorra la Vella.- Les mesures voluntàries per a l’estalvi energètic que el Govern i les patronals havien pactat seran a partir d’ara d’obligat compliment. Així s’estableix a través d’un decret que ha estat aprovat aquest dimecres pel consell de ministres i que és fruit, tal com ha comentat el secretari d’Estat d’Agricultura i Sostenibilitat, Marc Rossell, de la demanda de les patronals ja que volien que no es veiés “compromesa la lliure competència entre establiments”.

D’aquesta manera, mesures com el manteniment de la temperatura dins uns límits (20 graus a l’hivern); la prohibició de fer servir estufes, aires o sistemes de climatització individuals; apagar els llums dels edificis quan s’acabi la jornada laboral o apagar els rètols un cop tanqui l’establiment seran a partir d’ara d’obligat compliment. El decret, ha detallat Rossell, té una vigència de dos mesos però pot ser prorrogat.

Per garantir el compliment d’aquestes mesures, el secretari d’Estat ha manifestat que els inspectors del Govern poden fer inspeccions però també ha incidit en què en un primer moment es vetllarà més per la vessant pedagògica, és a dir, en el record de la necessitat de complir aquestes mesures.

Rossell ha recordat que és “imprescindible” en el context actual “prendre mesures” que evitin les “tensions del mercat” i també per eludir que el proveïment energètic es pugui veure compromès. Ha recordat que el 7 de setembre el Govern va impulsar un paquet de mesures per a l’administració general (que ja ha permès un estalvi del 12%, un valor “molt important”, segons Rossell) i que des de llavors s’havien arribat a pactes amb les administracions comunals i també amb el sector privat, que havia demanat que fossin d’obligat compliment. En aquest sentit, i qüestionat sobre per què les mesures no es van fer des del principi d’obligat compliment, Rossell ha recordat que calia impulsar primer la llei, que va ser aprovada ara fa poc, per donar empara a aquesta obligatorietat.

El secertari d'Estat ha manifestat que “des del sector entenen” que si aquestes mesures es fan d’obligat compliment és perquè hi ha la necessitat que tinguin efecte de manera més o menys immediata, ja que cal que aquesta reducció s’aconsegueix en un període temps breu.

Així, durant l'horari laborable no es podrà fer servir la il·luminació artificial en els moments en què sigui suficient amb la natural. En acabar la jornada, s'han d'apagar els llums del lloc de treball i de les zones comunes. L'enllumenat exterior dels edificis i dels aparadors o rètols no es podran encendre abans de la posta de sol i s'han d'apagar, a tot tardar, al tancament de l'establiment. Es prohibeix a més l'enllumenat nocturn de rètols i anuncis publicitaris. Quant a les temperatures, en els espais amb climatització elèctrica, no pot ser superior als 20 graus durant els mesos en què s'utilitzi la calefacció i s'estableix que els dies no laborables ha d'estar apagada. Aquest límit es podrà modificar en centres sanitaris, assistencials, escoles maternals, casals d'infants, d'avis o escoles bressol i s'estableix la prohibició d'estufes, ventiladors o aires condicionats d'ús individual així com també els sistemes de calefacció i climatització elèctrics exteriors. Quant a l'enllumenat de Nadal, ha de funcionar entre l'1 de desembre i el 15 de gener i s'ha d'encendre quan es fa fosc i com a màxim fins a les deu de la nit, amb l'excepció dels dies 24 i 31 de desembre i 5 de gener, quan podrà estar encès fins a les dotze de la nit. S'estipula també que els aparells elèctrics s'han d'apagar al final de la jornada, així com els equips informàtics i s'estableix que s'ha d'ajustar el règim de funcionament de les instal·lacions a la demanda i la concurrència.

Tarifa de l'electricitat injectada a la xarxa

De forma paral·lela, el Govern també ha aprovat aquest dimecres el decret que fixa la tarifa de retribució de l'electricitat injectada a la xarxa. L'objectiu és regular i desvincular la retribució de l'electricitat injectada a la xarxa de la tarifa majorista a la qual les entitats distribuïdores adquireixen l'electricitat a FEDA, sempre garantit el funcionament i la viabilitat dels projectes que ja estan en funcionament. D'aquesta manera, s'estableix mantenir el preu de compra de l'electricitat establert abans de la pujada de les tarifes amb una retribució fixa igual a 0,1104  euros per kWh. La mesura permet mantenir l'atractiu dels projectes i l'impuls d'aquests, sense que aquest fet impliqui un major cost per al sistema elèctric i això, en conseqüència, pugui revertir al conjunt de la ciutadania.