Molts dels treballadors de pistes repeteixen d'una temporada a l'altra. (Foto: Arxiu ANA)
Indicadors

El nombre de contractacions de temporers augmenta un 64,8% respecte de l'any passat

El consum global de la quota es troba a un 126,8%

Andorra la Vella.- Les quotes de temporada que el Govern va aprovar el passat 19 d'octubre es troben al 126,8% del consum global. D'aquesta manera, cal destacar, segons les dades fetes públiques aquest dijous pel departament d'Estadística del Govern, que s'han concedit 1.122 permisos de treball temporal per a personal comunitari. Per altra banda, s'han acordat 5.190 autoritzacions per a persones extracomunitàries, el que equival a un consum del 117,4% de la quota prevista inicialment. En general, el nombre de contractacions de temporers ha augmentat un 64,8% en comparació amb el mateix període de l'any passat. La dinàmica de les contractacions se situa, en comparació amb la mateixa data de l'any anterior, en un 99,8% més del consum de les quotes d'extracomunitaris i, en canvi, per sota en un 9% del consum per a comunitaris.

Cal destacar que les quotes que s'han utilitzat menys, en termes globals, són la d'agències, la de comerç al detall i la de neteja, de les quals s'han acordat 46, 87 i 101 autoritzacions, respectivament.

S'ha de tenir en compte que les autoritzacions inicials també augmenten aquest any un 16,9% respecte de la temporada anterior. A més, el Govern va acordar el passat 25 de gener un decret per a l'ampliació de les quotes de temporada d'hivern amb 644 noves autoritzacions.

Des d'Estadística també es donen dades dels temporers que retornen al país a fer la temporada després d'haver-ho fet altres anys. En general, cal destacar un lleuger decrement. El sector de pistes és on hi ha més persones que repeteixen, amb un 40,7% dels extracomunitaris, un 88,5% dels fronterers i un 41,1% dels comunitaris.

Per la temporada 2021-2022, les autoritzacions acordades per a treballadors comunitaris han augmentat un 134,2%. En la mateixa línia, pel que fa a les autoritzacions d'extracomunitaris, han crescut un 349,9%. Pel que fa al global d'autoritzacions acordades, en la temporada 2021-2022, hi ha hagut un augment d'un 247,9% respecte de l'anterior.

A causa del fet que la temporada 2020-2021 va estar marcada per la pandèmia i va reflectir unes xifres inusualment baixes, val la pena fer una comparativa prenent com a referència la del 2019-2020 i així, tenim que les autoritzacions de comunitaris han disminuït un 14%, les d'extracomunitaris un 9,6% i, en termes globals, les autoritzacions acordades baixen un 11%.

Entrant al detall de les ocupacions dels treballadors de temporada, cal destacar que un 45,5% es troba ocupat al sector serveis, com ara cambrers de restaurants i dependents. Seguidament, es troba el grup de treballadors no qualificats, que representa el 33,8% sobre el total i que inclou els cambrers d'habitacions, els ajudants de cuina i els agents d'explotació de teleesquí.