Scale Lab Andorra. (Foto: Crèdit Andorrà)
Sector financer

Scale Lab Andorra de Crèdit Andorrà inverteix en 10 noves start-ups el 2022

Es tracta del programa que impulsa el banc per donar suport al creixement empresarial de projectes emprenedors

Andorra la Vella.- El programa Scale Lab Andorra que impulsa Crèdit Andorrà per donar suport a projectes emprenedors ha invertit en 10 start-ups el 2022, després d'analitzar-ne 750. Scale Lab Andorra és un programa d'inversió i d'acompanyament empresarial adreçat a companyies de recent creació que basen el seu model de negoci en una tecnologia diferencial i un projecte validat i escalable, i que tenen un elevat potencial de creixement.

Scale Lab Andorra té per objectiu facilitar la consolidació i l'expansió de les empreses seleccionades. Per això, s'inverteix fins a 500.000 euros per projecte seleccionat (amb l'opció de participar en rondes de finançament posteriors) i aporta suport al desenvolupament del negoci i al possible aterratge a Andorra.

A través de Scale Lab Andorra, Crèdit Andorrà també ofereix als seus clients la possibilitat d'invertir en les empreses seleccionades. La inversió es fa a través del compartiment SIO Strategic Investment Opportunities Sicav - Scale Lab, un vehicle d'inversió diferencial i d'actualitat que amplia l'oferta del banc i aporta valor afegit a l'oferta de productes. Aquest any, el banc ha baixat la inversió mínima que poden fer els clients en aquest vehicle, de 100.000 a 50.000 euros.

Durant el 2022 el vehicle d'inversió ha incrementat el volum gestionat i avui dia està gestionant gairebé 5 milions d'euros.

El banc analitza permanentment companyies per incorporar-les al programa Scale Lab Andorra, de sectors estratègics per al país com la sostenibilitat i l'eficiència energètica, la salut i el benestar, l'oci i els esports, i la mobilitat, i també del sector de les fintech. Aquest darrer any també s'hi ha afegit l'anàlisi d'empreses d'altres sectors com la logística, horeca (acrònim d'hotels, restaurants i cafès) i la silver economy (les activitats econòmiques i serveis adreçats a les persones més grans de 50 anys), amb la finalitat de diversificar la cartera d'inversió.

Pel que fa al sector de la salut i el benestar, el 2022 Scale Lab Andorra ha invertit en l'empresa emergent Elem-Bio, una plataforma al núvol que permet a les empreses biomèdiques, mitjançant l'ús de models humans, preveure la seguretat i l'eficàcia de productes terapèutics per al cor i, al mateix temps, accelerar el desenvolupament de nous tractaments.

En l'àmbit logístic s'han seleccionat dues companyies: Box2Box, un servei de lloguer de trasters 100% en línia que recull, emmagatzema i genera un inventari d'objectes per entregar-los quan el client ho necessiti, i Mox, empresa tecnològica que cobreix tots els processos de distribució, i que digitalitza i optimitza les entregues per a clients com Amazon, Just Eat, Uber o Aliexpress.

Pel que fa al sector horeca, s'ha invertit en Miss Tipsi, una empresa tecnològica que ofereix un complet software de gestió integral per a restaurants, bars i cafeteries, a través de la digitalització de processos. També en Proppos, especialitzada en el reconeixement de menjar a través d'algoritmes de deep learning i visió per computador, i en l'automatització de processos com el pagament i l'anàlisi de qualitat.

Altres start-ups seleccionades han estat Bejao, una aplicació mòbil que ajuda a fer esport de manera estructurada i seguint plans d'entrenament, a més de facilitar als creadors de contingut de fitness la monetització; Twojeys, dedicada al disseny i la venda de joies unisex; Arengu, un programari que optimitza els processos de registre i permet crear de manera visual fluxos personalitzats d'autenticació d'usuaris; Payflow, una aplicació mòbil que permet als empleats cobrar quan vulguin, enlloc d'una vegada al mes, sense afectar els fluxos de caixa ni canviar els processos de nòmina, i Durcal, un rellotge de teleassistència amb localitzador GPS, mesurament de constants vitals i detecció de caigudes.

A través de Scale Lab Andorra també es vol facilitar la realització de proves de concepte i la implementació de noves solucions al territori a fi de posicionar Andorra com un entorn adequat per al desenvolupament de projectes emprenedors. El programa simplifica la possible arribada de les empreses a Andorra a través de suport professional perquè aprofitin els avantatges diferencials que ofereix el país.

Les empreses emergents interessades a participar en el programa Scale Lab Andorra poden fer la sol·licitud a través de la web del projecte: https://scalelabandorra.com/. Des de l'inici del programa, el 2019, s'ha invertit en 28 start-ups, principalment companyies europees, però també alguna dels EUA. L'objectiu és arribar a les 35 o 40 empreses invertides.